Weekly Abroad: Kristiina Lassus

Kristiina Lassuksen suunnittelussa yhdistyvät pohjoismainen rakkaus luontoon ja kaukomatkoilta saadut rauhalliset vaikutteet, mutta töihin vaikuttaa myös design-maailman pääkaupunki Milano, missä hän on asunut vuodesta 2009.

”Maailma on kirja, ja ne jotka eivät matkusta, lukevat siitä vain yhden sivun.” Voi olla, ettei kuuluisa kirkkoisä Augustinus oikeasti kirjoittanut tätä mietelmää, mutta suunnittelija Kristiina Lassus toimii pitkälti sen mukaan.

Vaihto-oppilasvuosi lukioikäisenä Australiassa ja interreilausta Euroopassa – Kristiina Lassus on arvostanut matkailun silmiä avaavia ominaisuuksia jo nuoresta pitäen. Lassuksella on sekä muotoilujohtamisen että sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun maisterintutkinnot Taideteollisesta korkeakoulusta. Lisäksi hän on opiskellut tuotekehitystä Teknillisessä korkeakoulussa. Lassus oli opiskeluaikana vaihdossa Ruotsissa ja sen jälkeen töissä Australiassa ja myöhemmin Italiassa.

”Matkustaminen, ja mahdollisuus kokea erilaisia kulttuureja ja elämisen tapoja, on loputon inspiraation lähde minulle”, Lassus kertoo. ”En matkusta etsimään itseäni, mutta uutta näkemystä ja ymmärrystä tulee kaupan päälle, kun vaihtaa maisemaa.”

Lassus perusti ensimmäisen oman suunnittelutoimistonsa Suomeen jo vuonna 1993, mutta meni myöhemmin design-koordinaattoriksi Artekille ja sitten design-johtajaksi Alessille. Hoidettuaan kuuden vuoden ajan kansainvälisten muotoilijoiden Ron AradinJasper Morrisonin ja Philippe Starckin projekteja Lassus lähti Alessilta ja perusti omalla nimellään suunnittelutoimiston Milanoon vuonna 2003.

”Rakastin työtäni. Olin nuori ammattilainen, se oli kiehtovaa ja sopi täydellisesti taustaani”, Lassus kertoo. ”Luovan ihmisen elämässä tulee kuitenkin hetkiä, jolloin tuntee, että on pakko palata luovan työn pariin ja kokeilla, mitä sen kautta löytyy.”

Löytöretki luovuuteen Intiassa

Satunnainen lomamatka Intiaan ohjasi Lassuksen hänen nykyisen erikoisalansa eli käsintehtyjen mattojen ja seinävaatteiden pariin. Lyhyt loma venyi seitsemäksi vuodeksi. Samaan aikaan hän teki muotoiluprojekteja Alessille, muun muassa Tibidabo-astiaston ja A400-teeastiaston ruostumattomasta teräksestä.

Intiassa tehdään edelleen paljon taidokasta käsityötä, ja Lassus ihastui näkemäänsä. Hän matkusti halki maan inspiraation toivossa ja päätti alkaa suunnitella mattoja.

”Halusin tehdä mattoja jo Artekin aikoina. Artek oli aikansa avant-garde-yritys, ja olen aina ihaillut Maire Gullichsenia ja jaan hänen kansainvälisen makunsa. Mutta mattovalikoima oli suppea”, Lassus sanoo.

Mattojen tuotanto on keskitetty Nepaliin, ja suunnittelu perustuu käsin solminnan ikiaikaiseen perinteeseen. Paikallinen villa, luonnonpellava ja silkki karstataan, kehrätään, värjätään ja solmitaan. Kärsivällisyyttä vaativan käsityön tekevät Nepaliin 1960-luvulla asettuneet tiibetiläiset maahanmuuttajat.

Mattojen ja seinävaatteiden tuotanto noudattaa tiibetiläistä perinnettä, mutta niiden ilme kertoo Lassuksen suomalaisista juurista: herkkiä ja hillittyjä värisävyjä ja orgaanisia ja geometrisia kuvioita etnisin vaikuttein.

”Suomalaiset ovat meditatiivista kansaa. Maisemamme on hyvin graafinen ja suurimman osan vuodesta melko tyhjä. Hiljaisuus myös antaa mahdollisuuden tarkkailla luontoa”, Lassus sanoo. ”Tätä pidetään Suomessa itsestäänselvyytenä, mutta minusta se näkyy selvästi muotoilussa, taiteessa ja maussamme.”

Puuvillaa

Matonkutoja
Lassuksen suunnittelemat matot tuotetaan Nepalissa.

Kasvua Italiassa

Lassuksen suunnittelussa yhdistyvät pohjoismainen rakkaus luontoon ja kaukomatkoilta saadut rauhalliset vaikutteet, mutta töihin vaikuttaa myös design-maailman pääkaupunki Milano, missä hän on asunut vuodesta 2009.

”Italia on yleisesti ottaen upea paikka muotoilun ja kulttuurin kannalta. Ilmapiiri on kannustava, joten täällä on hyvä maaperä kasvaa”, Lassus kuvailee. ”Yksilöllisyyttä arvostetaan, ja suunnittelijaa todella rohkaistaan löytämään oma kielensä.”

Italia on Lassukselle hyvä tukikohta seurata käsin tekemisen uutta nousua ja osallistua trendiin.

”Noin 15 vuotta sitten tajusin, että käsityötaito tekee vielä vahvan paluun”, Lassus kertoo. ”Verkkokaupan kehityksen ansiosta materiaaleista ja käsityöstä kiinnostuneet suunnittelijat pystyvät hyödyntämän pientuotantojen markkinaa.”

Kristiina Lassus: Koy-matto

Lassus käyttää matoissaan hillittyjä värisävyjä.

Lassuksen työ on palkitsevaa, mutta menestyksekäs yrittäminen verottaa suunnitteluun käytettävissä olevaa aikaa. Tällä hetkellä hänen pitää sovittaa aikatauluunsa kolmen uuden työn suunnittelu Milanon ensi vuoden kalustemessuille.

Kysyn, jääkö Lassus toistaiseksi Milanoon vai onko tiedossa uusia seikkailuja. Hän vastaa naurahtaen:

”No, en minä isoja muutoksia pelkää, ja olen aina saanut upeita kokemuksia muualta. Mutta omaa yritystä johtaessa lähteminen on entistä vaikeampaa. Jos löydän jonkun muun pyörittämään yritystä, kuka tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.”