Esittelyssä uusi lastenvaatemerkki: Wildkind Kids

Wildkind Kids on uusi suomalainen unisex-lastenvaatebrändi, jonka ensimmäinen mallisto tulee myyntiin helmikuussa. Merkki sai alkunsa, kun muotialalla pitkään vaikuttaneet siskokset muotikuvaaja Johanna Laitanen ja muotitoimittaja Emilia Laitanen yhdistivät voimansa ja toteuttivat pitkäaikaisen haaveen yhteisestä yrityksestä.

Johanna Laitanen on toiminut muotialalla jo kymmenen vuotta. Hänellä on myös oma miesten vaatemerkki puolisonsa Heikki Salosen kanssa. Emilia on tehnyt muotitoimittajan töitä useissa alan eri lehdissä, viimeisimpänä Ellessä. Siskokset ovat opiskelleet Englannissa muotia, kuvataiteita ja valokuvausta.

Miten keksitte perustaa oman lastenvaatebrändin?

Emilia: Ehdotin siskolle oman merkin perustamista Niki-tyttären syntymän jälkeen. Lastenvaatebrändin perustaminen tuntui luontevalta äidiksi tulemisen myötä, kun aloin katsoa lastenvaatteita uudesta kulmasta. Toimin edelleen avustajana Elle-lehdelle ja teen stailauksia muotilehtiin, sekä mainoksiin. Minulla on hillitön halu oppia uutta ja haastaa itseni joka hetki. Se on ajanut minua eteenpäin urallani! Olemme siskoni kanssa tehneet aina yhdessä töitä. Enkä olisi voinut kuvitella aloittavani näin isoa projektia ilman häntä! Lisäksi perheestä ja ystäväpiiristämme löytyy niin mieletöntä osaamista, että tiimi oli helppo koota yhteen. Parasta on se, kun saa pallotella ideoita porukalla. Mieheni Anssi Nordberg on ikuinen inspiraation lähteeni. 

Johanna: Olen tehnyt valokuvauksen rinnalla jo pitkään mieheni kanssa omaa muotibrändiä, niin tavallaan arjessani mikään ei muuttunut. Luovan alan sekatyöläisenä olen levoton sielu, jolla on pakko olla vaihtelevaa tekemistä ja uusia projekteja. Vaatteet ja muoti ovat olleet osa jokapäiväistä elämääni niin kauan, kuin muistan. Kun sisko on stailisti ja mies suunnittelija, ja kaveripiirikin koostuu lähinnä luovan alan tyypeistä ja yrittäjistä, joiden kanssa on aina joku projekti meneillään, niin ei erota enää työ- ja vapaa-aikaa toisistaan. Meitä kaikkia yhdistää se, että työmme on intohimomme!

Mikä on tarina Wildkind Kids-merkin nimen takana?

Siskot: Halusimme vahvistaa brändimme nimellä unisex-ajattelua ja korostaa sitä, että lasten pitää saada olla lapsia; villejä sieluja, jotka saavat vapaasti riehua ja sekoilla! Lisäksi halusimme merkillemme syvän yhteyden luontoon ja eläimiin.

Lapsena puin päälleni…

Siskot: Me ollaan oltu niin hippejä, punkkareita, grungeja, kuin prinsessojakin ja tietenkin rupikonnia!  

Suomeen on tullut viime vuosina useita uusia lastenvaatebrändejä. Miten erotutte muista Suomessa ja maailmalla?

Siskot: Meidän vahvuutemme on luoda maailma, joka on hienovaraisella tavalla uniikki. Se ei tarkoita mitään radikaalia, luomme vain näköistämme settiä! Olemme saaneet palautetta siitä, että meidän estetiikka puhuttelee ja asenne eroaa muista. Vahvuutemme maailmalla on sukupuolineutraalien printtien monipuolisuus ja värien rikkaus. Unisex-kuosimme ovat herkullisia ja leikkisiä olematta kuitenkaan liian lapsellisia. Haluamme printtimme toimivan myös aikuisten vaatteissa, mutta tylsyyteen tai vakavuuteen emme taivu. Printtisuunnittelijamme on ihana James Bosley, jolla on aina yllättäviä näkökulmia ja loputon inspiraatioarkisto. Mallistoomme kuuluu myös lasten käyttövaateklassikoita, kuten farkku- ja työtakkeja. 

