HIAP -muotoiluresidenssin osallistujat on valittu

HIAP eli Helsinki International Artist Programme, British Council, Helsinki Design Week, Designmuseo ja Aalto-yliopisto julkistavat tämän vuoden HIAP-muotoiluresidenssin osallistujat.

Muotoiluresidenssiin on valittu Laura Spring (Glasgow) ja Elina Laitinen (Helsinki). He osallistuvat Helsinki Design Weekin koordinoimaan ohjelmaan, joka koostuu kahdesta työjaksosta, toukokuun tutkimusvaiheesta ja elo- sekä syyskuun tuotanto- ja esitysvaiheesta.

Laura Spring, Photo: Caro Weiss

Laura Spring on Glasgow’ssa toimiva tekstiilien suunnittelija ja valmistaja. Hän valmistui vuonna 2002 Glasgow’n taidekoulusta taiteen kandidaatiksi graafisen suunnittelun koulutusohjelmasta. Laura tekee omassa studiossaan enimmäkseen rohkeita, graafisia printtejä. Hän pohtii käsin tehdyn ja teollisesti tuotetun suhdetta ja tutkii samalla vanhoja tuotantokulttuureita aktivoiden niitä oman luovan tuotantonsa pohjaksi. Laura on ollut Suomessa ennenkin tutkimassa perinteisiä täkänä-kudonnaisia. Hän aikoo muotoiluresidenssin aikana syventää yhteyksiään suomalaisiin kutojiin sekä tehdä yhteistyötä Suomen tekstiili-, muotoilu- ja käsityöalojen kanssa ja tutkia yhtäläisyyksiä Suomen ja Skotlannin välillä ja edistää käsityöpainotteisen nykytuotannon vaihtoa.

Elina Laitinen

Elina Laitinen on taiteen ja muotoilun välimaastossa toimiva muotisuunnittelija. Hän valmistui maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2016. Elina sai Hyères-muotifestivaalin juryn pääpalkinnon yhdessä Siiri Raasakan ja Tiia Sirénin kanssa suunnittelemastaan mallistosta vuonna 2012. Hän tutkii töissään muotisuunnittelun uusia käytäntöjä, joissa korostuvat tuottavan työn laajemmat yhteiskunnalliset seuraamukset. Hän on tutkinut suomalaisia pukeutumisperinteitä 1920-luvulta 1970-luvulle ja tutkii parhaillaan vaatteiden tuotanto- ja käyttötapoja ennen massatuotannon markkinavaltausta. Residenssiohjelmassa Elina tutkii kotiompelukulttuuria ja sen roolia muotisuunnittelijoiden työn perustana.

HIAP-muotoiluresidenssiohjelma perustettiin vuonna 2012 osana Helsingin maailman design-pääkaupunkiohjelmaa, ja se tuotetaan yhteistyössä British Councilin, Helsinki Design Weekin, Designmuseon ja Aalto-yliopiston kesken. Ohjelman kuratoivat HIAPin Martin Born ja Rosa Tolnov Clausen sekä British Councilin muotoiluohjelmapäällikkö Gianluca Amadei. Tämän vuoden teema on Arranging Practice: Proximity, Distance, Instance. Residenssimuotoilijat esittelevät työnsä ja tutkimustuloksensa Designmuseon tapahtumissa toukokuussa ja osana Helsinki Design Weekiä syyskuussa.