Weekly Mix: Maija Puoskari

Suunnittelija Maija Puoskari löytää inspiraatiota tuotteilleen luonnosta. Lokakuun Weekly Mix -soittolistaan hän kokosi biisejä lempielokuvistaan ja elämäntilanteistaan.

 

Moi Maija, mitä kuuluu?

Kiitos, oikein hyvää! Pari viikkoa sitten oli tosi kiireistä, kun uusin tuotesarjani Nuppu lanseerattiin Habitare-messuilla. Ja sitten Kaapelitehtaalla oli Fungus Figura -tapahtuma, jonne tein uniikkeja Hiippa-valaisimia. Olen myös kolme kuukautta vanhan tyttövauvan äiti. Tällä viikolla ajattelin jäädä hoitovapaalle.

© Nina Stolt

Millainen uusin mallistosi on?

Se syntyi japanilaisen yrityksen Tokyo Saikain tilauksesta. Se on 0–3-vuotiaille lapsille suunnattu posliiniastiasto Nuppu, joka koostuu lautasesta, syvästä kulhosta, mukista sekä puulusikasta ja ruokalapusta. Lautasta voi käyttää kulhon kantena, koska lasten syöminen saattaa jäädä joskus kesken. Lapsen kasvettua esineitä voi käyttää tarjoiluastioina tai säilytysrasioina.

Yleensä lasten astiastot ovat sellaisia, että aikuisten astioiden pintaan lisätään jokin printti, mutta tässä lähdettiin suunnittelemaan lapsen käteen ja motoriikkaan sopiva esinesarja, joka ei olisi muovia. Koska esineet ovat posliinia, Tokyo Saikai tarjoaa takuun, että mikäli alle kolme vuotta vanha esine rikkoutuu, sen tilalle saa uuden.

Nuppu (2017) on keraaminen ensiastiasto vauvoille. © Katri Kapanen & Anna Pirkola

Olet suunnitellut paljon valaisimia ja olet syntynyt pohjoisessa Torniossa. Jättävätkö pohjoisen poikkeukselliset valoilmiöt, yötön yö ja kaamos, sellaisen vaikutuksen, että olet kiinnostunut juuri valaisimista?

Luulen, että se on se muu, luontoyhteys ja luonnossa liikkuminen, joka vaikuttaa enemmän.

 

Mitä vanhempiesi taitoa kadehdit?

Isäni osaa korjata kaikenlaista – autoja, radioita, vahvistimia, polkupyöriä.

 

Mistä saat ideoita tuotteisiisi?

Monista asioista. Kotimme lähellä kasvaa tammi, jonka tammenterhoja poikani keräili. Kerran tyhjentäessäni taskuja, löysin kuivuneita irronneita kuppeja ja ajattelin, että tämähän olisi hyvä valaisimen kupu. Se oli lähtökohtana Terho-valaisinsarjalle.

Terho-valaisin (2015) kuuluu tanskalaisen Materin tuotevalikoimaan. © Mater

Mitä hankit viimeksi kotiisi?

Vaaleanpunaisen solmutyynyn.

 

Mistä esineestä haaveilet?

Haaveilen harmaasta Tapiovaaran Mademoiselle-tuolista, vaikkei kodissamme ole sille nyt tilaa.

 

Paitsi, että olet lasi- ja keramiikkamuotoilija sekä taiteen maisteri taideteollisen muotoilun osastolta TaiKista, olet aiemmalta koulutukseltasi myös floristi. Oletko hippimusaa kuunteleva kukkaistyttö?

En ole! […naurua].

Uniikissa Hiippa-valaisimessa (2017) on käytetty sorvattua raitaa sekä puunjuuria tai -oksia. © Aino Huhtaniemi

Mikä on elämäsi ensimmäinen musamuisto?

Tämä on tosi nolo. Pohjoisessa, jossa asuin, ei ollut juuri mitään. Menimme Kemiin Neon 2 -yhtyeen keikalle […naurua].

 

Soitatko itse?

Olen soittanut poikkihuilua ja saksofonia. Soittimet ovat vieläkin tallessa vaatehuoneessa.

Rimpi-valaisimen (2016) materiaalina on turve. Sen muotoilussa haluttiin nostaa esiin akustisen levyn kaunis reunatekstuuri. © Katri Kapanen & Anna Pirkola

 

Kuunteletko musiikkia työskennellessäsi?

Kyllä, useimmiten Radio Helsinkiä.

 

Millaisen soittolistan saamme kuulla ja miksi?

Siinä on elokuvamusiikkia lempielokuvastani ja elämäntilanteisiini liittyvää musiikkia. Kun odotin esikoistani, olin varma, että hän olisi tyttö, ja olin päättänyt nimetä hänet lempielokuvani mukaan Amélieksi. Lapsi olikin poika, joten hänen nimensä on näyttelijä Audrey Tautoun nimeä mukaillen Tatu. Kuopukseni nimi on Taimi Amélie.

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna