New Marketin parvella maistatellaan tänä vuonna läheltä tulevia makuja

Uudistuva New Market yhdistää tänä vuonna voimansa Ruokatiedon kanssa tarjoillakseen Design Marketin kävijöille uudenlaisia kokemuksia suomalaisen lähiruoan parissa. Kokonaisuudessaan parvella on esillä 22 ruokatuottajaa sekä -brändiä.   

Parvelle valikoituneista tuottajista moni valmistaa tuotteen itse alusta loppuun. Mukana ovat muun muassa neljän lukiolaisen projektista alkunsa saanut mustikkalimonadi I’m Blue, kasvispohjaisen jäätelön kehittänyt Härtelö sekä Rainingon luomutilan kvinoaa. Tuotteiden joukosta voi myös maistaa suomalaisille tuntemattomampia tuotteita, kuten EntoCuben Samu-sirkkoja. Tapahtuman tekstiilikumppanina toimii Finlayson.

Ruokatieto ry:n hankevastaavan Eeva Heikkilän mukaan suomalaiset arvostavat suomalaista ruokaa ja suomalaisuutta. Erityisesti arvoina korostuvat turvallisuus, luotettavuus, vastuullisuus ja jäljitettävyys. Arjessa Heikkilä kertoo näiden ominaisuuksien näkyvän erityisesti tuoreuden ja puhtauden kautta. Arvostus voi myös näkyä eri tavoin – toiset ovat kovia ruuanlaittajia kotona, kun taas toiset panostavat kokemuksellisiin ravintolakäynteihin.

Heikkilän mukaan on ollut havaittavissa, että lähiruoan myötä suomalaiset matkustavat useammin lähemmäksi ruoan tuotantoa. Myös kalastus, metsästys, marjastus sekä toreilla käynti on tullut aktiivisemmaksi osaksi suomalaisten kollektiivista elämää. Heikkilän mukaan suomalaisilla on myös voimakas luontosuhde, jota tämän hetkiset ruokasuuntaukset tuovat esiin.

Tästä kielii myös lähiruoan ympärille viime vuosina kasvanut trendi. Yhä useampia menestyviä tuottajia yhdistää myös omien kasvojen tai tilan käyttäminen yrityksen markkinoinnissa, mikä kasvattaa tuotteen luotettavuutta vastuullisuutta arvostavien suomalaisten silmissä. Heikkilä vahvistaa, että kuluttaja haluaa yhä useammin nähdä, kuka tuotteen on tehnyt ja kuka sen takana on. Antamalla tuotteelle kasvot ja toimimalla aktiivisesti esimerkiksi kasvissyönnin hyväksi tuodaan maatila tai pelto entistä lähemmäksi kuluttajaa.

New Marketissa maistatusten lisäksi ohjelmaan kuuluu ruokamuotoilukeskusteluja sekä ruoka-aiheisia tietoiskuja. Ohjelmalavalla ruoka maistuu mutta sen myös näkyy, kuuluu, tuntuu ja tuoksuu: osana viikonloppua ohjelmalavalla järjestetään varttitunnin kestäviä, Hyvää Suomesta -makumatkoja. Tuunaajamutsi puolestaan inspiroi kuulijoitaan ruokaan ja ruokapakkauksiin liittyvällä keskustelutilaisuudellaan: miten ruokaa ja ruokapakkauksia voidaan käyttää uudestaan hauskoilla tavoilla.

Ohjelmalavalla haastatellaan myös New Marketin innovatiivisia pieniä ruokayrityksiä. Viime vuoden tapaan paikan päällä on myös saatavilla hävikkiruokaravintola Loopin vegeannoksia. Koko ohjelma ja mukana olevat ruokatuotteet sekä -brändit ovat nähtävissä alta.

© Aino Huovio

NEW MARKET x FOOD BRÄNDIT

Agrifutura Oy / NAMS-tomaatit: Agrifutura Oy on vuonna 2016 perustettu tomaattipuutarha joka tuottaa kestävän kehityksen periaatteita noudattaen maukkaita NAMS-tomaatteja. Haluamme olla hiilipositiivinen yritys ja käyttää tuotannossamme mahdollisuuksien mukaan vain ekologisia tuotantovälineitä. Myös myyntipakkauksemme on 100% puukuitupohjainen ja se suojaa korkealaatuisia ja maukkaita tomaattejamme matkalla kuluttajille.

Arctic Forest Foods Oy / Arctic Superfoods: Arktiset villiyrtit yhdistettynä kotimaisiin marjoihin ja pitkään kylläisenä pitävään kauraan, siinä menestysresepti huippuhyvään välipalaan! Ihastu meidän EVÄS-patukoihin: mustikka & koivunlehti, puolukka & karpalo & nokkonen, tyrni & kuusenkerkkä sekä mustikka & tumma suklaa. Tuotteissamme ei ole lisäaineita, maitoa tai lisättyä sokeria, jonka lisäksi se on kotimainen ja gluteeniton.

