HDW HOP 2018: Rubbish Philosophy -installaatio käsittelee luottamusta sekä esineiden että ihmisten välillä

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 6.−16.9.2018.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat jälleen kaupungin. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista. Jokainen installaatio tarkastelee omalla tavallaan Helsinki Design Weekin 2018 TRUST-teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 6.9.

Viimeiseinä HDW HOP -sarjassa esitellään Rubbish Philosophy, joka toteutetaan Trash Design- muotoiluyhteisön perustaneen Isa Kukkapuro-Enbomin ja Henrik Enbomin sekä afroamerikkalaistaiteilijan Howard Smithin kesken. Mukana toteutuksessa ovat myös teollinen muotoilija Jari Miranda, sisustusarkkitehti Natalia Ritari ja muotoilija Jonatan Varon, joiden valaisimia on sisällytetty installaatioon.

Installaatiolla on vahva yhteys tämän vuoden festivaaliteemaan ”TRUST”. Siinä on mukana Howardin taideteoksia, joissa on käytetty kierrätysmateriaaleja: ruosteista rautaa, paperia ja puuta. Rubbish Philosophy viittaa nimenä brittiläisen yhteiskuntatieteilijän Michael Thompsonin Rubbish Theory -teoriaan, jonka mukaan tiettyjen hyödykkeiden arvo alkaa nousemaan yli alkuperäisen arvon laskettuaan nollaan. Installaatioon valmistetuilla esineillä pyritään samaan vaikutukseen.

Kestävien esineiden lisäksi luottamusta ilmenee installaation tekijäryhmän välillä. Keväällä 90 vuotta täyttänyt Smith on ollut sokea muutaman vuoden ajan ja vaikka hän pystyy käyttämään muita aistejaan yksittäisten esineiden aistimiseen, on installaation lopullinen ulkonäkö vain hänen tiiminsä ja yleisön havaittavissa. Tätä voi Kukkapuro-Enbomin ja Enbomin mukaan pitää merkittävänä luottamuksen osoituksena.

Rubbish Philosophy rakennetaan festivaalin ajaksi Espan lavalle, joka viettää 80-vuotispäiviään tänä vuonna. Installaatio lupaa mahdollisuuden seurata puiston elämää samalla kun he nauttivat lavan kalusteiden ja taiteen luomasta tunnelmasta.

Isa Kukkapuro-Enbom ja Henrik Enbom.

Ketkä ovat installaation taustalla, ja mitä muita töitä olette tehneet yhdessä?

Espan lavan Rubbish Philophy -installaation taustalla on kuraattori-muotoilijapariskunta Isa Kukkapuro-Enbom ja Henrik Enbom.

Isa: Olemme työskennellet 10 vuotta yhdessä perustamassamme Trash Design –muotoiluyhteisössä. Olemme rakentaneet näyttelyitä, suunnitellet sisustuksia ja vetäneet työpajoja kiertotalouden teeman ympärillä. Missiomme on auttaa pelastamaan maapallo designin avulla.

Henrik: Kolmas päähenkilö on taiteilija Howard Smith, afroamerikkalainen taiteilija, muotoilija ja keraamikko. Hän on asunut Suomessa vuodesta 1962 ja tehnyt uransa merkittävimmän osuuden täällä. Työryhmässä ovat mukana myös teollinen muotoilija Jari Miranda, sisustusarkkitehti Natalia Ritari ja muotoilija Jonatan Varon. Installaatiossa on mukana heidän valaisimiaan.

 

Mistä installaation idea sai alkunsa?

Henrik: Rubbish Philosophyn ajatus syntyi viime vuonna, kun vierailimme 90-vuotiaan taiteilijan Howard Smithin ateljeessa Fiskarsissa. Se on mieletön paikka täynnä ruostuneesta raudasta tehtyjä veistoksia, paperikollaaseja, puureliefejä, keramiikkaa, hassuja hattukasvoja. Studio on eräänlainen installaatio itsessään ja sen tunnelman halusimme siirtää Espan lavalle. Olemme tunteneet molemmat Howardin pitkän aikaa ja ihailleet hänen upeaa monipuolisuuttaan. Howard on ollut ennakkoluuloton kokeilija ja käyttänyt teoksissaan kierrätysmateriaaleja uransa alusta asti.

