Weekly Works: Reaktorilla tiimityöskentely on kaiken perusta

Weekly Works esittelee luovia työyhteisöjä, joilla on haku päällä. Tällä kertaa vierailemme Reaktorin toimistossa, jossa suunnittelijan rajana on taivas ja tiimityöskentely on kaiken perusta.

Suunnittelijat Minttu Paukkunen ja Vesa-Matti Mäkinen johdattavat minua Reaktorin huipputyylikkään toimiston tiloissa. Joka puolella istuu ihmisiä läppärit sylissään – yksi keinussa, toinen design-nojatuolissa. Kaikissa kerroksissa olevissa keittiöpisteissä käy kuhina. Viherkasvit reunustavat kierreportaikkoa, joka nousee ylimmässä kerroksessa Yliopistonkadun kattojen tasalle. Näkymät Tuomiokirkolle ovat hulppeat. Täällä, jos missä, luovuus ja teknisyys tuntuvat lyövän vahvasti kättä.

Kokemus yrityksestä käynnistyy aina ensikohtaamisesta. Vieraat haetaan Reaktorin tiloihin alhaalla sijaitsevien yliopiston tilojen hisseiltä henkilökohtaisesti, iloisella ja pirteällä otteella. Sama vapautuneisuus värittää Reaktorin suunnittelijoiden olemusta ja keskinäistä jutustelua.

–   Oikeastaan meillä ei ole mitään tiettyjä titteleitä. Lead UX designer tai viime aikoina Lead product designer ovat tuntuneet olevan suosittuja, nauravat Minttu Paukkunen ja Vesa-Matti Mäkinen.

Nopeasti käy ilmi, että Reaktorilla suunnittelijat tekevät harvoin pelkkää suunnittelua. Tittelitkin voivat vaihtua projektikohtaisesti, sillä tiimit kootaan aina kutakin asiakasta ja projektia ajatellen. Reaktor oli toimintansa alussa tekniseen toteutukseen keskittyvä yritys. Laajentuminen suunnittelupuolelle tapahtui vasta myöhemmin. Suunnittelija Vesa-Matti Mäkinen aloitti Reaktorilla vuonna 2005.

–   Aloittaessani Reaktor oli vain noin 50 hengen yritys ja design-työ oli vaatimattomampaa kuin tänä päivänä. Nykyään Reaktor on kymmenen kertaa isompi yritys ja projektit ovat kansainvälisesti näkyviä ja haastavia. Se tekee työstä motivoivaa ja kannustaa jatkuvasti kehittymään yhä paremmaksi, Mäkinen sanoo.

Minttu Paukkunen aloitti suunnittelijana 2009. Hänen taustansa on koodauksessa.

–   Olen taustaltani ohjelmistokehittäjä. Tein tätä pari vuotta Reaktorillakin, mutta huomasin projekteissa olevani kiinnostuneempi toiminnallisuuden ja käyttöliittymien suunnittelusta. Siitä siirryin tuotesuunnittelun ja konseptoinnin pariin. Teknisestä taustasta on ollut paljon hyötyä suunnittelijan työssä, koska sen avulla pystyy näkemään niin mahdolliset esteet kuin mahdollisuudetkin hyvissä ajoin ja suunnittelemaan yhä parempia palveluita. Täällä on hienoa se, että kaikkea voi opetella, mikä kiinnostaa.

On selvää, että moniosaaminen on jopa must. Reaktorin työskentelymalli pohjaa vahvasti tiimeihin, joissa tiimiläisten osaaminen ja valmiudet tukevat toisiaan.

–   Aiemmin teimme suunnittelua lähempänä toteutusajankohtaa, nyt osaamispalettia on laajennettu alkupäähän: konseptointiin, product designiin ja strategiseen puoleen. Ratkaisut syntyvät argumentoinnin kautta ja kommunikointi on iso osa tätä duunia. Ihmiset konkretisoivat ja perustelevat, ja sekä antavat että saavat palautetta, Mäkinen kuvailee.

Minttu Paukkunen nyökkäilee. Uuden opiskeleminen ja tekeminen tuntuvat olevan merkityksellisessä asemassa. Myös yrityksen tarjoamat haasteelliset ja hienot projektit motivoivat yhä parempaan suoritukseen.

–   Teemme nykyään paljon terveysalaa. Olen ollut muun muassa kehittämässä Mehiläisen asiakkaiden mobiilisovellusta ja siihen liittyvää etävastaanottopalvelua. Etävastaanoton kautta avun tyypillisimpiin terveysongelmiin saa heti, käymättä vastaanotolla. Palvelu on saanut positiivista palautetta, ja se on myös omien työntekijöidemme käytössä, Paukkunen kertoo.

Vesa-Matti Mäkinen puolestaan innostuu kertomaan Finnairille tehdystä mobiilisovelluksesta ja lentokoneiden viihdejärjestelmästä. Mäkinen iloitsee, että on tässäkin projektissa päässyt hyödyntämään kokemustaan ja tekemään laajempia palvelukokonaisuuksia.

Suunnittelijat sanovat, että heidän työssään yhdistyy monta hyvää puolta. Humaani ja ihmisläheinen ympäristö. Kollegoista muodostuva oma perhe. Liikaa ei voi myöskään korostaa, että kun työskennellään pidempään samojen asiakkuuksien parissa, voidaan ratkaista taustalla olevia monimutkaisia prosesseja. Kokonaisvaltainen tekeminen on mahdollista.

Mukana kehittämässä. Kehittyminen. Tiimityöskentely. Kommunikointi, perustelu ja palaute. Vaikuttaa siltä, että perinteisellä hierarkisella uralla etenemisellä tai yksinvaltiaana projektivastuullisena olemisella ei tunnu olevan suurta merkitystä Reaktorin työntekijöille. Päinvastoin, suunnittelijat haluavat työskennellä yhdessä, ei yksinvaltiaina.

–   Tämä on ennen kaikkea tiimityöskentelyä suunnittelua päätyökseen tekevien, teknisten ihmisten ja muiden projektin jäsenten kesken. Yksikkö on tiimi. Meillä halutaan, että kaikilla on voimakkaitakin näkemyksiä – mutta kenelläkään ei ole formaalia valtaa, Paukkunen sanoo.

Tämä tuntuu virkistävältä – ja ennen kaikkea tulevaisuudelta. Reaktorilla tulevaisuus tosin on tätä päivää jo nyt.

Reaktor on vuonna 2000 perustettu strategia-, design- ja teknologiayritys. Helsingin lisäksi Reaktorilla on toimistot Turussa, Amsterdamissa, New Yorkissa, Dubaissa ja Tokiossa. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä yli 500 eri alojen osaajaa. Reaktor etsii parhaillaan kokeneita suunnittelijoita. Lisätietoja reaktor.fi