Viilein mies pukeutuu nyt suomalaiseen

Pitti Uomo kokoaa Firenzeen muotimaailman kerman jo 93. kertaa. Tällä kertaa Suomi saa kunnian olla messujen erikoisvieraana. Millainen pohjoinen tuulahdus on odotettavissa Italiassa?

Pitti Uomo kokoaa Firenzeen muotimaailman kerman jo 93. kertaa. Tällä kertaa Suomi saa kunnian olla messujen erikoisvieraana. Millainen pohjoinen tuulahdus on odotettavissa Italiassa?

Raikasta inspiraatiota on luvassa, kun muodin uudet tekijät astuvat muotikentälle. Suomalaisen muodin noususta on puhuttu parina viime vuotena. Suomi on ajankohtainen maa suunnittelun näkökulmasta, koska se yhdistää perinteet ja täysin uudenlaisen näkemyksellisellä tavalla.

”Raikkauden tuntu, dialogi perinteen ja innovaation välillä olivat ne syyt, miksi Italiassa halutaan nähdä suomalaista muotia juuri nyt”, Pitti Uomon viestintäpäällikkö Lapo Cianchi kertoo.

Pitti Uomo -muotimessut ovat kansainvälinen kohtaamispaikka, jossa esitellään laajasta valikoima muotimaailman trendejä.

”Pitti Uomo on kuin laadukas muotilehti, joka esittelee laajasta tarjonnasta kiinnostavimmat, korkeat laatukriteerit täyttävät ja kaupallisesti potentiaaliset brändit”, Cianchi kertoo.

Suomesta messuille ehdotettiin viittätoista brändiä, joista Pitti Uomon kuraattoritiimi poimi mukaan kahdeksan. Muotimessuilla saa ensiesittelynsä yksi täysin uusi yritys Vyner Articles, jonka pääsuunnittelijana on Heikki Salonen. Pitti Uomon vierailijamaaosastolla tullaan näkemään sen lisäksi Formal Friday, Ikla Wright x Turo, Mannisto, Maria Korkeila x R-Collection, Nomen Nescio, Rolf Ekroth x Halti ja Saint Vacant.

Uusien kykyjen rinnalla Pitti Uomossa omilla osastoillaan esittäytyvät Jarkko Kallion ja Antti Laitisen perustama FRENN (per. 2013) sekä Jesse Hyvärin perustama Makia (per. 1999). Italian Firenzessä nähdään siis varsin edustava kattaus suomalaisesta vaatesuunnittelusta.

Formal Friday – Teemu Muurimäki

Teemu Muurimäen suunnittelemat morsiuspuvut ja uniikit iltapuvut ovat herättäneet ihastusta ja ihailua muotikentällä jo pitkään. Muurimäki on aiemmin työskennellyt muun muassa Cymbeline-yrityksen suunnittelijana. Työ on vienyt Muurimäen muun muassa Italiaan Bottega Venetalle, Dolce & Gabbanalle ja Giorgio Armanille ja Australiaan Bianca Spenderille. Vuonna 2015 Muurimäki vaihtoi näkökulmaa naisten vaatteista miesten puolelle ja perusti oman Formal Friday -merkin. Päätös on tuonut uutta intoa Muurimäen tekemiseen. Hän kertoo olevansa taas yhtä innostunut vaatesuunnittelusta, kuin aloittaessaan uraansa TaiKin opiskelijana.

Muurimäki on esteetikko, joka tuntee eri materiaalien nyanssit ja osaa virittää ne elegantiksi kokonaisuudeksi. Materiaalien ominaisuudet, kuten niiden luoma liike ja laskeutuvuus, ovat Muurimäen kiinnostuksen kohde. Liikkeen tutkiminen on ollut huomion kohteena erityisesti silloin, kun hän on suunnitellut esimerkiksi esiintymispukuja Tero Saarinen Dance Companylle.

Tulevan sesongin vaatteissa kantava teema on timanttimuoto sekä erilaiset ruutuaiheet. Timanttikuvio ilmenee erilaisissa pintastruktuureissa, leikkauksissa että printeissä. Yhtenäinen väriskaala sisältää juhlavaa hopeaa, mustaa ja vaaleaa harmaata kontrastivärinään maastonvihreä.

