Helsinki Design Awards: suomalaisen muotoilun palkintogaalan voittajat julki

Suomalaista muotoilua palkitsevan Helsinki Design Awards -gaalan voittajat 2018 on valittu. Palkittuja ovat muun muassa Yrjö Kukkapuro, Maria Korkeila, COM-PA-NY ja Kari Kivelä.

Aikaisemmin Muotogaalana tunnettu, nykyään Helsinki Design Awards,  juhlagaalassa palkitaan vuosittain suomalaisia muotoilijoita ja suunnittelijoita sekä muotoiluun panostaneita yrityksiä ja yhteisöjä. Palkintogaala järjestettiin Clarion Hotel Helsingissä Jätkäsaaressa keskiviikkona 12.9.

Gaalassa jaettiin palkintoja viidessä eri kategoriassa: Vuoden lupaus, Vuoden tuote, Elämäntyö. Kansainvälistyminen ja Juryn valinta.

Helsinki Design Awards-voittajat 2018:

Vuoden lupaus
Maria Korkeila

Maria Korkeila on kerännyt jo suuren määrän kansainvälistä kokemusta ja hänet on palkittu muun muassa arvostetussa Hyères-kilpailussa Ranskassa.

”Haluaisin löytää ihmisläheisempiä ja vaihtoehtoisia tapoja työskennellä tällä alalla. Minun tapauksessani vaatesuunnittelu on aina ollut peili yhteiskunnalle ja kulttuurille. Se heijastelee niitä ilmiöitä mitä meidän yhteiskunnassa tapahtuu, mutta myös kyseenalaistaa asioita”, kertoo Korkeila.

Raadin perustelut:

Maria Korkeila on jo noteerattu suomalaisen muodin nosteessa. Hän on äärimmäisen lahjakas ja haastaa alan juurtuneita reittejä ja muuttaa alaa humaanisempaan suuntaan.

 

Vuoden tuote
Oura-sormus, Kari Kivelä

 

Ouran kantava ajatus on alusta asti ollut auttaa ihmisiä hyödyntämään omat voimavaransa mahdollisimman hyvin.

Oura-sormus

”Muotoilussa on ollut todella mielenkiintoinen ja inspiroiva lähtökohta se, miten pystytään yhdistämään korumainen, mielenkiintoinen design teknologiaan niin, että lopputulos ei ole teknologian näköinen tuote, vaan enemmänkin korun näköinen tuote. Siinä on omat haasteensa, mutta se on äärimmäisen mielenkiintoista”, kertoo Kari Kivelä.

Raadin perustelut:

Oura-sormus on tutkittua, toimivaa ja kaunista muotoilua. Se on hyvää korumuotoilua itsessään ja erottuu health wellness-maastosta.

Elämäntyö
Yrjö Kukkapuro

Yrjö Kukkapuro, 85, on sisustusarkkitehti ja muotoilija. Kukkapuron läpimurto oli lasikuituvahvisteisesta polyesteristä valmistettu nahkaverhoiltu Karuselli-tuoli (1964.) 1980-luvulla Kukkapuro herätti huomiota Experiment-huonekalusarjalla. Myöhemmin Kukkapuro toimi Avarten pääsuunnittelijana.

Hän on toiminut Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1974–1980, joista koulun rehtorina vuodet 1978–1980. Kukkapuron suunnittelemia esineitä on esillä pysyvässä näyttelyssä muun muassa New YorkinMuseum of Modern Artissa ja Lontoon Victoria and Albert Museumissa.

”Uusi aluevaltaus on bambu: minut kutsuttiin luentomatkalle Kiinaan ja tutustuin paikalliseen maalaispuuseppään. Se oli todella hieno ja jännittävä uusi kokemus elämässä toimia kiinalaisen puusepän kanssa”, Kukkapuro kertoo.

”Viimeaikoina olen kiinnittänyt huomiota ekologiaan.”

Kukkapurolle on myönnetty Lunning-palkinto (1966), Valtion taideteollisuuspalkinto (1970), Pro Finlandia -palkinto (1983) ja Kaj Franck -muotoilupalkinto vuonna 1955. Lokakuussa 2017 Kukkapurolle myönnettiin Suomi-palkinto.

Raadin perustelut:

Yrjö Kukkapuro on ilmeinen valinta ensimmäisen Helsinki Design Awards Elämäntyö -palkinnon saajaksi. Tuomaristo halusi palkita paitsi merkittävää uraa suomalaisen designin parissa, myöskin henkilön joka on edelleen aktiivinen, edelleen uudistaa omaa työtään ja merkittävänä asiana: toimii inspiraationa muille.

Kansainvälistyminen
COM-PA-NY

Kansainvälistyminen -palkinnon voittaja on suunnittelijoiden Aamu Song ja Johan Olin muotoilutoimisto COM-PA-NY. Secrets-projektissaan COM-PA-NY etsii ympäri maailmaa paikallisia käsityöläisiä ja valmistajia, joille se suunnittelee uusia tuotteita.

”Se on fastastinen syy tavata fantastisia ihmisiä ja paikkoja, vain kehonkieli ja piirrustukset apuna. He näyttävät meille, miten tekevät asioita: Kun emme puhu, oppiminen on paljon nopeampaa”, Song ja Olin kertovat.

COM-PA-NY on työskennellyt muun muassa Koreassa, Belgiassa, Ruotsissa, Virossa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Heidän riemastuttava tuotemuotoilu erottuu ja huomataan kaikkialla.

Raadin perustelut:

COM-PA-NY on edennyt perinteisestä vientitoiminnasta kohti vuorovaikutteista kansainvälistymistä. Aamu Songin ja Johan Olinin Secrets-projekti osallistaa paikalliset toimijat tuotekehitykseen ja valmistukseen: tuotteet ovat heti syntyessään monikulttuurisia

Juryn valinta
Bryk & Wirkkala -katseluvarasto

Petra Wirkkala, Managing director, Member of the Board ja Katarina Siltavuori, Chairman of the Board

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto tuo ensimmäistä kertaa esille Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön laajan kokoelman ja arkiston. Katseluvarasto on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se avaa kokoelmaa uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Tilassa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista.

Kokoelma perustuu Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille: luonnoksille, piirustuksille ja valokuville. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon.

Raadin perustelut:

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto on kulttuuriteko: sillä on saatettu merkittävä kokoelma laajemman yleisön nähtäville. Se on osa Emma-museon uudistusta ja sillä on tuotu esille museon kulisseissa tapahtuvaa työtä. Bryk & Wirkkala -katseluvarasto on hieno tapa juhlia Brykin juhlavuotta.