Selvitys suosittaa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseokokonaisuuden toteuttamista Helsinkiin

Opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin, Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön tilaama selvitys luovutettiin Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelle.

Selvityksen mukaan Suomi tarvitsee uuden ja korkeatasoisen arkkitehtuuri- ja designmuseon. Suomen arkkitehtuuri ja muotoilu kiinnostavat sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Museon tulisi puhutella laajasti erilaisia kävijäryhmiä. Selvityksen mukaan sillä olisi myös merkittävä rooli arkkitehtuurin ja muotoilun tietopankkina, oppimisympäristönä ja vetovoimaisena käyntikohteena sekä yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä. Selvityksessä museo ehdotetaan sijoitettavaksi Helsinkiin uudisrakennuksen, joka vastaisi nykyaikaisen museotoiminnan vaatimuksia ja olisi arkkitehtuuriltaan ja muotoilultaan kiinnostava. Selvitysryhmä esittää nykyisten museoiden yhdistämistä yhdeksi organisaatioksi, jossa molemmat toimialat voivat kehittyä.

Selvityksen laativat toimitusjohtaja Tuomas Auvinen, strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs. Opetus- ja Kulttuuriministeriö ja Helsingin Kaupunki päättävät jatkoselvitysten aloittamisesta yhteistyössä nykyisten museo-organisaatioiden kanssa syksyn aikana. 

Keskustelu jatkuu Helsinki Design Weekin aikana. Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon infopisteellä pääsee tutustumaan selvitykseen ja lähettämään terveisiä hankkeen vetäjille. Paikka ja aika vahvistetaan myöhemmin. 

#uusimuseo