Formal Fridayn syksy/talvi2018 -mallistossa Muurimäki yhdistelee klassista, muodollista pukeutumista ja street-tyyliä. Esimerkiksi smokkipaitaan saadaan varioitua uutta fiilistä sporttisilla leikkauksilla.

Vaatteissa nähdään perinteisten materiaalien rinnalla urheiluvaatteista tuttuja teknisiä kankaita sekä erilaisia pinnoitteita.

Teemu Muurimäen Formal Fridayn vaatteet ovat hienovaraisen pelkistettyjä. Kankaan pinnassa ja heijastuksissa on vaihtelevuutta. Formal Fridayn malliston materiaaleina on käytetty muun muassa merinovillaa ja teknisiä kankaita.
Teemu Muurimäki
Teemu Muurimäki

Ikla Wright x Turo

Perinteinen miesten vaatevalmistaja Turo (per. 1938) on viime vuosina uudistanut brändiään ja panostaa nyt kansainvälisiin markkinoihin. Suomen tasavallan presidenttejäkin vaatettaneen Turon syksy/talvi2018 – malliston suunnittelusta vastaa Ikla Wright.

Wright on Aalto-yliopiston ja Lontoon Central Saint Martin’s College of Art and Design -koulun käynyt suunnittelija, joka on perustanut oman brändinsä IKLA:n vuonna 2016.

Wrightin aiemmissa projekteissa on nähty korkeavyötäröisiä herrainhousuja, klassisia kaksirivisiä tweed-bleisereitä, 1990-luvun alakulttuureista vaikutteita saaneita laatikkomaisia cargo-housuja, pilottirotseja, rap-artistien ylellisiä valkoisia vaatekappaleita lähes monokromaattisella väriskaalalla rauhoitettuna – ja kaikki yhtä varmalla asenteella ja hillittömällä tyylitajulla toteutettuna.

Syksyn/talven 2018 värimaailma on lähtöisin Turon arkistoista löytyneestä vanhasta logosta. Malliston päävärit ovat musta, valkoinen ja punainen, joita Ikla Wright on pehmentänyt lisäämällä palettiin syksyisiä ruskean sävyjä.

Turon syksy/talvi2018 -mallistossa keskeistä on rentous ja nuorekkuus, traditiota unohtamatta. Muodikkaampaa ilmettä on haettu poistamalla räätälöinnistä liika formaalisuus. Tradition kunnioittaminen näkyy esimerkiksi materiaalivalinnoissa: valmistuksessa käytetään perinteisten englantilaisten ja italialaisten tehtaiden kankaita, villaa ja kashmirvillaa.

Uusia innovaatioita on hyödynnetty esimerkiksi siten, että päällysvaatteiden villakankaat ovat saaneet veden- ja tuulenkestävän käsittelyn. Päällysvaatteisiin saatiin lisää ajanmukaisuutta myös lisäämällä niihin volyymia. Wright on tyytyväinen lopputulokseen: tasapaino tradition ja nuorekkaamman muodikkuuden kanssa säilyy.

Mannisto – Julia Männistö

Printtejä, punk-vaikutteita, urbaaneja vaeltelijoita ja uudella tavalla konstruoituja kaavakokeiluja. Julia Männistö osaa yllättää. Hänen tuotantonsa on noteerattu lukuisten muotiraamattujen, kuten Harper’s Bazaarin, iD:n ja Voguen sivuilla.

Jos Julia Männistön edellinen mallisto pohjautui hänen eteläamerikkalaisiin sukujuuriinsa, niin hänen Mannisto-vaatemerkkinsä syksy/talvi2018 -malliston lähtökohtana ovat suomalaiset juuret ja suomalainen saunakulttuuri. Saunominen, peseytymiseen liittyvät riitit, pyhänä pidetty eläin karhu, rentoutuminen sekä leisure eli vapaa-aika ovat kaikki vaikuttaneet kokonaisuuteen.

Julia Männistö

Materiaaleissa tuntuvat froteen, fleecen ja farkun pehmeys. Värimaailmakin on turvallista ja tavallista suomalaista: sellaista, johon voi piiloutua ja suojautua. Malliston kantavana ideana on viedä yksityiseen piiriin kuuluvia vaatekappaleita ulkokäyttöön ja katuvaatteiksi, aivan kuten Männistön lapsuudessa 1970-luvulla, kun t-paidan käyttö laajeni alusvaatteesta yleisvaatteeksi. Mallistossa on shortseja, kylpytakkeja ja aamutakkeja, mutta osin uusista materiaaleista, kuten farkusta toteutettuna.

