Simsalawhim! Maailmaa mullistava sovellus sai alkunsa shampanjalasin äärellä

MaaS Global Whim-sovelluksineen aloittaa maailman mullistamisen ekologisempaan suuntaan askel kerrallaan.

Shampanjantäyteisestä Lontoon-lentomatkasta se sai alkunsa, kunnianhimoinen hanke vapauttaa ihmiset ajattelemasta ja huolehtimasta liikkumisestaan paikasta toiseen. Päättäjien ja oikeiden kumppanien vakuuttaminen asiasta on vaatinut tuhat puheenvuoroa ja ulkomaisten arvostettujen julkaisujen kirjoituksia, mutta siihen on nyt päästy. MaaS Global Whim-sovelluksineen aloittaa maailman mullistamisen ekologisempaan suuntaan askel kerrallaan.

Liikennetekniikan diplomi-insinööri Sampo Hietanen on julistanut asiaansa jo pitkään. MaaS Globalin toimitusjohtajan ammattitaito ja intohimo asiaan välittyy kuulijalle kristallinkirkkaana. Ihmisten on muutettava liikkumistaan tiiviissä kaupungeissa, sillä nykymallilla emme selviä.

“Ajatus sai aikanaan alkunsa Lontoon lennolla. Minun piti tehdä seuraavaksi aamuksi liikenneinsinööreille esitys siitä, miten teknologia ja internet muuttavat infrastruktuuria ja markkinaa. Shampanjapäissäni aloin miettiä, että eikö kyse pohjimmiltaan ole samasta asiasta kuin aikoinaan kännykkäalalla? Jos tapahtuisikin sama juttu kuin 90-luvulla? Silloin kodeissa oli vielä yksi fyysinen puhelin ja kunnanvaltuustossa pohdittiin, mikä on Turun ja Helsingin välinen puheluhinta. Ja kaikki muuttui, kun kännykät tulivat. Saman kehityksen voi ajatella koskevan auton omistamista ja omaa liikkumista tulevaisuudessa.”

Sampo Hietanen
Sampo Hietanen on MaaS Globalin perustaja ja toimitusjohtaja.

Kun Hietanen nautti vielä vähän enemmän kuplivaa, hän alkoi käsittää asian laajuuden.

“Mietin, että tämä onkin iso juttu ja muuttaa kaiken. Mitä jos ihmisillä olisikin liikkumisen operaattori, joka hoitaa heidän puolestaan kaikki yhteydet – kuten puhelinyhtiöt hoitavat puheluasiat puolestamme, eikä meitä tarvitse kiinnostaa tekniset seikat? Jos olisi olemassa ihan minun henkilökohtainen liittymäni, joka hoitaisi liikkumiseni paikasta toiseen?”

Perehdyttyään asiaan enemmän Hietanen huomasi, että verrattuna kännykkäalaan taloudelliset mahdollisuudet ovat liikkumisen kehittämisessä kymmenkertaiset. Mikä itse asiassa omassa autossa on niin mahtavaa? Auto on kallis, useimmiten vähän käytetty ja tehoton.

“Auto lupaa ajatuksen vapaudesta, ja vapauden tunteesta ollaan valmiita maksamaan paljon. Auto on designin ja bisneksen kannalta ajateltuna ylivoimainen, mutta se ei enää nykyään toteuta sitä unelmaa, mitä varten se aikanaan luotiin. Tiiviimmät kaupungit eivät anna siihen mahdollisuutta.”

Kaupunkidesign muuttuu jatkuvasti ja vanhat rakenteet eivät enää toimi.

“Tällä hetkellä urban design rakentuu väylien päälle, mutta tulevaisuudessa hubien varaan, jotka linkittyvät toisiinsa. Kaupunkirakenteet muuttuvat täysin ja kaikilla on operaattori, joka hoitaa eri asioita, Hietanen kuvailee.”

Maas Globalin henkilökuntaa
MaaS Global lanseerasi Whim-sovelluksen Helsingissä marraskuussa 2017.

Suomessa Whim-sovellus houkuttelee ihmisiä käyttämään enemmän julkisia kulkuvälineitä ja täydentämään liikkumista esimerkiksi takseilla ja kaupunkipyörillä. Julkinen liikenne ei kuitenkaan ole joka kaupungissa yhtä hienosti toteutettu ja houkutteleva vaihtoehto kuin täällä. Vastikään Los Angelesissa puhumassa ollut Hietanen kertoo, että kaupungissa on aito pelko siitä, että luovan luokan ja nuorten ihmisten kaupunkina tunnettu L.A. menettää vetovoimaansa.

“Ratkaisuja täytyy olla useita, kulloiseenkin kaupunkiin sopivia. Losissa on kovat ruuhkat ja rajalliset liikkumismahdollisuudet. Luovuudesta elävä kaupunki ei halua, että se vähenee. Liikkuminen on iso osa ihmisten identiteettiä ja sille täytyy olla houkuttelevia vaihtoehtoja.”

Iso-Britanniassa on pohdittu, mikä olisi se erottava tekijä, joka saisi ihmisen luopumaan autosta, maksamaan kohtuullisen korkeaa kuukausimaksua ja olemaan valmis käyttämään joukkoliikennettä.

“Lisäkicksit voi saada vaikkapa siitä, että kun tulet aamulla juna-asemalle, sinua on työmatkallasi omalla paikalla odottamassa lempicappuccinosi. Palveludesign on avainasemassa ja meidän yrityksemme elämän tarkoitus onkin määritelty niin, että ‘you can live the life you want without all the shit’”.

Samankaltaisia ideoita ja ajatuksia on Hietasen mukaan ollut myös muualla, mutta mobility as a service on pysyvästi leimautunut Suomeen ja Sampo Hietaseen.

“Loppujen lopuksi asian taisi ratkaista simppeli myyntikalvo, jonka tein sillä ajatuksella, että miten saisin asian esitettyä siten, että yksi ihminen ostaisi palvelun. Kun huone oli täynnä maailman parhaita liikenneasiantuntijoita ja he näkivät tuon kalvon, asian yksinkertaisuus valkeni heille heti.”

Suurten ideoiden toteutuminen saattaa siis olla loppujen lopuksi pienestä kiinni.

Helsinkiläinen kasvuyritys MaaS Global on luonut liikkumissovelluksen nimeltä Whim, joka kokoaa eri liikkumismuotojen parhaat puolet yhteen helppokäyttöiseksi palveluksi ja tarjoaa modernin vaihtoehdon auton omistamiselle. Sovellus on ladattavissa ja palvelu käytettävissä Helsingissä, jossa tarjolla on niin julkisen liikenteen kuin taksien ja vuokra-autojen ja kaupunkipyörien palvelut. Whim-applikaation voi ladata AppStoresta tai Google Playsta.