Helsinki Design Weekin päätapahtumat vuodelle 2018 on nyt julkaistu

Festivaalin teemana on TRUST.

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week on julkistanut tämän vuoden päätapahtumat. Festivaalin aikana 6.-16.9.2018 Helsingistä voi löytää useita TRUST-teemaan liittyviä tapahtumia, työpajoja sekä keskusteluja.

TRUST-teema kiinnittää huomiota siihen, kuinka luottamus on yksi keskeisimmistä ominaisuuksista muotoiljan ja hänen työnsä välillä. Millä keinoilla muotoilija voi luoda luottamuksen tunnetta tuotteen tai palvelun ja sen loppukäyttäjän välillä? Kuinka luottamus muuttuu ajan ja uudistuvien kaupunkien myötä? Myös omistajuuden vähentyminen ja jakamistalouden suosion kasvu ovat olennaisia tekijöitä, kun mietimme, minkälaisille palikoille tulevaisuuden yhteiskunta rakentuu.

Suurta yleisöä ihastuttaneet HDW HOP-installaatiot innostavat kävijöitä tänä vuonna pohtimaan luottamuksen merkitystä kaupungin ja sen asukkaiden välillä. Stockmannin tavaratalon vilinään asettuu kuvanveistäjä Man Yaun omille luotetuille ja läheisilleen luoma alttari, joka koostuu nimensä mukaan kymmenestä eri elementistä. Kaupunkikehto puolestaan kutsuu kaupunkilaiset suuren ja puusta tehdyn kehdon kyytiin luottamaan ja tuudittumaan. Rauhaa pystyy löytämään myös Balderin pihaan nousevan Tulipuutarhan kupeesta, jonka rätisevä tuli muistuttaa nuotion äärellä käydyistä keskusteluista ja neuvotteluista.

Helsingin kaupungintalolle rakentuva TRUST-tapahtumakokonaisuus pitää sisällään keskusteluja, työpajoja ja ilmiöoppimista. Seminaarissa keskitytään sosiaalisiin innovaatioihin ja pyrkii muotoilun keinoin ratkaisemaan käsillä olevia ongelmia. Tilaa käytetään festivaalin ajan myös eläväisenä foorumina Helsingin kaupungin ja kaupunkilaisten välillä, jossa esitellään kaupungin osallisuusmallia sekä perehdytään Stadiluotsien toimintaan. Pyrkimyksenä on vahvistaa sisällöllistä yhteistyötä tuomalla eri toimialoja pöydän ääreen avointa keskustelua varten.

Ensimmäistä kertaa Helsinki Design Weekin yhteydessä järjestettävä Lasten Designviikko tarjoaa monipuolisesti muotoiluohjelmaa lapsiperheille ja kouluikäisille lapsille. Kaupunginmuseolla pohditaan kouluikäisten voimin sitä, kuinka kaupunkitilat edistävät erilaisia elämäntapoja kaupunkiyhteisöissä. Ilmiöoppimisen kautta pureudutaan myös kouluruoan historiaan ja etenkin tulevaisuuteen. Ennakkotapahtumat alkavat jo kesäkuussa Helsinki-päivässä 12.6. Kaupungintalolla järjestettävässä muotoilutyöpajassa. Lapset pääsevät myös kesän aikana tuunaamaan omia kaupunkejaan Helsingin leikkipuistoihin taiteilija Leena Kisosen opastuksella. Lasten Designviikon päättää perinteisesti Suvilahden Kattilahallissa järjestetty Lasten viikonloppu. 

HELSINKI DESIGN WEEK 2018 -PÄÄTAPAHTUMAT

© AINO HUOVIO

HDW HOP – Kaupunki-installaatioiden sarja 

6.–16.9.2018
Helsingin keskusta
Facebook

Kaupungin keskeisille kaduille pystytetään tänä vuonna jo kolmatta kertaa näyttäviä installaatioita, jotka viestivät vierailijoille luottamuksen ilmenemismuodoista. Kenen kanssa jaamme kaupunkitilan? Kuinka luotamme tuntemattomiin jokapäiväisessä arkielämässämme? Olemmeko valmiita kohtaamaan tuntemattomia ja jakamaan yhteisen hetken? Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista.

