HDW HOP 2018: Chatroulette (IRL) on luotu yhdessä koululaisten kanssa

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 6.−16.9.2018. 

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat jälleen kaupungin. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista. Jokainen installaatio tarkastelee omalla tavallaan Helsinki Design Weekin 2018 TRUST-teemaa. Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä.

Kolmantena esittelyvuorossa on arkkitehti Mark Nixonin ja taiteilija Viliina Koiviston NEON studion installaatio Chatroulette (IRL). Installaatiota varten NEON vietti kaksi päivää Helsingin Arabian koulun opiskelijoiden kanssa pohtien luottamuksen teemaa keskustelun, harjoitusten ja suunnitteluprojektin avulla. Tutkimusprosessin jälkeen NEON kokosi havainnot ja ideat yhteen, jonka myötä syntyi Chatroulette (IRL). Chatroulette (IRL) haastaa normaalia käyttäytymistä julkisissa tiloissa ja osallistaa katsojaansa.

“Työmme sai inspiraatiota verkkoalusta Chatroulette:sta, joka yhdistää ihmisiä satunnaisesti web-kameran kautta. Sen tarkoitus on sama kuin meidän: luoda vuorovaikutusta toisilleen tuntemattomien henkilöiden välillä”, NEON kertoo. 

Kuka on installaation takana? Millaisia ryhmän aiemmat projektit ovat?

Olemme brittiarkkitehti Mark Nixon ja suomalaistaiteilija Viliina Koivisto ja yhdessä muodostamme NEON –studio. NEON on palkittu muotoilutoimisto, joka etsii uusia alueita arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen välimaastossa. Työmme tähtää usein tunnereaktioon ja siihen, että ihmiset tulisivat kokeilleeksi uusia polkuja ja rikkomaan arjen monotonisuutta. NEON toimii maailmanlaajuisesti, töiden skaala ja typologia vain vaihtelevat. Viime vuonna toteutimme suuren määrän projekteja, joihin kuului kenkäkokoelma Koreassa, paviljonki Lontoossa ja suurikokoinen teos Ranskan vuorilla. NEON on tehnyt kaksi hanketta Suomessa, joista toinen, Shiver House, on edelleen esillä ja pian korjataan osana Barfotastigenia Korppoossa.

Pump House Pavilion c NEON
NEON: Pump House Pavilion
Weorgoran Pavilion
NEON: Weorgoran Pavilion

Mistä ajatus installaatioon tuli?

Jokainen työmme ammentaa laajasta tutkimustyöstä, ja joskus teemme tämän yhteistyössä erilaisten ihmisryhmien kanssa. Tämä on meille hyödyllistä, sillä se laajentaa omaa käsitystämme aiheesta tai paikasta. On myös hyvä kuulla erilaisia näkökulmia. Olimme tosi iloisia, kun Helsinki Design Week tarjosi meille mahdollisuuden työskennellä Arabian Koulun oppilaiden kanssa tätä projektia varten. Tutkimustyövaiheen jälkeen NEON yhdisti kaikki löydöt ja ideat yhdeksi teokseksi. Prosessissa inspiroi Chatroulette, joka on verkkoalusta joka yhdistää satunnaisia ihmisiä ja heidän nettikameroidensa kuvaa. Myös meidän teoksemme tarkoitus on luoda vuorovaikutusta tuntemattomien välille.

Kaikki HDW HOP –installaatiot tutkivat festivaalin TRUST –teemaa. Mikä teidän lähestymistapanne tähän on?

Installaatiomme koostuu suuresta määrästä kotelomaisia osia, joista jokaiseen mahtuu yksi ihminen. Kaikki kotelot ovat yhteydessä toisiinsa katseluputken välityksellä. Teokseen tutustuva ihminen voi tutkia yhtä putkea kerrallaan ja sitten kääntää sitä. Kun kaksi koteloa on käännetty oikein, voivat kaksi kävijää nähdä toisensa. Tämä jatkuu, kunnes toinen taas kääntää putkea. Tämän yksinkertaisen toiminnon kautta pystymme lisäämään lukemattomia kohtaamisia tuntemattomien välille. Nämä kohtaamiset – jotka muuten saattaisivat jäädä toteutumatta – saattavat jollain pienellä tavalla lisätä luottamuksen tunnetta osallistujien välille.

Miksi tätä installaatiota kannattaa tulla katsomaan?

Sen sijaan, että teos olisi vain katsottava, on tämä hyvin vuorovaikutteinen ja osallistava. Sen kokeileminen on hauskaa, mutta tavallaan myös provokatiivista, sillä se haastaa normaalin julkisen tilan käyttäytymisen. Kuten monet muutkin työmme, on tämä myös hyvin veistoksellinen ja toivommekin näkevämme siitä paljon kuvia Instagramissa!

Miten muotoilu voi lisätä luottamusta ja avoimuutta?

Lisääntyvä huoli julkisen tilan turvallisuudesta tekee tuntemattomiin luottamisesta yhä hankalampaa. Meidän mielestämme muotoilu voi hyvinkin tarjota keinoja siihen, miten ihmiset aloittavat keskusteluja ja lisäävät empatiaa keskuuteensa. Tanskalaisryhmä Super flexin projektit ovat tästä erinomainen esimerkki. He toteuttivat Kööpenhaminassa julkiseen tilaan teoksen, joka käyttää maisemasuunnittelussa elementtejä kaikkialta maailmasta. Tämä lisää ymmärrystä vieraista kulttuureista ja tukee ajatusta monikulttuurisesta yhteiskunnasta. Toinen, erilainen esimerkki on myös Super flexin tuotannosta. Tämä installaatio on tällä hetkellä esillä Tate Modernin Turbine Hallissa. Se on teos, jossa on kolmen istuttavia keinuja. Kun ihmiset antavat toisilleen vauhtia keinuissa, saavat he rohkeutta yhdessä tekemiseen ja yleiseen vuorovaikutukseen. Toivomme, että teoksemme Helsinki Design Weekille rinnastuu tämänkaltaisiin projekteihin.

NEON: The Wind Cathedral
NEON: The Wind Cathedral