Mikä on sinun roolisi Wildkind Kidsissä?

Emilia: Suunnittelemme mallistot aina yhdessä. Lisäksi vastuullani on stailaus, myynti, sekä markkinointi. Hoidan myös yrityksemme hallinnollisia asioita. 

Johanna: Kuvaukset ja brändäys.

Unisex…

Siskot: On meidän ydinajatus Wildkindissä. Se tuntuu todella ajankohtaiselta ja tärkeältä. Sukupuoliroolitetut tuotteet tuntuvat vanhanaikaisilta. Ehkä se on vahvasti pohjoismaalainen juttu, että käytöstä ei ohjailla enää perinteisiin rooleihin.

Mitä suomalaisuus tai ’made/design in Finland’ merkitsee?

Emilia: Suomalaista sisua tarvitaan tällä alalla. On pakko olla periksiantamaton ja kuunnella sitä, mitä sydän sanoo. Vastoinkäymisiä ja haasteita kohtaa päivittäin. Yrittäjän arki on sellasta harmaan kiven läpi menemistä. Iholla pitää olla luontainen teflon-pinnoite.  

Johanna: Olen miettinyt sitä paljon Lontoossa asuessani. Estetiikka ja käsitys designista on suomalaisilla ihan erityislaatuinen. Ehkä se kumpuaa suomalaiselle ominaisesta koruttomuuden kulttuurista. Suomalaisuus on hieno ja uniikki asia. Lontoon suuri Suomi-populaatio on tiivis ja täällä fiilistellään huolella. Viimeisin villitys on karjalanpiirakkayritys Proper Piirakka.

Lempiharrastukseni on…

Emilia: Tennis. Käyn ystävieni kanssa tennistunnilla maanantai-aamuisin. On ihan mielettömän energisoivaa aloittaa viikko kavereiden kanssa urheillen. 

Johanna: Hevoset ja koirat. Hevosilla nollaava voima. Kun on ison eläimen kanssa tekemisissä, niin sen läsnäolo on niin voimakas, että silloin on oltava juuri siinä hetkessä miettimättä mitään muuta.  

Millaiset kuviot kiehtovat?

Johanna: Vanhojen sodanaikaisten patjakankaiden raidat.  

Mikä on suosikkibrändisi omaan pukeutumiseen liittyen? Entä miten Emilia vaatetat lapsesi?

Emilia: Tyttäreni kulkee Wildkindin vaatteissa, kirpparilöydöissä ja kavereilta kierrätetyissä vaatteissa. Perheessämme on taitavia kutojia, joten neuleista ei ole pulaa. Ajatuksissa on suunnitella myös Wildkind Kidsin tuleviin mallistoihin neuleita, joiden mallikappaleet mieheni Anssin äiti Riitta voisi neuloa. 

Johanna: Vintage on parasta aina! Lisäksi diggaan Heikki Salosta, Vyner Articlesiä ja Chimalaa.

Työpöydälläni on…

Emilia: Iso kasa paperitöitä. Tykkään työssäni eniten siitä, kun saan olla liikkeessä. Kasaan kuittirumban ja laskut aina yhdelle päivälle. Työskennellessäni Olivia-lehdessä työkaverini piti muistilappua koneen vieressä. Lapussa luki kissan kokoisin kirjaimin; ’tee yksi asia kerrallaan’. Koitan noudattaa hänen neuvoaan silloin, kun tuntuu että hukun töihin. Päiväni vaihtelevat todella paljon. Joskus työpäivä menee kokonaan kuvauksissa tai kuvausvaatteita etsiessä. Toisinaan suunnittelen tulevia projekteja ja käyn palavereissa. Wildkindissä olen kantanut vastuuta tuotannosta, mikä tarkoittaa sitä, että olen jatkuvasti yhteydessä tuotantopäällikköömme. Onneksi on Whatsapp! 

Johanna: Kaaos!

Mitä Wildkind Kids on 10 vuoden päästä?

Johanna: Kansainvälinen, mutta silti aika ’nieche’. Elän päivä kerrallaan, joten 10 vuoden projektia on vaikeaa edes kuvitella, mutta toivon, että maailmassa tapahtuisi jonkin asteinen herääminen, että vaateteollisuuskin pystyisi silloin tuottamaan tuotteita tarpeeseen eettisyyden ja kestävän kehityksen rajoissa.

www.wildkindkids.com 

@wildkindkids_official