Tänä vuonna vierailijoita ihastuttaa muun muassa Balderin pihaan kasvava muotoilja Leena Kouhian ja arkkitehti Sofie Hägerströmin Tulipuutarha. Havis Amandalla Emma Keskisarja ja Janne Teräsvirta ovat luoneet hellästi kiikkuvan Kaupunkikehdon yhteistyössä mestaripuuseppien Antrei Hartikaisen, Heikki Pason ja Tommi Alatalon kanssa. Tavaratalo Stockmannin tiloihin suuntaavilla on mahdollisuus ihmetellä Man Yaun pysäyttävää, 10 Elements-nimistä alttari-installaatiota.

Isa Kukkapuro-Enbomin ja Henrik Enbomin Trash Design -ryhmä toteuttaa yhdessä amerikkalaisen taiteilijan Howard Smithin (s.1928) kanssa yhteisinstallaation Rubbish Philosophy Espan lavalle. Sokean taiteilijan ja designereiden luottamuksesta syntyy uniikki ja moniaistillinen kokonaisteos, jonka raaka-aineena hyödynnetään kierrätysmateriaalia sekä Smithin teoksia 50 vuoden ajalta.

Yksi kaupungin tämän vuotisista installaatioista on lasten rakentama: perustuen lasten ideoihin ja ehdotuksiin, NEON tulee luomaan interaktiivisien installaation Helsingin keskustaan. Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä HDW HOP -installaatiosarjassa kesän aikana.

Lasten designviikko

6.9.-16.9.2018
Helsingin kaupunginmuseo
Facebook

Rakastettu koko perheen HDW Lasten viikonlopun rinnalle kasvaa koko viikon kestävä Lasten Designviikko, joka järjestetään Helsinki Design Weekin yhteydessä 6.-16.9.2018. Viikon päätapahtumakeskuksena toimii Helsingin Kaupunginmuseo, jossa riittää tekemistä varsinkin kouluikäisille koko viikoksi.

Lasten Designviikko alkaa Helsingin leikkipuistojen kanssa yhteistyössä järjestettävillä ennakkotapahtumilla, jotka leviävät kesän aikana Helsingin kantakaupungin ulkopuolelle ja tarjoavat muotoiluohjelmaa entistä laajemmin helsinkiläisille lapsiperheille. Ensimmäinen ennakkotapahtuma järjestetään Helsinki-päivänä 12.6. Kaupungintalon aulassa.

Tänä vuonna myös yksi kaupunki-installaatioista tehdään yhdessä lasten kanssa. Installaation suunnittelee Viliina Koiviston ja Mark Nixonin palkittu muotoilutoimisto NEON, joka paneutui vuoden 2018 TRUST-teemaan yhdessä Arabian muotoilupainoitteisen koulun nelosluokan kanssa. Lasten ideoiden ja ehdotusten pohjalta NEON luo kaikkia osallistavan installaation, joka nousee keskelle Helsingin keskustaan.

VIMMA lanseeraa Lasten Designviikolla uuden kuosin. Kuosin on luonut sisustusarkkitehti Natalia Ritari Muotoilun Skidiakatemian #olerohkea -iltapäiväkerhoon osallistuneiden lasten taideteoksista. Uudet kuosit ovat nähtävissä ja ostettavissa Lasten Designviikolla ja HDW Lasten viikonlopussa Kattilahallissa 15.-16.9.2018.

Voit lukea lisää Lasten Designviikosta täältä.

© AINO HUOVIO

Design Diplomacy

6.-16.9.2018
Suurlähettiläiden residenssit
Facebook

Design Diplomacy -keskusteluja seurataan tänä vuonna 13 suurlähettilään residenssissä. Joka maasta yksi muotoilun ammattilainen kohtaa suomalaismuotoilijan kanssa uudistuneen Design Diplomacy -korttipelin merkeissä. Mukana ovat esimerkiksi suurlähetystöt Iso-Britanniasta, Ruotsista, Hollannista, ja Italiasta sekä uusina osallistujina Irlannin ja Viron suurlähetystöt. Vahvistuneita puhujia ovat muun muassa latvialainen arkkitehti Zaiga Gaile,tanskalainen tekstiili- ja printtisuunnittelija Cecilie Elisabeth Rudolph, belgialainen tuotemuotoilija Sep Verboom.