Toisaalta värit tekevät tilaa printeille, jotka ovat muodostuneet Männistön kohdalla lähes tavaramerkiksi, mutta niitä on vaatteissa maltillisesti. Etenkin froteisiin tulee vaihtelua käsin toteutetuista painokuvioista. Vaatteiden kaavat ovat pelkistettyjä, jotta ne antavat tilaa kuvioille. Myös viimeistelyt, kuten hihojen saumat, on toteutettu siten, että vaatteeseen jää myös selkeitä kohtia. Männistölle on ominaista myös yhdistellä feminiinisiä ja sofistikoituneita materiaaleja raffimpaan tai raaempaan ilmeeseen.

Manniston värimaailma on tällä kertaa yllättävänkin seesteistä ja rauhoitettua: harmaata, vihreää, vaaleansinistä ja ruskeaa. Materiaalitkin ovat sellaisia, joita Suomessa käytetään paljon, kuten villaa, pellavaa ja puuvillaa sekä sekoitekankaita.

Maria Korkeila & R-Collection

R-Collection (per. 1978) on pohjoissuomalainen perheyritys, jonka verkkarit, anorakit ja muut vapaa-ajanvaatteet ovat olohuoneiden ja urheilukenttien ja katumuodin vakiovaatteita. R-Collectionia näkee suomalaisten teinien päällä kaikkialla.

Vaatesuunnittelija Maria Korkeilan tausta puolestaan on ylellisten materiaalien parissa. Nuoresta iästään huolimatta 25-vuotias Korkeila on ehtinyt niittää mainetta ja saada kokemusta maailman huippumuotipiireistä. Takana on juuri päättynyt puolen vuoden työharjoittelu YSL-merkillä. Plakkarissa on myös sijoitus Hyères-muotiviikoilla 2016, jossa hän esitteli Aalto-yliopiston lopputyömallistonsa. Sen myötä alkoi yhteistyö tekstiilien freelance-suunnittelijana Elsa Schiaparellilla.

Kun Korkeila kävi ensi kertaa tutustumassa R-Collectionin tehtaaseen Kajaanissa, hän viehättyi sen tunnelmasta.  Yrityksen vanhat tuotekatalogit olivat kuin perhealbumeja, malleina kun olivat toimineet useimmiten yrityksen perheenjäsenet. Samanlainen hauska, kepeä ja vilpitön tunnelma oli lähtökohtana yhteistyönä toteutetussa mallistossa.

Lopputuloksena nähdään eri tavalla laskeutuviin kevyiden ja raskaiden materiaalien yhdistelmiä. Syksyn/talven 2018 värejä ovat muun muassa tumma violetti, poltettu oranssi, sitruunankeltainen ja musta.

Maria Korkeila on pyrkinyt tuomaan artesaanitekstiilien maailmaa R-Collectionin klassisiin anorakkeihin ja verkkareihin. Lopputuloksena nähdään yllättäviä kangaslaatujen yhdistelmiä ja rakenteellisia konstruktioita printeillä kuvitettuna.
Maria Korkeila

Nomen Nescio – Niina ja Timo Leskelä

Nomen Nescion minimalistinen mallisto on suunnattu miehille sekä naisille. Vaatteiden kehitysprosessi on kiinnostava. Mallikappaleetkin ovat usein vielä luonnosmaisia, ja lopullinen tuote hioutuu useiden sovitusten perusteella: istuvuutta parannetaan ja linjoja jalostetaan, jotta ne löytävät lopulta harmonisen tasapainonsa.

Nomen Nescion tuotteiden suunnittelusta vastaa aviopari Niina ja Timo Leskelä. Niina Leskelän on opiskellut kulttuurimaantiedettä sekä vaatetusalaa, Timo Leskelä on puolestaan kalustemuotoilija. Suunnittelussa tärkeää on kolmiulotteisuus sekä vaatteen ja sen materiaalien luomat tunnelmat.

Nomen Nescion kokonaan musta mallisto puhuu puolestaan selkeydellään. Kun vaatteissa on volyymiä, minimalistinenkin vaate voi huutaa kauas.