Isa: Hän on rohkaissut meitä jatkamaan omaa työtämme, joka tuntuu joskus taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Howard on ollut erityisen innostunut käyttöesineistä, joita Henrik ja muut ryhmän jäsenet ovat suunnitelleet. Lopullisen sysäyksen saimme kuullessamme, että Espan lava olisi käytettävissä installaatiota varten. Tunnelma lavan sisätilassa on tosi inspiroiva, voisin heti muuttaa sinne! Rakennus itsessään on tilataideteos. Nimi Rubbish Philosophy syntyi brittiläisen yhteiskuntatieteilijän Michael Thompsonin “roskateoriasta” (Rubbish Theory). Sen mukaan tiettyjen hyödykkeiden arvo laskettuaan nollaan alkaa kohota yli alkuperäisen arvon ja pysyy siellä sen jälkeen. Hieno antiikki on esimerkki tästä. Samaa tavoittelemme näissä esineissä, joita teemme roska- ja ylijäämämateriaaleista.

 

Kaikissa HDW HOP -installaatioissa pohditaan tämän vuoden teemaamme luottamus. Miten teidän installaationne ilmentää kyseistä teemaa?

Isa: Howard menetti näkönsä muutama vuosi sitten. Saamme olla hänen silminään, joihin hänen on pakko luottaa. Vaikka Howard on fyysisesti umpisokea, kokee hän muiden aistiensa avulla esineiden materiaalit, muodot ja mittasuhteet pitkän kokemuksensa perusteella. On valtava luottamuksen osoitus, että hän suostui jakamaan näyttämön kanssamme.

Howard Smith.

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiota?

Isa: Jo pelkästään Espan lavan vuoksi kannattaa tulla kylään Rubbish Philosophy –olohuoneeseen. Lava on helsinkiläisten yhteistä omaisuutta, se viettää 80-vuotispäiviään tänä vuonna.  Tilan vuoropuhelu kalusteiden ja taiteen kanssa on tunnelmallinen kokemus. Näyttelyssä saa istuskella kadun vilinän yläpuolella, ulkopuolisena mutta osallisena yhtä aikaa.

Henrik: Jokaisella näyttelyvieraalla on myös mahdollisuus todeta, miten hylkymateriaalista voi valmistaa kestäviä ja toimivia esineitä. Jotka ovat kaiken lisäksi inspiroivia, tarinallisia.

 

Miten muotoilulla voidaan lisätä luottamusta ja avoimuutta?

Isa: Yhteiskuntamme perustuu kaikilla tasoilla luottamukselle. Mieti pankkijärjestelmiä, sähköistä tiedonvälitystä, julkista liikennettä. Se on loputon lista. Ihmisten on voitava luottaa laitteiden ja esineiden turvallisuuteen, niiden suunnittelijoiden asiantuntemukseen. Hyvä muotoilu edistää hyvinvointia ja ihmisten arjen sujuvuutta. Se lisää luottamusta maailmaan yleisellä tasolla. Palvelumuotoilusta puhutaan nykyään paljon, se on löytämässä kontekstiaan luottamuksen lisäämisessä ihmisten ja instituutioiden välillä.

Henrik: Mietin valkoista keppiä, jota sokea henkilö käyttää tunnustellessaan ympäristöä. Se on funktionaalinen muotoiluesine, joka tiivistää luottamuksen ytimen. Esine tiedottaa muille, että sitä käyttävä henkilö ei näe. Keppi antaa vahvan signaalin. Silti se on esineenä vaatimaton. Jotenkin siinä kiteytyy Dieter Ramsin muotoilufilosofia “niin vähän muotoilua kuin mahdollista” (as little design as possible).

Rubbish Philosophy -installaatio on avoinna festivaalin aikana 6.-16.9. joka päivä kello 10-20.