Helsinki Design Trust x HDW Kaupungintalolla

6.–16.9.2018
Helsingin kaupungintalo
Facebook

Vuoden 2018 päätapahtumapaikkana toimii Helsingin kaupungintalo, kun Helsinki Design Week myllertää muutostöissä olevan Kaupungintalon aulan ja täyttää sen näyttelyillä, keskusteluilla ja työpajoilla. Viikon aikana Kaupungintalolla tutkitaan ilmiöoppimisen keinoin miten erityyppiset kaupunkitilat tuottavat erilaisia tapoja elää, juhlitaan 75 vuotta täyttävää kouluruokailua sekä innovoidaan uusia ratkaisuja sosiaalisiin ongelmiin muotoilun avulla. Helsinki Design Weekin seminaari ”Helsinki Design Week Trust” järjestetään Kaupungintalon juhlasalissa keskiviikkona 12.9. Huom! Valitettavasti seminaari on peruttu erilaisten sattumusten vuoksi. Onneksi ohjelmasta löytyy paljon muuta! 

Design Market

8.-9.9.2018
Kaapelitehdas
Facebook

Pohjoismaiden suurin varastomyyntitapahtuma Design Market aloittaa festivaalin elävöittämällä jälleen Kaapelitehtaan. Design Marketista on mahdollisuus ostaa aikaisempien sesonkien tuotteita tai prototyyppejä edullisin hinnoin. Noin 200 myyjän lisäksi mukana ovat muun muassa Fredan Kukkaistori ja hävikkiruokaravintola Loop.

© AINO HUOVIO

New Market x Food

8.-9.9.2018
Kaapelitehdas
Facebook

New Market on jälleen osana Design Marketia 8.-9.9. Kaapelitehtaalla. New Market tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden osta uusia, ennennäkemättömiä tuotteita ja saada elämyksiä ja oivalluksia ostoksista.

Tänä vuonna New Marketin brändit ja tuotteet liittyvät ruokamuotoiluun, ravintotrendeihin ja pohjoisiin raaka-aineisiin. New Marketin 25 myyntipisteen lisäksi tapahtumassa on luvassa ruoka-aiheista ohjelmaa, ruokamuotoilukeskusteluita ja ravintotietoiskuja.

Vinyl Market ja Print Market

8.-9.9.2018
Kaapelitehdas
Facebook

Uutuutena tänä vuonna Design Marketista We Jazzin tuottama Vinyl Market, missä shoppailijat pääsevät nauttimaan musiikista ja DJ -keikoista läpi viikonlopun. Vinyl Market yhdistyy Print Marketiin, joka kokoaa painotuotteiden myyjät tyhjentämään varastojaan.

PechaKucha Helsinki

11.9.2018
Paikka ilmoitetaan myöhemmin

20 kuvaa x 20 sekuntia – nopeatempoinen PechaKucha Night perustuu tokiolaisen Klein Dytham -arkkitehtitoimiston ideaan puhetapahtumasta, jossa puhujilla on käytössään ainoastaan 20 kuvaa ja 20 sekuntia jokaista kohden. Helsinki Design Weekin Suomeen tuoma konsepti on saavuttanut suuren suosion ja tämänkin vuoden festivaalin aikana nähdään jälleen mielenkiintoisia puheenvuoroja eri alojen ihmisiltä.

Helsinki Design Awards

12.9.2018
Clarion-hotelli

Uusi Helsinki Design Awards kokoaa yhteen Suomen taidokkaimmat suunnittelijat ja muotoilua oivallisesti käyttävät yritykset palkitakseen heidät. Vuoden merkittävintä designjuhlaa vietetään 12.9. Helsingin Clarion-hotellissa ja palkintoja jaetaan viidessä kategoriassa: Vuoden tuote, Kansainvälistyminen, Lupaus, Juryn valinta ja Elämäntyö.

Rakkautta & Anarkiaa X HDW

12.9. & 14.9.2018
Korjaamo Kino, Töölö & Riviera, Kallio
Facebook

Muodin ja elokuvan suhde on kiehtova ja monisäikeinen, valkokankaan tyyli-ikoneista legendaarisiin pukusuunnittelijoihin ja syväluotaaviin tarinoihin muotimaailmasta. Tänä vuonna Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ja Helsinki Design Week esittävät kaksi kiinnostavaa uutta dokumenttia uraauurtavista brittisuunnittelijoista Vivienne Westwoodista ja Alexander McQueenista. Muodikkaissa illoissa on lisäksi luvassa inspiroivia yllätyksiä ja keskusteluja, joissa syvennytään muotielokuvan teemoihin.

