Uusi Helsinki Design Awards palkitsee suomalaista muotoilua syyskuussa

Helsinki Design Awards on yksi Suomen merkittävimmistä designtapahtumista, joka palkitsee suomalaisia muotoilijoita ja muotoilutuotteita. Voittajia palkitaan viidessä kategoriassa.

Syyskuussa Helsinki Design Weekillä on taas aika palkita suomalaista muotoilua. Aikaisemmin Muoto-gaalan nimellä tunnettu tapahtuma, nykyisin Helsinki Design Awards, on järjestetty vuodesta 2011. Vuodesta 2016 alkaen tapahtuma on ollut Helsinki Design Weekin omistuksessa. Tapahtuman uusi visuaalinen ilme on Granon Senior Designer Eero Heikkisen käsialaa.

Helsinki Design Awards palkitsee suomalaisia suunnittelijoita ja muotoiluun panostaneita yrityksiä. Gaala järjestetään Clarion Hotel Helsingissä 12.9.

Tuomareina toimivat kuraattori ja tuottaja Hanna Harris, informaatiomuotoilija, datajournalisti, tietokirjailija ja kouluttaja Juuso Koponen, taiteen maisteri ja teollinen muotoilija Petteri Kolinen, taiteen maisteri ja palkittu suunnittelija Elina Aalto ja Helsingin kaupungin yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti. Tuomariston puheenjohtajana toimii Helsinki Design Weekin Kari Korkman

Yleisöllä on myös mahdollisuus ehdottaa palkittavia täällä 5.6. asti.

Voittajia palkitaan viidessä kategoriassa:

Vuoden lupaus 

Palkinto jaetaan nuorelle, lupaavalle muotoilijalle, yhteisölle tai yritykselle, joka asuu tai työskentelee Suomessa. Palkinnon jakaa kilpailun tuomaristo, yleisöllä on mahdollisuus ehdottaa palkittavia 5.6. asti. 

Vuoden tuote

Palkittava tuote voi olla mikä tahansa kestävästi tuotettava tuote, joka on muotoilultaan ja toimivuudeltaan erityisen ansiokas. Tuote on tullut markkinoille vuosien 2017–2018 aikana ja suunnittelija on suomalainen tai Suomessa työskentelevä. Palkinnon jakaa kilpailun tuomaristo, yleisöllä on mahdollisuus ehdottaa palkittavia 5.6. asti.

Elämäntyö

Palkinto jaetaan ansioituneelle muotoilijalle, joka on pitkäaikaisella työllään nostanut esiin suomalaista muotoilua. Palkinnon jakaa kilpailun tuomaristo, yleisöllä on mahdollisuus ehdottaa palkittavia 5.6. asti.

Kansainvälistyminen

Tämän palkinnon saaja on hieno esimerkki suomalaisen muotoilun viemisestä maailmalle. Palkittavan tulee olla suomalainen yritys, yhteisö tai henkilö, joka huomioi hyvän muotoilun ja on kansainvälistynyt sitä hyödyntäen. Palkittava on saanut esimerkiksi tuotteen tai palvelun vientimarkkinoille tai edistänyt suomalaisen muotoilun näkyvyyttä. Palkinnon jakaa kilpailun tuomaristo, yleisöllä on mahdollisuus ehdottaa palkittavia 5.6. asti.

Juryn valinta

Teko, tuote tai muu vastaava, jonka tuomaristo haluaa erityisesti nostaa esiin ja palkita.

Esittelyssä Helsinki Design Awards 2018 -tuomaristo

Hanna Harris

Photo: Tuomas Uusheimo

Hanna Harris on kuraattori ja tuottaja, jolla on yli 15 vuoden kokemus taiteiden ja urbaanin kulttuurin kansainvälisiltä kentiltä. Hän on työskennellyt muun muassa Helsinki Design Weekin ohjelmajohtajana, Suomen Lontoon-instituutin taide- ja kulttuuriohjelman vetäjänä sekä tuottajana ja toimittajana lukuisilla festivaaleilla ja eri medioissa. Harris on toiminut aktiivisesti myös akateemisen kaupunkitutkimuksen saralla Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa, Cambridgessä, Westminsterissä, Milano-Bicoccassa ja Sorbonnessa. Vuodesta 2016 hän on johtanut Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfoa. Harris vastaa myös vuoden 2018 Suomen Aalto-paviljongin näyttelystä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.

Juuso Koponen

Juuso Koponen on informaatiomuotoilija, datajournalisti, tietokirjailija ja kouluttaja. Hän on Koponen+Hildén-suunnittelutoimiston perustaja, informaatiomuotoilun tuntiopettaja Aalto-yliopistossa ja valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan jäsen. Hän on myös yksi palkitun Tieto näkyväksi – informaatiomuotoilun perusteet -kirjan kirjoittajista.

Petteri Kolinen

Photo: Marco Melander

Taiteen maisterilla ja teollisella muotoilijalla, Petteri Kolisella, on pitkä kokemus muotoilun johtotehtävistä eri teollisuuden aloilta. Vuosina 1993-2007 hän toimi Nokian Design Managerina useiden eri yksiköiden johdossa ja muun muassa Nokian pääkonttorin muotoilustudion vetäjänä. Tämän jälkeen hän siirtyi Martela Oyj:n johtoryhmään toimien yrityksen muotoilujohtajana. Design Forum Finlandin toimitusjohtajaksi Kolinen tuli Nansolta, jossa hän oli työskennellyt luovana johtajana.

Sanna-Mari Jäntti

Photo: Mikko Rasila

Sanna-Mari Jäntti on Helsingin kaupungin yhteysjohtaja, jonka vastuut liittyvät muun muassa kulttuuri-, urheilu- ja tapahtumakaupungin kehittämiseen.  Aiemmin Jäntti on toiminut johtajana Milttonilla, vastaten muun muassa Guggenheim Helsinki -hankkeesta Suomessa. Lisäksi hän on toiminut useissa tehtävissä taiteen ja kulttuurin eri organisaatioissa.

Elina Aalto

Photo: Eva Persson

Elina Aalto on monipuolisesti muotoilun kentällä toimiva palkittu suunnittelija. Aalto+Aalto-suunnittelutoimisto, jota hän toimii yhdessä Klaus Aallon kanssa, tunnetaan mm iittalalle suunnitelluista Vakka ja Aarre-sarjoista. Tällä hetkellä työn alla on mm ulkokalustesarja Latvialaisielle valmistajalle sekä yhteistyö pohjoismaisen 1+1+1-ryhmän ja Sierra Leonelaisten käsityöläisten kanssa. Elina on myös yksi Imu designin perustajista, joka tuottaa Habitare-messuille vuosittaisia Protoshop ja Talentshop-näyttelyitä.