Design Diplomacyssa tänä vuonna mukana ennätykselliset 13 suurlähettiläiden residenssiä – ilmoittautuminen auki nyt

Suuren suosion saavuttaneet Design Diplomacy -keskustelut avaavat jälleen suurlähettiläiden residenssien ovet. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä.

Vuonna 2016 Helsinki Design Weekin lanseerama keskusteluiltojen sarja nousi välittömästi suureen suosioon ja illat varattiin loppuun. Kyseessä on keskustelukonsepti, jossa suurlähettiläiden residensseissä nähdään kaksi puhujaa: yksi kotimainen ja yksi suurlähetystön kotimaasta tuleva muotoilun ammattilainen, jotka kohtaavat tapahtumia varta vasten luodun, yllättävän korttipelin äärellä.

Design Diplomacy -keskustelut vievät kävijät lähelle diplomaattista elämää ja sen historiaa

Tänä vuonna mukana on ennätykselliset 13 suurlähetystön residenssiä. Uusimpina maina Design Diplomacy -konseptissa ovat mukana Irlanti ja Viro.

Irlannin suurlähettilään virallisen residenssi on suunnitellut vuonna 1918 Armas Siitonen, jonka käden jäljessä näkyy klassinen mutta koristeellinen tyyli. Irlannin suurlähetystön residenssissä korttipeliä pääsevät pelaamaan keraamikot Chloë Dowds ja Saija Halko.

Viron suurlähetystö sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa Itäisen Puistotien ja Kalliolantien risteyksessä. Lähetystörakennuksen rakennutti Viron valtio Oskar Kallaksen vuonna 1919 ostamalle tontille. Virosta saapuu puhujaksi arkkitehti, arkkitehtiteoreettikko ja professori Vilen Künnapu. Künnapun tuotanto edustaa virolaisen arkkitehtuurin kansainvälisesti arvostetuinta kärkeä. 

Myös muita tämän vuoden Design Diplomacy -keskusteluja käydään tänä vuonna mielenkiintoisten parien välillä. Belgian residenssissä Design Diplomacy-keskusteluun osallistuu yhteensä neljä ihmistä: muotoilija Seb Verboom ja Saara Renvall sekä taide- ja muotoilualan konsultti ja kuraattori Giovanna Massoni ja muotoilija Ville Kokkonen. Belgian suurlähetystö sekä suurlähettilään residenssi sijaitsevat belgialaisen arkkitehdin, Roger Bastinin, sekä suomalaisen arkkitehtipariskunnan Lars ja Mona Hedmanin suunnittelemassa talossa. Rakennuksessa on yhtäläisyyksiä Alvar Aallon 1950-1960-luvun tyyliin.

Norjan suurlähetystön residenssissä keskustelemaan pääsevät uuden Oodi-rakennuksen suunnittelijat Juho Grönholm ja Samuli Woolston ALA Arkkitehdeiltä sekä Oslon uuden kirjaston arkkitehdit Marius Mowe ja Einar Hagem. Vuonna 2013 ALA Arkkitehtien päivittämä rakennus oli ennen uudistustaan valittu monesti Helsingin rumimmaksi rakennukseksi. Teknisiltä, esteettisiltä ja toiminnallisilta ominaisuuksiltaan kunnostettu rakennus kuvastaa kuitenkin hyvin aikansa arkkitehtuuria ja laajojen ikkunapinta-alojen ansiosta se yllättää valoisuudellaan.

Keskusteluista konkreettisiin diplomatian tekoihin

Espanjan suurlähetystön residenssissä keskustelua pääsee seuraamaan muotoilijoiden Álvaro Catalán de Ocón ja Harri Koskisen välillä. Viime vuonna Espanjan residenssissä Design Diplomacyn merkeissä keskustelleet Andreu Carulla ja Mikko Laakkonen tapasivat tuolloin ensimmäistä kertaa. Tapahtuman jälkeen muotoilijat istuivat alas Espanjan suurlähettilään Manuel De La Cámarankanssa ja päättivät uudistaa Espanjan residenssin.

Tällä hetkellä heillä on tekeillä uusi tuotevalikoima, joista ensimmäiset tuotteet ovat nähtävissä tämän vuoden Helsinki Design Weekillä. Suomessa tuotteita valmistaa Made by Choice ja Espanjassa M114, LZF lamps ja Nanimarquina. Tuotteet ovat esillä Lonnan saarella 11.9.–15.9. – lisätietoa tapahtumasta löydät täältä. 

Helsinki Design Weekly tulee seuraamaan Espanjan residenssin uudistusprojektia ja tuotteiden suunnitteluprosessia vuosina 2018-2019. Lopulta tuotteet päätyvät Espanjan residenssiin, jossa uudistetaan olohuone ja eteinen kokonaisuudessaan vuonna 2019.

Lue lisää ja ilmoittaudu tapahtumiin maan nimeä klikkaamalla.

Suuren kysynnän vuoksi 2 iltaa/osallistuja.

Vuoden 2018 Design Diplomacy -keskustelut:

perjantai 7.9.

Belgia (17-19) 

maanantai 10.9.

Tanska (14-16) 

Alankomaat (17-19) 

tiistai 11.9.

Slovakia (14-16) 

Islanti (17-19) 

keskiviikko 12.9.

Espanja (14-16) 

Norja (17-19) 

torstai 13.9.

Ruotsi (14-16) 

Italia (14-16) 

Latvia (17-19) 

perjantai 14.9.

Iso-Britannia (14-16) 

Viro (17-19) 

lauantai 15.9.

Irlanti (14-16)