HDW Arkkitehtuurin päivänä pohditaan arkkitehtuurin kautta ilmeneviä arvoja

Kansainvälisen huipputason arkkitehtien luentojen lisäksi tapahtumassa on mahdollista verkostoitua alan toimijoiden kesken. Teemapäivää juhlitaan yhteistyössä tänä vuonna 15 vuotta täyttävän Graphic Concrete Oy:n kanssa.

Torstaina 13.9. vietettävässä HDW Arkkitehtuurin päivän keskusteluissa keskitytään ensisijaisesti palveluarkkitehtuuriin, projektin ja ympäristön suhteeseen sekä historian ja modernin arkkitehtuurin kohtaamiseen. Päivän teemana on Architecture – A Balance of Values.

Päivään kuuluu olennaisena osana Arkkitehtuurimuseon vuotuinen kunnialuento, joka juhlistaa edesmenneen arkkitehdin Eero Saarisen perintöä. Kunnialuennolle kutsutaan usein nuori, kansainvälisesti menestystä saavuttanut arkkitehti kertomaan töistään, urastaan ja inspiraationlähteistään.

Tänä vuonna luennoijaksi on valikoitunut belgialainen Bas Smets, Bureau Bas Smets -toimiston perustaja ja johtaja. Smets keskittyy luennossaan yhteen erikoisalaansa maisema-arkkitehtuuriin ja sen tulevaisuuteen liittyviin mahdollisuuksiin ja haasteisiin.

– ”Aion luennoida maisema-arkkitehtuurin määrittämisen tarpeesta aikana, jolloin luonnolliset tilat kutistuvat kovaa vauhtia. Puhun myös maisema-arkkitehtuurin synnystä 1400-luvun maalauksien myötä ja siitä, kuinka nykyiset projektit toimivat näiden maalauksien jatkumona”, Smets kertoo ja jatkaa: ”Yksi tärkeä puheenaihe on myös maisemaprojektien tuottaminen useissa maissa ja konteksteissa”.

Smets ei usko ulkopuoliseen ympäristöön, johon voisimme varsinaisesti vaikuttaa: muotoilu on osana jatkuvaa muutosta, joka biosfäärissämme tapahtuu. Hänen mukaansa hyvässä suunnittelussa otetaan huomioon projektin kaikki vaikutukset niin paikallisella kuin planetaarisella tasolla.

Maisema-arkkitehtina Smets on huolissaan tahdista, jolla muokkaamattomat luonnonalueet ovat katoamassa maailmasta. Yhä useamman kaupungin kasvaessa hallitsemattomiksi metropoleiksi, Smetsin mukaan yksi suurimmista tulevaisuuden haasteita on planeetan ekosysteemien ylläpitäminen.

Arkkitehtuurin päivä tuo yhteen monta Euroopan kärkinimeä

Bas Smetin lisäksi myös päivän muut puhujat edustavat Euroopan tunnetuimpia nimiä arkkitehtuurin saralla. Puhujina kuullaan Graphic Concreten kanssa yhteistyötä tehnyttä Foster + Partnersin arkkitehtiä Giles Robinsonia ja sekä Aalto että Tongji-yliopistossa vaikuttavaa professoria ja arkkitehtiä Jarmo Suomista.

Päivän lähtökohtana on, että arkkitehtuuri on parhaimmillaan erilaisten arvojen risteytyessä optimaalisella tavalla. Arkkitehtuurissa ei ole kysymys vaan muodoista, vaan siihen piiloutuu Graphic Concreten arkkitehdin ja kehityspäällikön Lena Weckströmin mukaan monta ulottuvuutta. Hyvän suunnittelun positiiviset vaikutukset ympäristöön voivat olla merkittävät; ei pelkästään esteettisesti vaan taloudellisesti, toiminnallisesti ja myös luonnon säilyttämisen kannalta.

Usein sanalla ympäristövaikutus viitataan ihmisen aiheuttamiin haitallisiin vaikutuksiin. Päivän aikana on kuitenkin tarkoitus keskittyä myös positiiviseen ja muistaa, että toiminnallamme voi olla myös myönteisiä vaikutuksia. Weckströmin mielestä laadukas arkkitehtuuri ja tasapainoinen suunnittelu on aina hyvä sijoituskohde.

Puhujalistalla mukana on myös tanskalaisen Schmidt Hammer Lassen Architectsin osakas ja arkkitehti Rasmus Kierkegaard. Arkkitehti on muun muassa ollut mukana suunnittelemassa Viborgin näyttävää maakunta-arkistoa Graphic Concrete Oy:n kanssa, jonka lisäksi hänet tunnetaan kyvystään tasapainottaa estetiikkaa, taloudellisuutta, ekologisuutta ja teknologiaa projekteissaan.

Kierkegaard tunnistaa ongelman kaupunkien tiivistymisessä ja ajattelee, että tulevaisuudessa yhä useammassa kodissa nähdään ratkaisuja, joiden avulla luonto on kutsuttu asuntoon sisään. Arkkitehti myös uskoo, että tulemme tulevaisuudessa näkemään yhä enemmän puuta rakennusmateriaalina ihmisten kodeissa.

– ”Luksuksen ja trendikkyyden sijasta kestävä kehitys tulee olemaan välttämättömyys. Töiden tilaajat sekä asukkaat tulevat vaatimaan sitä arkkitehdeiltä”, Kierkegaard pohtii. ”Kun kuka tahansa päästää sinut tilaansa ja antaa sinun rakentaa jotakin, olet ottamassa jotain pois ihmisiltä ja heidän ympäristöstään. Tämä tarkoittaa, että tilalle täytyy rakentaa jotain aiempaa kauniimpaa ja toimivampaa.”

Kierkegaard oli hyvin iloinen saadessaan kutsun puhujaksi seminaariin. Arkkitehti on vieraillut Suomessa useaan otteeseen ja pitää maata yhtenä parhaista designiin liittyen – siihen suhtaudutaan täällä tosissaan. Hänen mukaansa myös yleisö on hyvin perillä muotoilun ilmiöistä.

HDW Arkkitehtuurin päivää vietetään torstaina 13.9. G18-juhlatilassa. Seminaari on kaikille avoin, mutta vaatii ennakkorekisteröitymisen täällä.