Brändin jokainen vaatekappale on väriltään musta. Nomen Nescion mustuus on lempeää, turvallista ja helppoa, levollistakin. Siihen voi pukeutua monissa tilanteissa. Malliston lähtökohtana on tarpeellisuus ja monikäyttöisyys. Kunkin osan mukanaolo pohditaan tarkkaan.

Mallisto uusiutuu ajan kanssa. Kolmannes vaatteista on hyväksi todettuja jo aiempina sesonkeina mukana olleita, kolmannes on hieman muokattuja ja kolmannes on täysin uusia. Nomen Nescion suosituin tuote talvitakki on ollut mallistossa alusta alkaen. Pitti Uomossa 2018 ovat nähtävillä uutuudet.

Rolf Ekroth x Halti

Rolf Ekroth on suomalaisen muodin uusi tähtinimi. Ekroth teki läpimurtonsa Hyères-muotifestivaaleilla 2016. Katumuotia ja sofistikoitunutta high-end -tyyliä edustavassa mallistossa yhdisteltiin arkaaisia ja futuristisia elementtejä. Erityisesti työstetyt pinnat sävähdyttivät.

Rolf Ekroth

Ulkoiluvaatemerkki Halti (per. 1976) on saavuttanut suomalaisten mielessä todellisen luottobrändin maineen. Haltin tuotteiden laatuun luotetaan erämaavaelluksilla, kalastusreissuilla kuin talvipakkasissakin. Nyt suosittu ulkoiluvaatemerkki suuntaa katumuodin pariin.

Ekrothin ja Haltin yhteistyömallistoon sisältyy kansitakkeja, untuvatakkeja, parkoja, urheilu- ja verkkaritakkeja. Ekrothille on tärkeää, että vaatteet ovat käytännöllisiä ja tarpeeksi isoja ja mukavia, jotta niihin voi piiloutua kylmänä talviyönä. Vaatteen täytyy tuntua hyvältä päällä.

Mallisto on sekoitus teknisiä urheilukankaita ja villakankaita. Vaatteiden pinnat ovat kiinnostavia: laminoidun villan pinta kiiltää ja on vedenkestävää. Rolf Ekrothin vaatteet näyttävät parhaimmalta liikkuessa.

Rolf Ekrothin suunnitteleman Haltin syksy/talvi2018 -malliston värien piti olla tummia ja hillittyjä, mutta käynti Pariisin kangasmessuilla muutti mielen, kun kaikki kiiltävä kiinnosti. Mallisto tarjoaa muodista kiinnostuneille nyt armeijanvihreää, oranssia sekä läpikuultavia ja bensiinillä valettuja pintoja.

Saint Vacant – Janne Lax

Saint Vacantin jalkineet ovat tehdasvalmisteisten jalkineiden aatelia. Vuonna 2005 perustettu Sain Vacant ja sen keulamies, jalkinesuunnittelija Janne Lax on panostanut alusta lähtien tuotteiden istuvuuteen, laatuun ja käyttömukavuuteen. Laxin tausta on mittatilauskengissä, joiden suunnittelua ja valmistusta hän opiskeli muun muassa Isossa-Britanniassa.

Saint Vacantin tuotteiden suunnittelussa huomioidaan räätälöityjen jalkineiden erityisominaisuuksia ja hienouksia tehdastuotantoon soveltuvin osin. Lax on hionut jalkinemalliensa lestiä funktionaalisuuden pohjalta ja työstänyt esimerkiksi koron suhdetta muuhun jalkineeseen täydellisten mittasuhteiden ja balanssin löytämiseksi.

Pari vuotta sitten koko tuotevalikoima pelkistettiin viiden tuotteen mallistoksi, joiden materiaaleissa ja väreissä nähdään pientä variaatiota esimerkiksi iltti-osan värisävyn suhteen.

Lax ei juurikaan seuraa trendejä, vaan keskittyy siihen mikä toimii juuri Saint Vacantin maailmassa. Pitti Uomossa luvassa on karkkia, kun suosittuja malleja terästetään malliston uusilla väreillä eli liilalla, oranssilla tai kirkkaan vihreällä.

Janne Lax
Saint Vacantin suosikkimallit muuttuvat materiaali- tai värivalinnoilla klassisen vähäeleisistä asusteista persoonallisiksi katseenvangitsijoiksi.
Järjestyksessään 93. Pitti Uomo -tapahtuma järjestetään Firenzessä 9.-12. tammikuuta.