HDW HOP 2018: Veistosalttari ihastuttaa Stockmannilla

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 6.−16.9.2018.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat jälleen kaupungin. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista. Jokainen installaatio tarkastelee omalla tavallaan Helsinki Design Weekin 2018 TRUST-teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. 

Photo: Emma Sarpaniemi
Photo: Emma Sarpaniemi

Ensimmäisenä esittelyvuorossa on kuvanveistäjä Man Yaun installaatio “10 elements.” Tavallisesti Yau nimeää projektinsa kuitenkin vasta loppumetreillä, joten installaation lopullinen nimi julkistetaan myöhemmin. Installaatio koostuu tilasta, veistoksista, äänestä sekä valosta, jotka Yau sommittelee kuin alttarille. Installaatio on nähtävillä Stockmannilla.

“Teos voi aluksi vaikuttaa kaoottiselta, mutta tilassa, veistosten, äänen, valon ja muotojen keskellä vallitsee ainutlaatuinen järjestys”, Yau kertoo.

Yau palkittiin vuoden 2017 Muoto-gaalassa (nyk. Helsinki Design Awards) vuoden uutena lupauksena. Stockmann antoi Yaulle palkinnoksi installaatiopaikan vuoden 2018 Helsinki Design Weekille.

Man Yau – “10 elements”

Kuka on installaation taustalla, ja mitä muita töitä ryhmä on tehnyt?

Nimeni on Man Yau, ja työskentelen kuvanveiston parissa. Kaikki menneet projektit tuntuvat jollain tavalla merkittäviltä, mutta ehkä viime aikaisista töistä näyttelyprojekti Delfu oli mieleenpainuva. Se oli prosessina rikastuttava, käytin itselleni luonnollisia materiaaleja, ja olen tyytyväinen lopputulokseen.

Mistä installaation idea sai alkunsa?

Idea Stockmannille rakennettavasta installaatiosta syntyi, kun mietin mitä, tai pikemminkin kenelle, Muoto Gaalan 2017 palkinnolla haluaisin tehdä. Syntyi ajatus alttarista, jossa veistosten pinnassa hehkuu tunne, joka syntyy kontaktista itselleni merkityksellisen asioiden tai henkilöiden kanssa. Haluan heijastella veistosten kautta suhdettani omaan työskentelyyn, käytettäviin materiaaleihin mutta ennen kautta ihmisiin, jotka ovat minulle tärkeitä.

Blunto (2013) Photo: Anna Niskanen
Blunto (2013) Photo: Anna Niskanen

Kaikissa HDW HOP -installaatioissa pohditaan tämän vuoden teemaamme luottamus. Miten teidän installaationne ilmentää kyseistä teemaa?

Merkittävät asiat ja henkilöt, joista veistokset kertovat ovat tulleet minulle merkittäviksi, sillä kahden väliseen suhteeseen, oli kyse sitten veistämisestä tai elämänkumppanista, liittyy aina luottamus.  

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiota?

Jos veistokset kiinnostavat, tervetuloa!

Miten muotoilulla voidaan lisätä luottamusta ja avoimuutta?

Itse ajattelen, että työolosuhteissa, huolimatta siitä mistä alasta on kyse, luottamus syntyy kun tekijä tai työnantaja ymmärtää asemansa vastuun. Yksinkertaisimmillaan sen pitää näkyä teoksissa, tuotteissa ja palveluissa. Työprosessissa sen pitää toimia sääntönä, että kohtelet työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja asiakkaitasi siten, kuin toivoisit sinua kohdeltavan heidän asemassaan. Tapahtui työskentely yksin, yhdessä, Suomessa tai ulkomailla.

Aeon Lines (2014) Photo: Anna Niskanen
Aeon Lines (2014) Photo: Anna Niskanen