Finnviini Oy / Ainoa Winery: Ainoa Winery on kahden maahanmuuttajan perustama yritys, jonka perimmäinen tarkoitus on tehdä hyvää viiniä. Heidän mukaansa jotkut viinien parhaista ainesosista kasvavat Suomen metsissä. Lukuisat kansainväliset palkinnot, joita Ainoa Wineryn viinit ovat saaneet, toimivat asiasta todisteena. Metsä toimii heidän viinitarhanaan!

Cahfi / Cahfi: Cahfi tarjoaa sinulle uuden ja helpon tavan nauttia tuoretta kahvia missä ja milloin tahansa. Maailman parhaimmat kahvilaadut kaikkien tuntemassa käyttöliittymässä – Dip Bagissä tai Easy Bagissä, kuten me näitä kutsumme – takaa sinulle nopean, henkilökohtaisen ja tuoreen kahvinautinnon. Tarvitset vain kupillisen raikasta kiehautettua vettä – et erityisiä laitteita!

Hel Sieni / Helsieni: Helsieni on kiertotalousyritys, joka kasvattaa sieniä läheltä saaduissa raaka-aineissa kuten kahvinporoissa. Tavoitteemme on tuottaa paikallista ja terveellistä ruokaa Suomessa ja sen lähiympäristössä. Helsieni on vastikään aloittanut yritystoimintansa ja etsii ihmisiä ja yrityksiä, jotka uskovat ruoan paikalliseen tuotantoon, kaupunkiviljelyyn ja kiertotalouteen.

I’m Blue/ I’m Blue: I’m Blue on neljän lukiolaisen kehittämä, kotimainen mustikkalimonadi, joka sisältää 23% suomalaista metsämustikkaa, vähemmän sokeria, eikä keinotekoisia turhuuksia. Suomenmestaruuden voittanut, maailmannäyttelyssäkin Suomea edustanut limonadi on nyt laajemmin tarjolla kotimaassakin.

Jukolan juusto / Jukolan juusto: Leivonmäeltä Jukolan maitotilalta. Vahvalla tunteella, rakkaudesta cheddareihin. Juustolamme väellä on polte tehdä Suomen herkullisinta juustoa. Omalta tilalta aamulypsetty maito, perinteinen tapa valmistaa juustoja ja kunnianhimo tarjota ikimuistoisia juustohetkiä. Näillä eväillä tuotamme Aitoja Cheddareita nautittavaksi hyvässä seurassa tai vain omaksi nautinnoksi.

Karviaisten tila / Voima-papu: Karviaisten tilalla on kehitetty härkäpavusta VOIMA-PAPU tuotteet, joita on saatavana jauhona, rouheena, kokonaisena tai paahdettuna. Härkäpavut myllytetään itse myllyllä, jota käytetään vain härkäpavun tuottamiseen. Härkäpapu on loistava lihan korvike kasvissyöjille ja erinomainen ruokavalion monipuolistaja kenelle tahansa. Härkäpavussa on 30% proteiinia ja 14% kuitua.

Kuorttinen Juha, Satu-Anne, Aki-Pekka ja Lassi /Kuorttisen luomukanala: Meillä on ollut luomukanoja yli 20 vuotta, ja olemme Suomen vanhin luomukanala. Ruokimme kanamme luomukauralla ainoana Suomessa. Paras mahdollinen ravinto ja kanojen hoito antaa meille erinomaisia luomumunia.

Lipasu Oy / Härtelö: Härtelö on kasvipohjainen, innovatiivinen jäätelöuutuus, joka juhlistaa pääraaka-aineenaan kotimaista härkäpapua. New Marketissa maailmaa parannetaan kolmen herkullisen maun voimin: raikas lime-passion, pehmeän täyteläinen vadelma-rosmariini sekä tumma ja intensiivinen mokka-suklaa varmistavat, että tällä ständillä sulavat vain sydämet.

Mimis Kotipellon puutarha / Mimis Kotipellon puutarha: Mimis Kotipellon puutarha on perheyritys, joka tuottaa huippulaadukkaita versoja ja syötäviä kukkia Nousiaisissa ja Uudessakaupungissa. Tuotannossa on yli 100 erilaista lajiketta ja niitä on laajalti saatavilla HoReCa-tukuista kautta maan. Vientiä puutarhalla on maihin kuten Hong Kong, Ruotsi, Islanti ja Viro ja uusia maita avataan tasaisesti.

Murtolan HamppuFarmi Oy / HamppuFarmi: HamppuFarmi on ravintorikasta, ekologista, puhdasta ja Suomalaista. Helposti kaikille monipuolistamaan ja täydentämään arkiravintoamme. HamppuFarmi on johtava kotimaisesta luomu öljyhampputuotteita valmistava perheyritys Lounais-Suomesta.