Data-Driven Design Day

13.9.3018
Clarion-hotelli
Facebook

Data-Driven DesignDay järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa ja toisen kerran yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa. Tapahtumassa kuullaan näkemyksiä ja käytännön vihjeitä datan hyödyntämisestä suunnittelussa. Odotettavissa on inspiroivia tarinoita siitä, miten tuotteita ja palveluita kehitetään datan avulla asiakaskokemuksen ja liiketoiminnan hyödyksi. Tämän vuoden teema-alue on Seamless Experience. Ensimmäinen julkaistava pääpuhujista Zalandon muotoilujohtaja Jay Kaufmann, jonka lisäksi kuulemme datan mahdollisuuksista myös YLE:ltä ja Aurinkomatkoilta.

HDW Arkkitehtuurin päivä

13.9.2018
G18, Helsinki
Facebook

Helsinki Design Week viettää Arkkitehtuurin teemapäivää yhdessä 15-vuotiasta taivaltaan juhlistavan Graphic Concrete Oy:n kanssa torstaina 13.9. G18-juhlatilassa.
Luvassa on inspiroivia arkkitehtuuriluentoja sekä verkostoitumista alan toimijoiden kesken. Päivän teemana on Architecture – a Balance of Values ja keskusteluissa paneudutaan palveluarkkitehtuuriin, projektin ja ympäristön suhteeseen sekä historian ja modernin arkkitehtuurin kohtaamiseen.
Arkkitehtuurin päivän seminaarin puhujina kuullaan professori ja arkkitehti Jarmo Suominen (Aalto-yliopisto ja Tongji University & MIT) ja kansainvälisen huipputason arkkitehdit Rasmus Kirkegaard Schmidt Hammer Lassenilta ja Giles Robinson Foster + Partnersilta.
Osana tapahtumaa kuullaan myös Arkkitehtuurimuseon vuotuinen kunnialuento, joka juhlistaa Eero Saarisen perintöä. Luennon sisältö julkistetaan myöhemmin kesäkuussa.

Open Studios

13.-14.9.2018
Ympäri Helsingin keskustaa
Facebook

Open Studios avaa jälleen ovet Helsingin kiinnostavimpiin työtiloihin. Helsinki Design Weekin, Arkkitehtuurimuseon ja Mushrooming-työhuoneverkoston järjestäminä iltoina luovien alojen sekä arkkitehtuurin edelläkävijät avaavat toimistojensa ovet ja kertovat mitä muotoiluun keskittyvissä toimistoissa tapahtuu. Luvassa on inspiroivia kohtaamisia sekä monipuolista ohjelmaa kahden illan ajan.

© AINO HUOVIO

Lasten viikonloppu

15.-16.9.2018
Kattilahalli, Suvilahti
Facebook

HDW Lasten Designviikko huipentuu Suvilahden Kattilahallissa järjestettävään koko perheen Lasten viikonloppuun 15.-16.9.

Kattilahalli muuttuu ​Lasten viikonlopun ajaksi kuvittaja Leena Kisosen luomaksi taikametsäksi, jossa lapset pääsevät kokemaan muotoilua ja arkkitehtuuria eri työpajoissa. Kävijät pääsevät tutustumaan muun muassa luomaan jättiläisen lyhtyä kierrätysmateriaalista Helinä Rautavaaran museon työpajassa sekä tutustumaan sisustussuunnitteluun Silja Linen työpajassa yhdessä satojen lasten ja lapsiperheiden kanssa. Myös perheen pienimmät pääsevät leikkiin mukaan, kun omaa peilikuva riemastuttaa Kukkuu-kupoli värikkäine lisäelementteineen.

Työpajojen lisäksi suomalaiset ja kansainväliset lastenmallistoja tuottavat muotoilubrändit myyvät mallistojaan Little Marketissa. VIMMAn uusi #olerohkea -kuosi on nähtävissä ja ostettavissa Little Marketissa.

Vuoden 2018 kumppanit

Helsinki Design Weekin toteuttamiseen osallistuu monta yritysmaailman ja kulttuurialan instituutioita sekä muotoiluorganisaatioita. Vuoden 2018 yhteiskumppaneina nähdään Clarion Hotels, markkinointi- ja sisältöpalveluyritys Grano, Silja Line, Stockmann ja ohjelmistoyritys Evermade.

Lisäksi festivaalilla on useita tapahtuma-, media- ja ohjelmakohtaisia kumppaneita. Julkistamme kaikki yhteistyökumppanit ja koko ohjelman 20.6.2018.

Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä monialaisella festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueiden lisäksi muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Helsinki Design Week järjestetään seuraavan kerran 6.–16.9.2018.