Kaikissa meissä asuu pieni kalifornialainen – California-näyttely avautuu Designmuseossa

Kalifornialaisessa suunnittelussa on aina ollut omanlaisensa asenne sekä muotoilua että elämää kohtaan. Designmuseossa avautuvan California – Designing freedom -näyttelyn tarina alkaa radikaalilta 1960-luvulta ja jatkuu aina Piilaakson tekniseen maailmaan saakka. Näyttelyn yli 200 esinettä ensimmäisestä Apple-tietokoneesta Blade Runner -elokuvan taiteeseen kertovat selkeästi, miten Amerikan yhden osavaltion kulttuuri on vaikuttanut jokaisen arkipäivään.

”Joskus tarvitaan kirja tai näyttely tuomaan esille itsestäänselvyys – ja tämä tuntuu tapahtuneen California-näyttelyn kohdalla. Jopa kriitikot, joiden kanssa olen keskustellut, tuntuvat vasta ymmärtäneen kuinka suuri vaikutus Kalifornialla on ollut nykymuotoiluun”, toteaa Justin McGuirk, joka on kuratoinut Lontoon Designmuseosta lähteneen California-kiertonäyttelyn.

Justin McGuirk
California-näyttelyn on kuratoinut Lontoon designmuseon pääkuraattori Justin McGuirk.

Moni tiedostaa siis Piilaakson teknologian, muttei välttämättä yhdistä siihen olennaisesti liittyvää asiaa – muotoilua.

Kalifornialainen muotoilu perustuu vahvasti yksilönvapauteen. Onko eurooppalainen muotoilu jollakin tapaa rajoittuneempaa kuin kalifornialainen?

”En sanoisi, että täällä oltaisiin millään tavoin rajoittuneempia. Kysymys ”henkilökohtaisesta vapautumisesta” nousee esille näyttelyssä useasti ja kyseessä on monitulkintainen asia. Vapaus on osa Kalifornian mytologiaa ja osa sen minäkuvaa”, McGuirk kuvailee.

”Termillä ’vapaus’ viittaamme kalifornialaiseen mielikuvaan siitä, että ihminen voi tehdä mitä vain ja missä vain. Vapaus käsitteenä on esiintynyt Applen mainoksissa vuosikymmeniä. Joillain tavoinhan nämä henkilökohtaiset viestintävälineet ovat totta kai vapauttavia – ja toisaalta taas eivät. Sanoisin, että eurooppalainen yleisö saattaa olla paljon amerikkalaista skeptisempi tuon ajatuksen suhteen.”

Still-kuva vuoden 1969 elokuvasta Easy Rider. California -kiertonäyttely Lontoon designmuseosta.
Still-kuva vuoden 1969 elokuvasta Easy Rider. California -kiertonäyttely Lontoon designmuseosta. © Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images

Arkisilla esineillä on kulttuurinen merkitys ja juuret

Yksi mielenkiintoisimmista näyttelyesineistä, ja samalla McGuirkin henkilökohtainen suosikki, on Apple 1 -tietokone.

”Rakastan Apple 1 -tietokonetta, ensimmäistä tietokonetta jonka Steve Jobs ja Steve Wozniak kehittivät, koska se oli vain piirilevy. Käyttäjän täytyi kiinnittää siihen oma näppäimistönsä ja näyttönsä ja rakentaa kotelo itse. Se oli tee se itse -projekti, aivan toisenlainen verrattuna niihin kiiltäviin esineisiin, joita Apple myy tänä päivänä.”

McGuirk sanoo, että näyttely auttaa ymmärtämään, että arkisilla esineillä, kuten kannettavilla tietokoneilla ja älypuhelimilla, on kulttuurinen merkitys ja juuret tiettyyn aikaan ja paikkaan. Hätkähdyttävää onkin huomata, jollakin tavoin meistä kaikista on tullut vähän kalifornialaisia.

California-kiertonäyttely Lontoon designmuseosta.
Maailmankartta, joka on piirretty vain käyttämällä vuoden 2015 Facebook-yhteyksiä. Paul Butler, video, 2010-15. California-kiertonäyttely Lontoon designmuseosta. © Facebook, Menlo Park

Vapautta käsitellään näyttelyssä viiden eri teeman kautta: mene, näe, sano, luo ja tee mitä haluat.   Nähtävillä on yli 200 esinettä varhaisista videopeligrafiikoista poliittisiin julisteisiin ja LSD-imupapereihin. Nähdäänpä näyttelyssä myös, miten Twitter-mikroblogiyhteisön käyttöliittymää on lähdetty suunnittelemaan.

California – Designing freedom 10.11.2017 – 4.3.2018 Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23).