DriveNow-palvelua kehitetään yhdessä käyttäjien ja kaupungin kanssa

Helsingin kaupungin tuoreen kaupunkistrategian visiona on tehdä Helsingistä maailman toimivin kaupunki. Tähän visioon istuu hyvin myös DriveNow-palvelun toiminta-ajatus. Autojen yhteiskäyttöpalvelu toimii kansainvälisesti kolmessatoista Euroopan kaupungissa.

Suomessa DriveNow on toiminut toukokuusta 2017 saakka, ja rekisteröityneitä käyttäjiä on nyt vähän yli 13 000. DriveNow oli yksi Helsinki Design Weekin vuoden 2017 yhteistyökumppaneista.

Helsingin DriveNow:n toiminta-alue ulottuu tällä hetkellä Eirasta Lassilaan ja Lauttasaaresta Käpylään. Alue kattaa myös Sellon, Otaniemen ja Keilaniemen sekä Helsinki-Vantaan lentokentän. DriveNow pyrkii jatkuvasti aktiivisesti kasvattamaan toiminta-aluetta: kiinnostavia alueita ovat mm. Ruoholahti ja Jätkäsaari, Arabia sekä Kalasatama.

”Autojen pysäköinti on iso asia, ja haluamme ensin ratkaista Helsingin kaupungin kanssa näiden alueiden pysäköinnin”, sanoo DriveNow:n maajohtaja Timo Valtonen. ”Odotamme muun muassa sitä, että Kalasatamaan rakennetaan yhteiskäyttöautojen omat parkkialueet.”

Pysäköintiä on jo helpotettu yhteistyössä kaupungin kanssa: DriveNow-auton saa pysäköidä kaupungin asukaspysäköintipaikoille, ja lisäksi eri puolilla kaupunkia on vain yhteiskäyttöautoille varattuja pysäköintipaikkoja. Palvelua pyritään kehittämään jatkuvasti myös käyttäjäpalautteiden perusteella.

DriveNow
DriveNow-autot olivat festivaalivieraiden käytössä Helsinki Design Weekin aikana.

Kolmekymppiset aktiivisimpia DriveNow-ajajia

Suosituin DriveNow-kohde on loogisesti, mutta hieman yllättäen Helsinki-Vantaan lentokenttä.

”Kaikki käyttäjämme eivät suinkaan asu täällä, vaan paljon on Helsingissä vierailevia, jotka ajavat lentokentältä kaupunkiin ja takaisin”, Valtonen huomauttaa.

Pääosin ensimmäisen aallon käyttäjäryhmässä on kuitenkin nuoria keskusta-alueella asuvia helsinkiläisiä. Valtosen mukaan he ovat ihmisiä, jotka hakevat uusia kokemuksia, ja erityisesti IT- ja media- sekä luovilla aloilla työskentelevät ovat vahvasti edustettuina. Hän kertoo detaljina, että aktiivisimpia käyttäjiä ovat 30-vuotiaat naiset ja 34-vuotiaat miehet.

”Mutta on meillä yli 75-vuotiaitakin asiakkaita”, Valtonen toteaa.

DriveNow-palvelulla on kansainvälisesti yli miljoona käyttäjää. Valtosen visiona on, että kaupunkiautoista tulisi myös Suomessa ilmiö. Niin, sillä nimellä hän kutsuu DriveNow-ajokkeja.

”Termi on mielestäni paljon kuvaavampi kuin ’yhteiskäyttöauto’.”

Nyt kun kaupunkipyörät ovat poistuneet talven ajaksi liikenteestä, ehkä alle voisikin jatkossa ottaa kaupunkiauton? Valtonen kertoo, että talvirenkaiden vaihtoon on ryhdytty ajoissa.

”Kaupunkiautoja ei talvi yllätä”, hän nauraa.