Esittelyssä neljä tamperelaista designmerkkiä

Weekly tutustui Tampereen vireään ja inspiroivaan designkulttuuriin. Esittelemme neljä tamperelaista merkkiä, jotka kaikki kiinnittävät huomiota laatuun ja ekologisiin arvoihin.

Tampereella designkulttuuri kehittyy koko ajan, ja muotoilijoiden aktiivinen DesignOnTampere -yhdistys tuottaa erilaisia tapahtumia, kuten Tampereen designviikkoa ja jouluista designtoria. Millaisia merkkejä ovat NOUKI, Uhana Design, Kraa Kraa Eyewear ja MUKA VA, ja mistä suunnittelijat löytävät inspiraatiota tuotteisiinsa?

NOUKI on positiivinen, vähäeleinen ja boheemi

Nouki on Anna Reilinin ja Saara Naskalin vuonna 2015 perustama naistenvaate- ja asustemerkki. Merkin tunnistaa vahvoista kuoseista ja printeistä, joita näkyy sekä vaatteissa että asusteissa. Tuotteissa painottuvat laatu, helppohoitoisuus ja kotimaisuus.

NOUKI

NOUKI

“Saamme inspiraatiota tuotteillemme elämästä ja ihmisistä, oikeastaan kaikesta mitä koemme ja näemme”, kertoo Reilin.

Ideoita antavat siis eri kulttuurit, luonto, materiaalit itsessään ja omat arvot. Reilinille ja Naskalille on tärkeää, etteivät he valmista tuotteita turhaan. He haluavat suunnitella luomuksiaan oikeaan tarpeeseen niin, että niitä arvostetaan, rakastetaan ja että ne kestävät aikaa.

“Nouki on rauhallisen itsevarma, linjat ovat selkeitä ja yksinkertaisia. Yllätyksellisyys ja voima piilevät yksityiskohdissa, materiaaleissa ja kokonaisuudessa”, Reilin sanoo.

NOUKIn suunnittelijat Anna Reilin ja Saara Naskali
NOUKIn suunnittelijat Anna Reilin (vas.) ja Saara Naskali.

Raikas, feministinen ja rohkea Uhana Design

Uhana Design on Mira Vanttajan ja Hanna Virkamäen vuonna 2012 perustama designyritys. HAMK:issa vaatesuunnittelua yhdessä opiskelleet Vanttaja ja Virkamäki huomasivat, että heidän erilaisia vahvuuksiaan yhdistämällä oli mahdollista luoda jotain aivan uutta ja yllättävää.

“Luonto on loputon inspiraation lähde, josta voi aina ammentaa uutta. Myös eri ikäiset, vahvat naiset ovat suuri inspiraation lähteemme”, kertoo Vanttaja.

Uhana Designin takana ovat Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki.
Uhana Designin takana ovat Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki. © Kaisu Jouppi
Uhana
© Kaisu Jouppi
Uhana
© Kaisu Jouppi

Vanttajalle ja Virkamäelle on tärkeää ottaa kantaa yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin ja epäkohtiin mallistojen, sosiaalisen median postausten tai erilaisten kampanjoiden kautta. Esimerkiksi Uhana Designin Girl Gang -mallisto otti kantaa tasa-arvon puolesta. Jokaisesta malliston valmistetusta tuotteesta lahjoitettiin yksi euro Naisten Linjalle.

“Emme pelkää tulevaa, vaan olemme rohkeasti mitä olemme ja teemme mitä haluamme, sillä tavalla kuin haluamme”, Vanttaja sanoo.

Uhana
© Kaisu Jouppi

Kraa Kraa Eyewear on ennakkoluuloton, värikäs ja tinkimätön

Kraa Kraa Eyewear on Matti Hännisen vuonna 2012 perustama yritys, joka valmistaa silmä- ja aurinkolasien kehyksiä. Hännisen puuseppätaustan vuoksi kehyksiä valmistettiin ensin puusta, mutta nykyään Kraa Kraa Eyewear valmistaa myös kehyksiä, joissa on yhdistetty metallia ja puuta. Tuotteet tehdään suunnittelusta valmistukseen yrityksen omalla pajalla Tampereella, suojakoteloiden tuotantoa myöten.

“Yksi voimakkaimmista jutuista, joka on vaikuttanut suunnitteluuni yksittäisten mallien kohdalla, on Jacques Tatin elokuvat ja erityisesti niiden kuvien sommittelu, lavasteet ja liike”, kertoo Hänninen.

Toinen innoituksen lähde Hänniselle on freejazz. Lisäksi häntä inspiroi taiteen ja muotoilun kyky yllättää ja haastaa vallitsevia normeja.

“Pidän vanhasta muotoilusta. Siis 60-luvusta ja vähän vanhemmastakin funkkistyylistä”, Hänninen sanoo.

Matti Hänninen
Kraa Kraa Eyewear on Matti Hännisen perustama yritys.

Kraa Kraa Eyewear

Kraa Kraa Eyewear

MUKA VA haluaa olla skandinaavinen, puritaaninen ja monikäyttöinen

MUKA VAn suunnittelija Anna Mattelmäen vaatteissa yhdistyvät käytettävyys, eettisyys ja skandinaavisuus. MUKA VAn oma liike Super Mukava on kymmenen vuoden ajan järjestänyt designtapahtumia ja edistänyt muotoilun arvostusta.

“Saamme inspiraatiota tuotteisiimme arjesta, ystävistä ja asiakkaista. Tarkkailemme mitä ihmiset tarvitsevat, ja mitä itse tarvitsemme”, kertoo Mattelmäki.

MUKA VA

Anna Mattelmäki
Anna Mattelmäki on MUKA VAn suunnittelija.

Tyyli-inspiroijiksi Mattelmäki nimeää Vuokon, Artekin, Susanna Majurin, Yohji Yamamoton ja Comme des Garçons’in.

Mattelmäen mielestä Tampereen designkulttuurista voi hyvällä syyllä olla ylpeä.

“Tänne on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana kiinnostavia ja laadukkaita tapahtumia ja täällä on sydämellinen ja reipas yhteistyömeininki”, hän sanoo.

Tallenna

Tallenna