Weekly Tips: Huhtikuu

Weekly Tips -sarja jakaa joka kuukausi menovinkit helsinkiläisille designin ystäville.

PechaKucha Night

11.4.2018 19.30-22

10€/20€

Helsingin Yliopiston Juhlasali

Helsinki Design Week ja Helsingin Yliopisto järjestävät Yliopiston juhlasalissa supersuositun PechaKucha –tapahtuman. Mukaan valitut puhujat saavat vapaasti kertoa inspiraation aiheistaan ja kiinnostuksen kohteistaan, mutta aikaa on vain 20 sekuntia per kuva. Kun kuvia on 20 kappaletta, eikä vaihtumisen nopeuteen tai rytmiin voi vaikuttaa, on lopputuloksena kuuden minuutin ja neljänkymmenen sekunnin yllätyksellinen esitys. Puhumassa ovat Mukana ovat Onar –vaatemerkin perustaja Irene Kostas, digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori Timo Honkela, Mer –toimiston arkkitehdit Julia HertellJenni Hölttä ja Paula Leiwo, ravintolavisiönääri ja taiteilija Antto Melasniemi, teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen, luova johtaja Hannu Oksa Reaktorilta, infektiosairauksien professori Anu Kantele, HEI Schoolsin toimitusjohtaja Milla Kokko ja perustaja, kansanedustaja Pilvi Torsti, akatemiatutkija Hanna Wass sekä taiteilija Sophia Ehrnrooth.

Designin uusi aalto -kirjan julkistustilaisuus

5.4.2018 17.00

Akateeminen Kirjakauppa – Akademiska Bokhandeln

Design Forum Finland järjestää kirjanjulkistamistilaisuuden, jossa puhutaan strategiajohtaja Ville Tikan ja tutkimusjohtaja Nuppu Gävertin kirjoittaman Designin uusi aalto –kirjan monimuotoisesta designista: tuotteiden ja digitaalisten palveluista, yhteisöjä rakentavista brändikokemuksista, yhteiskunnallista arvoa luovista bisnesmalleista sekä hyvinvoivista organisaatiokulttuureista.
Designin uusi aalto lupaa päivittää suomalaisen designin seuraavalle vuosisadalle.
Aiheesta paikan päällä ovat keskustelemassa Ville Tikka, Design Forum Finlandin toimitusjohtaja Petteri Kolinen, OP:n yksikönpäällikkö Tuomas Manninen sekä kaupunkikehitysjohtaja Inari Virkkala.

Helsinki Contemporary: Keskustelua julkisen tilan taiteesta (englanniksi)

Meanings of public art and artworks in space

7.4.2018 12.30-13.30

Helsinki Contemporary, Bulevardi 10

”Julkisessa tilassa on aina läsnä sen historia, politiikka, sosiaaliset suhteet. Ympäristö, jonka kanssa teos on jollakin tavalla ratkaistava ja johon teos on suhteutettava. Samanaikaisesti teokset antavat mahdollisuuden vaikuttaa ympäristöön ja siihen, miten koemme julkisen tilan”, kertoo kuvataiteilija Roland Persson. Hänen kanssaan on keskustelemassa taiteen tohtori Tuula Isohanni, joka on toiminut Arabianrannan ja Aalto-yliopiston taidekoordinaattorina. Gallerian showroom on avoinna yleisölle klo 12–16.
Roland Perssonin näyttely ”Flora & Fauna (and some drawings, too)” Helsinki Contemporaryssa 6.-29.4.2018.

Annastiina Mäkitalo: Runotytöt

6.4. – 28.4.2018

Galleria Kuvitus, Hämeentie 28, Helsinki

Annastiina Mäkitalon Runotyttö-muotokuvaprojekti lähti liikkeelle Lohja-värityskirjasta, jonka kuvittaja piirsi kotikaupungistaan syksyllä 2015. Tärkeässä roolissa värityskirjassa oli runoilija Saima Harmaja. Harmajan muotokuvasta syntyi ajatus jatkaa Runotyttö-muotokuvien piirtämistä, mutta nyt sellaisista tytöistä ja nuorista naisista, joita ei yleensä näy muotokuvissa tai mainoksissa. Mäkitalo alkoi piirtää muotokuvia kehitysvammaisista tytöistä, sillä hän halusi näyttää, että jokaisessa tytössä ja nuoressa naisessa on aihetta runoon. Runotyttö-muotokuvaprojektiin osallistui 40 ensimmäisenä mukaan ilmoitettua 5–20-vuotiasta kehitysvammaista tyttöä.

Lokal Vernissage #50 Sisterhood

7.-29.4.18 Ti-Su 11-18

Lokal, Annankatu 9

Taiteen, muotoilun ja käsityön kauppa ja näyttelytila Lokal juhlistaa 50. näyttelyään Sisterhood –näyttelyllä.
Ananya ja Aurea Tanttu ovat tosielämän siskokset, jotka varttuivat mannerten ja kulttuurien välillä. Heidän visuaalinen vuoropuhelunsa heijastelee estetiikkaa, joka tekee kunniaa unohdetulle, muttei kadotetulle romantiikan ajalle.
Luodakseen tarinan jaetuista kokemuksistaan siskokset ovat ikuistaneet rakkaita ja arvokkaita tunteita ja kasvoja siveltimenvedoin ja valokuvin.

Branding the Nordics: Hygge and Beyond (englanniksi)

24.4.2018 19-20:30

Nordisk Kulturkontakt, Kaisaniemenkatu 9 0010 Helsinki

Nordic Culture Point on kutsunut neljä kirjailijaa puhumaan pohjoismaisesta elämäntyylistä ja suuresta kansainvälisestä innostuksesta ilmiön ympärillä. Mukana ovat: Meik Wiking (The little book of Hygge), Linnea Dunne (Lagom: The Swedish Art of Balanced Living), Joanna Nylund (Sisu: The Finnish Art of Courage) ja Miska Rantanen (Kalsarikänni: The Finnish Path to Relaxation). Keskustelu käydään englanniksi.

Ornamon Muotoilupäivä 
26.4.2018 15−18
Aalto-yliopisto, Harald Herlin -oppimiskeskus
Otaniemientie 9, Espoo

Ornamo juhlii muotoilua ja Ornamo-palkintoehdokkaita monitieteisessä Aalto-yliopistossa. Muotoilupäivässä on seminaaria, keskustelua ja kuohuviiniä. Päivän pääpuhujana on tieteen, teknologian ja modernin yhteiskunnan tutkimuksen professori Karl-Erik MichelsenOrnamo-palkintovoittajan valitsee toimittaja Sami Sykkö.

Timo Sarpaneva

23.9. 2018 asti

Ti 11-20, ke-su 11-18

Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23

Yksi tunnetuimmista muotoilijoistamme Timo Sarpaneva aloitti uransa graafikkona ja vuonna 1951 hänet palkattiin Iittalan suunnittelijaksi. Designmuseon laaja ja kattava näyttely Timo Sarpanevasta tuo esille ennenäkemätöntä materiaalia Sarpanevan uran varrelta: lahjakkaan graafisen taiteen opiskelijan oppilastöitä, painokangas- ja tekstiilimalleja ja paljon sellaista materiaalia, jota ei ole aiemmin ollut esillä.