Weekly Tips: May

Weekly Tips -sarja jakaa joka kuukausi menovinkit helsinkiläisille designin ystäville. Toukokuussa tulee kiire, kun on ehdittävä kokemaan Aalto Festivaalin lisäksi kaikki muu kesään heräilevän Helsingin muotoiluaiheinen ohjelma.

FRENN Lippulaivamyymälän avajaiset

3.5. eteenpäin, Fredrikinkatu 24

Suomalainen, maailmallakin noteerattu miestenvaatemerkki FRENN avaa vihdoin oman lippulaivamyymälänsä Helsingin keskustaan. Fredrikinkadun liikkeestä löytyy uutuuksia myös Kasperi –laukkuvaatemerkiltä sekä Kämmenen laadukkaita hansikkaita.

Visualizing Knowledge Conference 2018

4.5.2018 klo 8.30-17.30, Dipoli, Otakaari 24

Visualizing Knowledge –konferenssissa tavataan joukko tekijöitä ja päättäjiä ja puhutaan uusista näkökulmista tiedon visualisointiin ja informaatiomuotoiluun. Tämän vuoden epävirallisena teemana on muotoilun mahdollisuudet tietopohjaisten oivallusten esittämisessä ja tarinoissa, jotka kutsuvat toimimaan. https://vizknowledge.aalto.fi/

Tilapioneerit: Betonipuutarha by M.Y. Fest

5.5.2018, Myyrmäki

Modernit kaupungit rakennetaan kivestä ja betonista. Ymmärtääkseen urbaania ympäristöä ja sen vaikutusta ihmiseen, on ymmärrettävä betonia. Posthumanistinen Betonipuutarha -aisti-installaatio kutsuu kokijat Myyrmäkeen ja ulos ”ihmisyyden ahtaista kahleista tutkimaan kiviluontoamme”.

Betonipuutarha järjestetään osana Tilapioneerien järjestämää M.Y. Fest:iä, joka avaa kolossaalisen toimistotilan julkisiksi kulttuurin ja taiteen tiloiksi lauantaina 5.5.

Kaupunkiakatemia: The Creative Bureaucracy

7.5.2018, Helsingin Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13

Yksi Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikoista, Kaupungintalo, toimii näyttämönä Kaupunkiakatemian vierailevalle luennoitsijalle, kirjailijalle ja kaupunkitutkijalle Charles Landrylle.

Urbaani Keidas – kokeilevaa kaupunkiviljelyä sisätiloissa 

19.5.2018 klo 12-17, Teurastamo, Työpajankatu 2

Luentosarja kaupunkiviljelystä kiinnostuneille. Asiaa urbaanista ruoantuotannosta ja yhteisöllisyydestä kaupungissa. Tapahtuman tavoitteena on havainnollistaa yhteisöllistä sisäviljelyä, tavoitella vehreämpää kaupunkia sekä kartoittaa kiinnostusta ja ideoita uudenlaisiin tilakäyttöihin. Järjestäjät ovat Helsingin yliopiston tutkijoita ja kaupunkiaktiiveja. Tapahtuma on osa Teurastamon kesän avausta.

Helsinki New: Fashion Seminar 18

24.5.2018, Mannerheimintie 34

FASHION SEMINAR 18 tuo kansainväliset huippunimet PR:n, brändäuksen, muotoilun ja markkinoinnin aloilta Helsinkiin. Puhujina mm. Felipe Oliveira Baptista (Lacoste), Patrick Scallon (Dries Van Noten), Marc Goehring (032c), Fumiko Imano ja Alfred Vernis (ZARA)
Seminaarin moderoi Dan Thawley, A Magazine Curated By –julkaisun päätoimittaja.

IHME-festivaali 2018

25.-27.5.2018, Kulttuuritehdas Korjaamo

Töölönkatu 51 A-B

Monitaiteelliaen ja kokeellisen IHME-festivaalin päämaja on Korjaamolla, mutta tapahtumia löytyy muualtakin pääkaupunkiseudulta.

