Vuoden 2018 Asko Avonius -palkinto Pihla Meskaselle

Pihla Meskanen, lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtori ja perustajajäsen, palkittiin Asko Avonius -palkinnolla. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Millaiset tunnelmat, Pihla Meskanen?

”Onhan tämä todella hieno juttu, ilahduin kovasti! Ja hämmästyin”, Meskanen sanoo.

”Sitä tekee todella kiireistä arkea ja joskus ajattelee, kun tulee vastoinkäymisiä, että kiinnostaako ketään. On siis mahtavaa välillä pysähtyä miettimään, että Arkin merkitys on laaja ja se on huomattu.”

Arkkitehtuurikoulu Arkissa opiskelee pääkaupunkiseudulla viikossa noin 700 lasta 

Asko Avonius -palkinto jaetaan joka kolmas vuosi suomalaiselle henkilölle tai ryhmälle, jonka tekemä suunnittelu-, tutkimus- tai kehitystyö ja näiden tuloksena syntynyt teos tai ehdotus edistää poikkeuksellisen ansiokkaalla tavalla säädekirjassa mainittua tarkoitusta. Palkinnon jakaa Askon säätiö ja se on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Pihla Meskanen perusti lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin vuonna 1993 yhdessä opiskelukaverinsa Niina Vuorisen kanssa. Meskanen oli 23-vuotias, toisen vuosikurssin arkkitehtiopiskelija Teknillisessä korkeakoulussa. Idean keksi Meskasen äiti, joka oli arkkitehti itsekin.

”Aloittaessamme lapsia oli 24. Nyt koulussa on pääkaupunkiseudulla noin 700 lasta ja kaikki tilat ovat käyneen niin pieniksi, että emme pysty ottamaan kaikkia halukkaita mukaan”, Meskanen kertoo.

Photo: Arkki

Arkkia tarjoaa arkkitehtuurin taiteen perusopetusta Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Oppilaat ovat iältään 4─19-vuotiaita. Perusopetuksen lisäksi Arkki järjestää kausiluontoisia kursseja kuten majaleirejä. Muita teemakursseja ovat esimerkiksi pienoismallirakentaminen, muotoilu ja tietokonepiirtäminen.

Meskasen mukaan Arkissa ylläpidetään luovuutta ja innovaatiotaitoja ja pyritään laajentamaan lasten käsitystä rakennetusta ympäristöstä.

”Kaikki lapset ovat luonnostaan luovia. Arkissa ei pyritä tekemään muotoilijoita ja arkkitehteja, vaan opettamaan lapset ymmärtämään ympäristöään ja mahdollisuuksiaan aktiivisina kaupunkilaisina”, Meskanen sanoo.

Palkinto on tunnustus upeasta työstä

Meskanen kertoo iloitsevansa voittoa järjestämällä juhlatilaisuuden Arkin henkilökunnalle.

”Juhlimme yhdessä, sillä tämä ei ole vain minun palkintoni vaan tunnustus kaikille upeasta työstä.”

 

”Meillä on iso tiimi ja kaikki ovat todella tärkeitä. Juhlimme yhdessä, sillä tämä ei ole vain minun palkintoni vaan tunnustus kaikille upeasta työstä.”

Arkki avaa lähivuosina uusia toimipisteitä kymmenessä maassa Kaakkois-Aasiassa 

Arkki toimii neljässätoista kaupungissa viidessä eri maassa Arkki International Oy:n kautta. Ainutlaatuisen arkkitehtikoulu Arkin toimintaan käy tutustumassa paljon kansainvälisiä vieraita, muun muassa Aasiasta.

Photo: Arkki

”Kehittyvät maat panostavat paljon koulun muutokseen, ilmiöoppimiseen ja luovaan opetukseen. Arkki tekee yhteistyötä esimerkiksi Vietnamin kanssa, lähivuosina toimintaa on myös muun muassa Malesiassa, Thaimaassa ja Singaporessa”, Meskanen kertoo.