Designmuseo julkisti vuoden 2018 näyttelynsä

Designmuseon kevätkauden päänäyttelyn tähtenä on muotoilijalegenda Timo Sarpaneva. Vuoden muita kohokohtia ovat muun muassa parantumisen muotoilua sekä tilan ja valon suhdetta käsittelevät näyttelyt.

Designmuseon kevätkauden päänäyttelyn tähtenä on muotoilijalegenda Timo Sarpaneva. Vuoden muita kohokohtia ovat muun muassa parantumisen muotoilua sekä tilan ja valon suhdetta käsittelevät näyttelyt.

Healing – parantumisen muotoilua
26.1.–11.3.

Designmuseon näyttelyvuoden aloittaa tammikuussa Galleriassa avautuva Healing-näyttely, jossa käsitellään sitä, miten parantumiseen voidaan vaikuttaa arkkitehtuurin, esinemuotoilun, materiaalivalintojen ja teknologioiden avulla.

Healing tarkastelee kotimaista ja skandinaavista parantumisen muotoilua 1930-luvulta tähän päivään. Näyttelyssä kurkotetaan jopa tulevaisuuteen: esillä on muun muassa Helsinkiin rakenteilla olevan Uuden Lastensairaalan potilasvaatteiden ensimmäisiä mallikappaleita.

Näyttelyn kuratoivat museolehtori Hanna Kapanen ja näyttelyintendentti Suvi Saloniemi, näyttelyarkkitehtuurista vastaa Hanna Anonen.


Timo Sarpaneva
23.3. – 23.9.

Designmuseon kevään ja kesän päänäyttely avautuu maaliskuun lopussa. Näyttelyn aiheena on muotoilija Timo Sarpaneva (1926-2006), joka vaihteli urallaan rohkeasti työmenetelmiä. Näyttelyssä Sarpanevan esimerkiksi Iittalalle suunnittelemat klassikkoesineet saavat rinnalleen harvinaisempia veistoksellisia teoksia. Näyttelyssä on mukana myös ennen näkemätöntä videomateriaalia Sarpanevasta.

Näyttelyn kuratoi museon amanuenssi Harry Kivilinna ja sen arkkitehtuurin suunnittelee Ilkka Suppanen.


Daniel Rybakken – Daylight and Objects
8.6.–26.8.

Nuorelle norjalaismuotoilijalle Daniel Rybakkenille myönnettiin tänä vuonna Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto, joka on design-palkinnoista suurin. Palkintonäyttely esittelee valaisinsuunnitteluun erikoistuneen Rybakkenin tuotantoa, joka käsittelee erityisesti tilan ja valon suhdetta.


Design Club Open Call #1

7.9.–28.10.

Designmuseo avaa Open Call -haun, jolla etsitään uudenlaisia tilallisia installaatioita Designmuseon Galleriaan. Tarkoituksena on etsiä näyttelytilaan installaatiota, joka hyödyntää myös aisteja, kuten ääniä ja kehollisuutta.

Kansainvälisen hakuprosessin kautta valitulle näyttelyidealle tarjotaan Galleria-tilan lisäksi muun muassa 10 000 euroa tuotantotukea. Nyt alkava Design Club Open Call on kolmivuotinen kokeilu, jonka puitteissa etsitään uusia vaikuttavia sisältöjä ja kehitetään luovalle tekemiselle uusia yritystukimuotoja. Open Call tehdään yhteistyössä Designmuseon yritysverkoston Design Clubin kanssa. Design Clubissa on jäseninä suomalaisia yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia muotoilun avulla.

Koko vuoden 2018 näyttelyohjelma on nähtävissä Designmuseon kotisivulla.