Weekly Tips: joulukuun menovinkit

Joulukuussa käydään näyttelyissä, kokeillaan dreijausta ja seurataan aitiopaikalta klassikkohuonekalun valmistusta. Weekly Tips -sarja jakaa joka kuukausi menovinkit designin ystäville. Mukana myös pari erityisesti lapsia ilostuttavaa ideaa.

Joulukuussa käydään näyttelyissä, kokeillaan dreijausta ja seurataan aitiopaikalta klassikkohuonekalun valmistusta. Weekly Tips -sarja jakaa joka kuukausi menovinkit designin ystäville. Mukana myös pari erityisesti lapsia ilostuttavaa ideaa.

Suomi 100: Kriittinen kartta

Kuvataideakatemian näyttely tarkastelee satavuotiasta Suomea kriittisesti. Kahdentoista taideopiskelijan töistä koostuva näyttely kysyy, mitä Suomessa oikeastaan tapahtuu, kun katsotaan itsenäisyyden verhon ja satavuotisjuhlallisuuksien taakse.

Suomi 100: Kriittinen kartta
Exhibition Laboratory, Kuvataideakatemia
24.11.-14.12.
Merimiehenkatu 36, Helsinki


MUJI pop up

Maailmankuulu japanilainen pelkistetty estetiikka kohtaa Lars Sonckin suunnitteleman jugendrakennuksen jykevät puitteet, kun MUJI avaa joulukauden ajaksi pop up -kaupan Torikortteleihin. Samassa tilassa sijaitsi kesällä KOTI Sleepover -installaatio. Torikortteleihin pop up -kaupan pystyttävät myös Kuusi Collective, Books & Stuff sekä Moccamaster.

Muji pop up
Torikorttelit
1.12.–10.1.
Sofiankatu 4, Helsinki


Immaterial – tutkielmia lasista ja valosta

Iittala & Arabia Design Centren näyttely esittelee valokokeiluja, jotka syntyvät heijastamalla LED-valoja erilaisiin lasipintoihin. Näyttely tutkii lasin mahdollisuuksia luoda tunnelmia tilaan.

Immaterial – tutkielmia lasista ja valosta
1.12.-4.2.
Iittala & Arabia Design Centre
Hämeentie 135 A, 00560 Helsinki


Lounge Chair Atelier Artekin Helsingin-myymälässä

Charles ja Ray Eamesin vuonna 1956 suunnittelema Eames Lounge Chair on klassikko. Lauantaina 2.12. on tilaisuus päästä seuraamaan lepotuolin valmistusta, kun Vitra tuo Lounge Chair Atelier’n Artekin myymälään. Verhoilijamestari viimeistelee päivän aikana kolme Eames Lounge Chair -lepotuolia. Tarjolla on myös glögiä ja omenamehua. Katso Eames Lounge Chairin valmistuksesta kertova video täällä.

Lounge Chair Atelier
2.12. klo 10-18
Artek Helsinki
Keskuskatu 1 B, Helsinki


We Jazz

Joulun alla voi kuunnella muutakin kuin joululauluja. Suurin vuosittainen jazz-tapahtuma Helsingissä esittelee omien sanojensa mukaan ”aikansa parasta jazzia”. Tänä vuonna mukana ovat esimerkiksi Verneri Pohjola Group, Elifantree sekä Timo Lassy & Teppo Mäkynen.

We Jazz
3.-10.12.
Useita konserttipaikkoja eri puolilla Helsinkiä


Klassikot – Classics with WSOY

WSOY julkaisee Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi juhlapainokset lukijoiden valitsemista suomalaisista klassikkokirjoista, joihin nykytaiteilijat ovat tehneet uudet kannet. Helsinki Contemporaryn näyttelyssä esitellään kansien originaaliteokset. Teokset huutokaupataan 17.12., ja varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Näyttelyn taiteilijoina ovat muun muassa Karoliina Hellberg, Kuutti Lavonen, Rauha Mäkilä ja Anna Tuori.

Klassikot – Classics with WSOY
Helsinki Contemporary
9.-17.12.
Bulevardi 10, Helsinki


Siltasen joulumyyjäiset

Täältä löydät urbaaneimmat joululahjat: myynnissä on muun muassa grafiikkaa, keramiikkaa, kirjoja ja käsintehtyjä kynttilöitä. Siltasen baarissa on tarjolla kylmiä ja kuumia juomia, ja alakerrassa sisäpihan puolella on samaan aikaan käynnissä lastentapahtuma Skidilän joulu.

Siltasen joulumyyjäiset
10.12. klo 11-17
Siltanen
Hämeentie 13, Helsinki


Kallio Calling: Udumbaran joulu

Kallio Calling on viikon mittainen joulutapahtuma, joka esittelee kalliolaisia pienyrityksiä. Keramiikkastudio Udumbara on tapahtuman aikaan auki iltaisin klo 16-20. Studiolla on myynnissä kotimaista keramiikkaa, ja halukkaille tarjotaan mahdollisuus valmistaa dreijaten oma kukkaruukku.

Kallio Calling: Udumbaran joulu
Studio Udumbara
11.-17.12. klo 16-20
Kaarlenkatu 15, Helsinki


Vinkit lapsille ja lapsenmielisille:

Tanssiteatteri Hurjaruuth: Talvisirkus Play

Valtavan suositun Tanssiteatteri Hurjaruuthin talvisirkuksen tämänvuotisena aiheena on peli: mitä teemme kun pelaamme? Koemmeko vapautta, haastammeko rajoja? Talvisirkus Play yhdistelee videotaidetta, sirkusta ja tanssia.

Talvisirkus Play
9.11.-14.1.
Kaapelitehtaan Pannuhalli
Tallberginkatu 1 P, Helsinki


Joulu Ehrensvärd-museossa

Suomenlinnassa sijaitseva Ehrensvärd-museo esittelee linnoituksen ruotsalaisen kauden historiaa. Komendantintalon ensimmäinen isäntä oli linnoituksen perustaja Augustin Ehrensvärd. Päivän aikana on mahdollisuus päästä linnoitustonttu Kaarlen mukana linnoituskierrokselle, ihastella 1700-luvun interiööriä ja kuulla kertomuksia siitä, millainen oli valistusajan aatelinen koti.

Joulu Ehrensvärd-museossa
2.12. klo 11-16
Ehrensvärd-museo
Suomenlinna B 40, Helsinki