Oy Linseed Protein Finland Ltd / Valo24h: Valo24h on suomalainen superfood aamiaissarja, johon kuuluu 5 tuotetta. Suomalaisesta paahdetusta pellavasta ja marjoista valmistettu tuotesarja kantaa ylpeydellä hyvää Suomesta -merkkiä ja on luontaisesti gluteeniton. Pellava tunnetaan parhaiten siitä, että se auttaa vatsan toimintaa, mutta se sisältää myös yllättävän paljon omega-3-rasvahappoja ja proteiinia, sekä lignaania, joka on pellavan oma antioksidantti.

Päivärinteen ruislastu avoin yhtiö / Päivärinteen ruislastu: Päivärinteen ruislastu on savonlinnalainen perheyritys, joka leipoo päätuotteenaan alkuperäistä ruislastua. Leipomo sijaitsee maaseudulla, Makkolan kylässä ja hankkii rukiin suoraan viljelijöiltä ja jauhaa jauhot omalla myllyllään leipomolla. Taikinajuuremme on kulkenut jo ainakin sadan vuoden ajan sukupolvelta toiselle.

Rainingon Luomutila / Rainingon Luomutila: Rainingon Luomutila sijaitsee Liedon kunnan Inkoisten kylässä, aivan Paimionjoen välittömässä läheisyydessä kuuluen perinnemaisema-alueeseen. Rainingot viljelevät ja jalostavat kvinoan suoraan kuluttajalle. Kvinoaa voidaan käyttää puuroihin, risottoihin salaatteihin ja paistoksiin yms.  Ravinteikkaana ja gluteenittomana tuotteena se on superfoodia parhaimmillaan.

EntoCube / Samu: Samu tuo suomalaisten saataville terveellisen, ympäristöystävällisen ja herkullisen hyönteisruoan kaikissa sen ainutlaatuisissa väreissä ja muodoissa! Hullaannu kanssamme hyönteisistä ja tule tutustumaan Samu-sirkkoihin EntoCuben pisteelle!

Snafu Oy / Silmusalaatti: Silmusalaatit viljellään kasvuhuoneessa Vantaan Vaaralassa vain 15 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Silmusalaattien viljely on periaatteiltaan hyvin yksinkertaista, kun kaikki tehdään suunnitellusti ja valvotuissa olosuhteissa. Versot kasvavat valmiiksi annosrasiassa eli pakkausvaiheessa suljemme vain rasian kannen. Tämän ansiosta versoihin ei tule säilyvyyttä heikentäviä leikkaus- tai murtumapintoja. Pakatut tuotteet jäähdytetään ja toimitetaan kylmäkuljetuksella kauppojen vihannesosastoille.

Lagom / Snäkkäri: Lagomin kotimainen, herkullinen ja runsaskuituinen Snäkkäri on sekä siemennäkkäri että perinteinen näkkileipä. Se on leivottu Ullan Pakarilla kotimaiseen puhdaskauraan. Gluteeniton, maidoton, vegaani Snäkkäri sopii lähes kaikille ruokavalioille. Siinä ei ole käytetty pähkinää eikä seesaminsiemeniä, joten se sopii myös pähkinäallergisille.

TÄHTIKUOHARIT OY / Sihinä: Tervehdys puhtaan luonnon keskeltä Pohjois-Karjalasta. Tähtikuoharit Oy on alkoholittomia kuohujuomia valmistava yritys. Sihinä tuotemerkin alta löytyy aistikkaita ja täyteläisiä makuvaihtoehtoja juhlaan ja arkeen. Arvostamme juomissa aitoja makuja, jotka tuovat huulille kesäisen raikkauden vuodenajasta riippumatta.

Verso Food Oy / Härkis: Verso Food on kotimainen yritys, jonka missiona on kehittää maittavia kasvisruokavaihtoehtoja suomalaisten peltojen antimista. HÄRKIS®-tuotteemme valmistetaan suomalaisesta härkäpavusta, jota kasvatetaan Pohjanmaalla. Tuotteemme ovat erinomaisia proteiinin ja ravintokuidun lähteitä, eivätkä ne sisällä lainkaan soijaa. Paikalliset raaka-aineet ja lähituotanto ovat meille sydämen asia kuten myös tuotteidemme hyvä maku ja helppokäyttöisyys – eli asiat, joista syntyy kokkailun ilo ja syömisen nautinto.

Suomen Agrometsä Oy / Gifts from Metsä: Me Gifts from Metsällä uskomme, että kaikilla pitäisi olla olla mahdollisuus kokea omien ruokasienten kasvattamisen ilo. Siksi valmistamme shiitake-sieniä kasvavia satovalmiita sienipölkkyjä. Tule ostamaan omasi ja oppimaan kuinka voit kasvattaa herkullisia sieniä kotona tai puutarhassa!

Omenasieppari / Omenasieppari: Omenasieppari on sosiaalinen yritys, joka työllistää kunnon palkkatöihin vaikeasti työllistyviä ja erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä – pelastamaan paikallisista puista omenat, jotka muuten jäisivät hyötykäyttämättä. Omenoista puristamme 100% puhdasta ja herkullista mehua, jossa maistuu ilo ja mahdollisuus!