Lokal Kollektionia muotoilee tunne

Lokal on taidegalleria ja konseptikauppa Annankadulla Helsingissä. Valokuvaaja Katja Hagelstamin vuonna 2012 perustama Lokal on luovan tilan ympärille rakentunut yhteisö, jonka kaikissa toimissa kiteytyy ajatus merkityksellisyydestä: ”Living with art and objects that matter.” Lokalin galleriatilan näyttely vaihtuu kuukausittain ja kaupan puolella on mahdollisuus ostaa uniikkeja taide-esineitä sekä piensarjojen sisustustuotteita.

Viimeisimpänä on nyt julkaistu Lokal Kollektion; vuosien varrella rakentunut sarja itsetuotettuja, kauniita käyttöesineitä. Lokal promotoi kuratoitua elämäntapaa: tarvitset vähemmän ja parempaa kuin ehkä luulet. Lokal Kollektionin kaksikymmentä muotoilijaa ovat suomalaisia kärkinimiä: Johanna Gullichsen on suunnitellut portaisiin täydellisesti sopivan istuintyynyn, Antrei Hartikaiselta on PINO -rasia, Veera Kuljun tuote on True Colours –astiapyyhe ja Klaus Haapaniemi on tehnyt Moonflower –kirjekuorilaukun. Kokoelmaan kuuluu myös moderneja klassikoita, kuten Iina Vuorivirran VINO –peili sekä Hanni Koroman AVATA –kaappi.

Ceramics by Nathalie L

Helsinki Design Weekly kävi Lokal Plus –tilassa kahvilla Katja Hagelstamin sekä shop managerin ja muotoilijan Ida Thompson Coonin kanssa ja selvitti, mistä ajatus Lokal Kollektion –tuotesarjan tekemiseen sai alkunsa.

”Lokalin toimintaa on alusta asti ohjannut halu erottautua: tarjota jotakin sellaista mitä ei ole muualla. Uniikkius ja paikallisuus ovat tärkeitä arvoja. Vuoden 2017 Helsinki Design Weekin aikana vahvistui myös tunne siitä, että olisi tarkoituksenmukaista koota tuotteet selkeästi yhtenäiseksi sarjaksi”, muistelee Hagelstam.

Klaus Haapaniemi: Moonflower

Lokal Kollektion on rakentunut orgaanisesti vuosien varrella. Kiirehtimättä, hätiköimättä, huolellisesti ja luontevasti. Lokalissa arvostetaan tunnetta. Usein tekemistä kuvaillessa viitataan siihen, että ”jokin tuntui oikealta”.

Onko olemassa kaavaa, jonka mukaan Lokal Kollektion –tuote valmistuu?

”Jokainen tuote vastaa tarpeeseen. Saamme paljon ehdotuksia ja ideoita. Laajan verkostomme ansiosta meidän on helppo etsiä tuotteelle tekijä, jonka kanssa lähdemme kehittämään ideaa pidemmälle. Lokal Kollektion –projektin ytimessä on myös jatkuvuuden ideaali. Näyttely on aina väliaikainen, ja usein lyhytkestoinen. Omien tuotteidemme kanssa voimme rakentaa jotakin aidosti kestävää, kasvavaa ja pidempiaikaista.”

Veera Kulju: True Colours

Lokal Kollektion on myös elegantti vastalause fanaattiselle trendiajattelulle. Kodin tuotteet on tehty kestämään käytössä pitkään. Lokalin naisten mielestä riskejä on otettava: ”kodin esineitä ja taidetta pitäisi ostaa ainoastaan tunteella.”

Helsinki Design Weekin TRUST –teemaa sivuttaessa tulee puhe nuorista tekijöistä. ”Ostoksilla täytyy luottaa paitsi omaan vaistoonsa ja tunteeseensa, myös niihin nuoriin muotoilijoihin ja taiteilijoihin. Nuorista taiteilijoista puhuttaessa moni kävijä sanoi ’odottavansa innolla näkevänsä mitä heistä tulee’. Tuollainen on tietysti kaunis ele, mutta toisaalta myös kyseenalaistettavissa. Kertoohan tuo siitä, ettei ihan vielä kuitenkaan uskalleta luottaa siihen hetkeen tai tunteeseen päätöksenteossa, ” miettii Thompson Coon.

”Taiteen ostamista voisi ajatella enemmän itseensä luottamisen kautta ja vähemmän investointina. Tietysti kotiin ostettavaa teosta voi ajatella sijoituksena, mutta eihän sitä ikinä voi tietää. Se, että teos on sun kotona, joka päivä sun seinällä; se on se tärkein. Ja siitä tulee kestävyys”, jatkaa Hagelstam.

Snaebjörn Stefánsson: Hugdetta

Jotkut Lokal Kollektion –tuotteet ovat taiteilijoiden tekemiä, esimerkiksi Renata Jakowleff on Lokalissa edustettuna taiteilijana, mutta hänen suunnittelemansa juomalasi on osa kokoelmaa ja sitä kautta sarjatuotannossa. Tämä on hyvä esimerkki Lokalin toiminnasta. Tämänhetkinen näyttelykin (”Exhibition #51: Printemps by Nathalie Lautenbacher and Naoto Niidome) on Lautenbacherin taidenäyttely, mutta pari porrasta ylempää, kaupan puolelta, voi ostaa hänen suunnittelemansa kahvikupin. Näin tilat, suunnittelijat ja projektit tukevat toisiaan ja vahvistavat taiteen ja käytettävyyden symbioosia.

Yoshimasa Yamada: Lasta

”Olemme onnekkaassa asemassa, kun saamme olla päivittäin tekemisissä näiden kauniiden asioiden ja hienojen ihmisten kanssa. Lokalin kohtaamisista on syntynyt yhteisö ja kaikkea tähän liittyvää haluamme jakaa eteenpäin… Oli se sitten kokoelmamme tuotteen, pienen tapahtuman tai minkä tahansa uuden olomuodon merkeissä. Emme olisi tässä ilman näitä tekijöitä ympärillämme, ” sanoo Thompson Coon.

Mitä Lokalin yhteisö tekee seuraavaksi? Mikä olisi tulevaisuuden unelmaprojekti?

”Lokal –talo! Tai hotelli! Olisi ihanaa suunnitella kokonaisvaltainen Lokal –elämys.”

Kun arkiesineet ovat taidetta, voi arkikin vähän olla.

 

Exhibition #51: Printemps by Nathalie Lautenbacher and Naoto Niidome 10.6.2018 asti.

Lokal Kollektion esillä Lokal Plus -tilassa (Annankatu 11, showroom avoinna sopimuksen mukaan)

 

Lokal Helsinki

Ti-Pe 11-18 La 11-16 Su 12-16

Annankatu 9 00120 Helsinki

www.lokalhelsinki.com