Selvitys: Arkkitehtuuri- ja Designmuseon momentum on nyt

Uusi museo tuo arkkitehtuurin ja muotoilun saman katon alle, jolla voimme synnyttää kansainvälisesti hyvin uniikin kokonaisuuden, toteavat Arkkitehtuurimuseosta va. johtaja Heiskanen ja Designmuseon johtaja Savolainen.

Selvitys kansainvälistä huipputasoa edustavan arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamisesta suosittaa museokokonaisuuden toteuttamista Helsinkiin. Tiistaina Opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin, Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedostuskeskussäätiön tilaama selvitys luovutettiin eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelle.

Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa tieto kokonaisuudesta on otettu erittäin innostuneina vastaan. Museoiden johtajat Arkkitehtuurimuseon va. museonjohtaja Reetta Heiskanen ja Designmuseon museonjohtaja Jukka Savolainen pitävät raporttia ja siinä esitettyä konseptia erittäin hyvänä ja huolellisesti tehtynä. Raportti maalaa kuvan niin mahdollisuuksista ja tarpeista kuin seuraavista askeleistakin, joilla uutta huipputasoa olevaa museokokonaisuutta päästään toteuttamaan.

Uusi museo tuo muotoilun ja arkkitehtuurin saman katon alle, jolla voimme synnyttää kansainvälisesti hyvin uniikin kokonaisuuden, toteaa Jukka Savolainen.

Maailmalla taidemuseoiden osalta löytyy useita vertailukohtia onnistuneista museokonsepteista. Nyt meillä olisi aidosti mahdollisuus saavuttaa jotakin uutta ja suurta muotoilun sekä arkkitehtuurin alalla, lisää Reetta Heiskanen.

Uuden museokonseptin rakentamisesta Heiskanen ja Savolainen toteavat vuorostaan, että sitä tulisi kehittää vahvasti sisältö edellä.

– Tämä on myös Helsingin kaupungin ja ministeriön lähtökohtana uudelle hankkeelle, emme tee pelkkiä seiniä, vaan ihmisten museota, toteavat johtajat yhteen ääneen.

Hankkeen toteutumisesta johtajilla on selkeä näkemys. Molemmat museot lähtevät aktiivisesti edistämään selvityksen suosituksia. Päämääränä on hankkeen kirjaaminen ensi kevään hallitusohjelmaan. On upea asia, että suomalaisille merkittävistä aloista arkkitehtuurista ja muotoilusta pääsisimme vihdoin kertomaan niiden ansaitsemalla tavalla ja siinä mittakaavassa kuin meiltä kansainvälisestikin odotetaan, kertoo Savolainen.

Nyt esitetyssä Arkkitehtuuri- ja muotoilukokonaisuudessa historiallista on se, että valtio ja kaupunki ovat yhdessä vahvasti sen takana. Arkkitehtuuri ja design ovat entistä kirkkaammin Suomen maabrändissä ja luonnosteltu museokonsepti istuu täydellisesti Helsingin kaupunkistrategiaan, lisää vuorostaan Heiskanen.

 Mitkä ovat sitten hankkeen seuraavat stepit?

Aivan aluksi haluamme tarjota mahdollisuuden laajaan kansalaiskeskusteluun. Uuden museon täytyy kehittää uudenlainen tapa kommunikoida yleisönsä kanssa ja siihen kutsumme kaikki mukaan. Edetään vahvasti sisältö edellä, kertoo Heiskanen.

Seuraavina askelina lähdetään tarkentamaan myös kokonaisaikataulua, luomaan konseptia ja käymään tarvittavia keskusteluja sekä päättäjien ja sidosryhmien kanssa, jatkaa Savolainen.

Selvitystyön käynnistivät keväällä 2018 opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki yhteistyössä Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön kanssa. Selvityksen laativat toimitusjohtaja Tuomas Auvinen, strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs. Selvitystyön tukena oli valtion, kaupungin ja museoiden edustajista koostunut tukiryhmä.

Selvitykseen voi tutustua täällä.