Festivaaliviikonloppuna IHME-teoksen ympärille rakentuu maksuton ja kaikille avoin tapahtuma, joka tarjoaa uusia näkökulmia ihmisen ja ympäristön yhä polttavammaksi käyvään suhteeseen. Teoksen äärellä koettua jatkavat eri taiteen ja tieteen asiantuntijoiden puheenvuorot ja keskustelut, elokuvanäytökset, festivaaliklubit sekä koko perheen taidetyöpajat.

Aalto Yliopiston legendaarisen vaatesuunnittelijoiden muotinäytöksen lisäksi kaupunki täyttyy Aalto Festivaalin aikaan opiskelijoiden järjestämällä ohjelmalla.

Muista ainakin nämä:

Tekstiili 18 -näyttely

21.-27.5.2018

Tiistai-torstai 11.00 – 20.00, perjantai 11.00 – 18.00, 22:00-24:00 lauantai 11.00 – 20.00, sunnuntai 11.00 – 17.00

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1

Tekstiili18 –näyttely esittelee Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden laajaa tekstiilisuunnittelun osaamista. Kuratoitu näyttely tuo esiin ajankohtaista tekstiilisuunnittelua muodin, sisustuksen, taiteen ja tieteen näkökulmista. Opiskelijoiden viime vuosina saavuttama menestys kansainvälisissä suunnittelukilpailuissa perustuu vahvaan muodilliseen näkemykseen sekä tekstiilirakenteiden, materiaalien ja valmistusmenetelmien syvälliseen tuntemukseen. Näyttelyssä esillä olevat vaate- ja sisustuskokoelmat ovat syntyneet innovatiivisissa yhteistyöprojekteissa, ja ne laajentavat tekstiiliosaamista myös tieteen alueelle.

Switcheroo – A Storytelling Exhibition

10.-13.5.2018, Kellohalli

Työpajankatu 2

Aalto yliopiston Median laitoksen kevätnäyttely: Switcheroo (”muutos, vaihto tai odottamaton käänne

”). Teemana on tarinankerronta ja teoksia on visuaalisen viestinnän, uuden median ja valokuvauksen opiskelijoilta.

Arabian Katufestivaali 2018

19.5.2018 klo 12-18, Intiankatu 1

Suomen suurin katutaidefestivaali järjestetään 11. Kerran.
Tänä keväänä Arabian katufestivaali palaa juurilleen juhlistamaan kestävää kehitystä. Paikan päältä löydät lisättyä todellisuutta, kantaaottavaa taidetta ja innovatiivista kierrätystä! Perinteisesti tarjolla myös kirjava kattaus musiikkia, sirkusta, tanssia, teatteria ja työpajoja sekä kaikille avoimet kirppikset. Pääosassa ovat jälleen paikalliset toimijat ja ruohonjuuritason kaupunkiaktivistit.

Psst! Samassa yhteydessä järjestetään myös:

Tokyo Spring Sales

19.5. klo 12-18 Aalto Yliopisto, Hämeentie 135 C

TOKYOn perinteiset kevätmyyjäiset järjestetään Arabian kampuksella. Tarjolla persoonallisia lahjoja, taideopiskelijoiden taidetta, muotoilua ja käsitöitä.

Udumbara & Arteflos kukka-asetelmaworkshop

17.5. klo 18-20 Udumbara Studio & Gallery, Kaarlenkatu 15

Kukka-asetelmaworkshop on ihana luova ilta, jonka aikana tehdään näyttävä kukka-asetelma uniikkiin villisavimaljakkoon ja nautitaan luovasta käsillä tekemisestä. Udumbaran Eva Spoof kertoo maljakoiden tarinan ja Arteflosin Elina Boström johdattaa kukka-asetelmien tekemisen luovaan prosessiin, jonka aikana käydään läpi tekniikkaa, materiaaleja ja värien valintaa. Kukkaworkshop tarjoaa kukka- ja kasvimateriaalit, kaikki tarvikkeet workshopin ajaksi ja Udumbaran luonnonsavesta tehdyn uniikin maljakon.