Helsinki Design Weekin vuoden 2018 ohjelma on julki

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma tuo 6.—16.9.2018 Helsinkiin yli 200 tapahtumaa muotoilun ystäville ja ammattilaisille. Koko ohjelma on nyt julkaistu!

Vuoden teema TRUST ilmenee läpi ohjelmiston – aihetta käsittelevät vaikuttavat installaatiot, muotoiluprosessiin tutustuttavat tapahtumat ja lukuisat aiheesta järjestettävät luennot ja keskustelutilaisuudet.

Luottamuksen eri muodot

Vuoden 2018 festivaaliteema TRUST on toiminut inspiraation lähteenä monelle Helsinki Design Weekin yhteydessä järjestettävälle tapahtumalle. Luottamusta käsitellään esimerkiksi suhteessa tulevaisuuden työnteon tapoihin – entä jos tulevaisuuden työkaveri onkin robotti? Voimmeko luottaa siihen, että keinoäly osaa havaita ja ottaa huomioon ihmiskunnan toiveet ja tarpeet sekä aktiivisesti luoda parempia toimintamalleja tulevaisuuden varalle? Luottamuksen tunteeseen liittyy oleellisesti myös fyysiset tilat, joiden vaikutusta voidaan arvioida esimerkiksi opetuksen näkökulmasta.

Työpajojen, näyttelyiden ja keskustelujen kautta pohditaan, kuinka luottamus näkyy ja tuntuu muotoiluprosessin eri vaiheissa ja kuinka se lopulta siirtyy tuotteen tai palvelun sekä käyttäjän välille. Entä kuinka luottamus muuttuu ajan ja uudistuvien kaupunkien myötä? Tämän vuoden päätapahtumapaikkana toimii Helsingin kaupungintalo, kun Helsinki Design Week myllertää muutostöissä olevan kaupungintalon aulan ja täyttää sen keskusteluun pohjautuvilla aktiviteeteilla. Tapahtuman yhteydessä lanseerataan myös Pohjoismaiden Kulttuuripisteen ja Måndagin Nordic Match -konsepti, joka tuo yhteen pohjoismaiset luovat tekijät.

Festivaalin ilmeen on tänään vuonna suunnitellut Kuudes.

Kaupunki-installaatiot perustuvat luottamukseen

Festivaalikävijöitä jo useamman vuoden sykähdyttäneet HDW HOP -kaupunki-installaatiot rakentuvat taas Helsingin keskeisille kaduille ja tarkastelevat luottamusta kaupunkiympäristössä. Kenen kanssa jaamme kaupunkitilan? Kuinka luotamme tuntemattomiin jokapäiväisessä arkielämässämme? Olemmeko valmiita kohtaamaan tuntemattomia ja jakamaan yhteisen hetken?

Suurta yleisöä ihastuttaneet HDW HOP-installaatiot innostavat kävijöitä tänä vuonna pohtimaan luottamuksen merkitystä kaupungin ja sen asukkaiden välillä. Stockmannin tavaratalon vilinään asettuu kuvanveistäjä Man Yaun omille luotetuille ja läheisilleen luoma alttari, joka koostuu nimensä mukaan kymmenestä eri elementistä. Kaupunkikehto puolestaan kutsuu kaupunkilaiset suuren ja puusta tehdyn kehdon kyytiin luottamaan ja tuudittumaan. Rauhaa pystyy löytämään myös Balderin pihaan nousevan Tulipuutarhan kupeesta, jonka rätisevä tuli muistuttaa nuotion äärellä käydyistä keskusteluista ja neuvotteluista.

Lapsille ja lapsenmielisille ohjelmaa koko festivaalin ajaksi

Uusi Lasten designviikko tarjoaa lapsille luovaa ohjelmaa ja edistää muotoilukasvatusta sekä rakennetun ympäristön tuntemusta. Tapahtumia järjestetään Helsinki Design Weekin yhteydessä 6.—16.9.2018. Lasten designviikon päätapahtumapaikat ovat Helsingin kaupunginmuseo, kaupungintalo ja Kattilahalli Suvilahdessa. Lisäksi tekemistä riittää ympäri Helsinkiä, kun lasten ohjelmaa järjestetään ympäri kaupunkia yhdessä lasten tapahtumajärjestäjien kanssa.

Kaupunginmuseolla pohditaan kouluikäisten voimin sitä, kuinka kaupunkitilat edistävät erilaisia elämäntapoja kaupunkiyhteisöissä. Ilmiöoppimisen kautta pureudutaan myös kouluruoan historiaan ja etenkin tulevaisuuteen. Kaupungintalolla keskitytään muotoilukasvatukseen ja sen ilmiöihin: opettajille suunnattua, avointa paneelikeskustelua moderoi Mari Savio Suomen Muotoilukasvatusseurasta.

Lasten designviikon päättää Lasten viikonloppu, joka järjestetään 15.—16.9. Suvilahden Kattilahallissa.

Festivaalin ilmeen on tänään vuonna suunnitellut Kuudes.

Suosikkitapahtumat saavat jatkoa

Festivaaliohjelmaan sisältyy myös viime vuosina suurta suosiota osakseen saaneita tapahtumia, kuten arkkitehtuuria ja designia työtilojen kautta 13.9. ja 14.9. esittelevä Open Studios. Graphic Concrete ja Helsinki Design Week järjestävät 13.9. HDW Arkkitehtuurin päivän juhlaseminaarin. Nopeatempoinen ja jännittävä puhekonsepti PechaKucha ja suurlähettiläiden residensseissä käytävät Design Diplomacy -keskustelut kutsuvat kuulijat haastamaan käsityksensä muotoilusta. Toiseen otteeseen Helsinki Design Weekin järjestämä Data-Driven Design Day puolestaan jakaa kuulijoille 13.9. käytännöllisiä vinkkejä datan hyödyntämiseen muotoiluprosesseissa Seamless Experience -teeman alla.

Pohjoismaiden suurimmasta varastomyyntitapahtumasta Design Marketista löytyy 8.-9.9.  uutuutena We Jazzin tuottama Vinyl Market, jossa vinyylien ostamisen lisäksi shoppailijat pääsevät nauttimaan dj-keikoista läpi koko viikonlopun. Vinyl Market yhdistyy Print Marketiin, joka kokoaa printtituotteiden myyjät näyttämään graafiset tuotteensa. New Marketin brändit ja tuotteet puolestaan liittyvät ruokamuotoiluun, ravintotrendeihin ja pohjoisiin raaka-aineisiin. New Market toteutetaan yhdessä Ruokatieto Yhdistys ry:n kanssa.

Lisäksi ohjelmassa on yli 150 itsenäisten tapahtumajärjestäjien tapahtumaa, jotka täyttävät kadut, galleriat, kaupat ja museot muotoilulla, arkkitehtuurilla, muodilla ja kaupunkisuunnittelulla. Luvassa on muun muassa keskusteluja, näyttelyjä, lanseerauksia ja juhlia. Vuonna 2017 festivaali keräsi yli 161 000 kävijää.

Yhteistyökumppaneita vuonna 2018 ovat Clarion Hotels, Grano, Silja Line, Stockmann, Evermade, Basso, Kuudes ja Helsingin kaupunki.

Tutustu koko ohjelmaan täällä!