TRUST-kolumni: Perinteet ja muotoiluyhteistyö toimivat hyvin diplomatian lähteenä 

Pyysimme viiden eri alan asiantuntijaa kirjoittamaan kolumnin Helsinki Design Weekin tämän vuoden teemasta ’TRUST’. Lue alta tuotemuotoilijoiden Mikko Laakkosen ja Andreu Carullan mietintöjä aiheeseen liittyen. 

Vuoden 2017 Helsinki Design Weekin aikana järjestetyn Design Diplomacy -korttipelin inspiroimina Mikko Laakkonen, Andreu Carulla, Espanjan suurlähettiläs Manuel de la Camara ja hänen vaimonsa kerääntyivät saman pöydän ääreen keskustellakseen residenssirakennuksesta ja sen yhteydessä hyödynnettävistä diplomatian keinoista. Keskustelun lomassa syntyi idea hankkeesta, jossa suomalainen ja espanjalainen muotoiluja suunnittelisivat yhdessä esinesarjan suurlähetystölle. Projekti olisi ikään kuin konkreettinen diplomatian teko, joka hyödyntää muotoilua.  

Sittemmin projekti on saanut tuulta purjeisiinsa ja sille on löytynyt yhteistyökumppaneiksi Espanjan suurlähetystön lisäksi Helsinki Design Week sekä Espanjan muotoilujärjestö Reunión Empresas de Diseño. Näiden lisäksi useat yritykset molemmista maista ovat innostuneet projektista. 

Design Diplomacy -esineet on suunniteltu workshop-työskentelyn ja itsenäisen työskentelyn yhdistelmällä sekä Helsingissä että Espanjan maakunnassa Gironassa. Näin on saavutettu yhtenäinen kokonaisuus, josta on mahdoton erottaa, kumpi suunnittelija on tuotteen suunnitellut. Työskentelytapa muistuttaa musiikissa yleisesti käytettyä jammailua, jossa jokainen soittaja vuorotellen improvisoi uusia melodioita sovitun sointukulun ja rytmin päälle, kunnes uusi kappale syntyy. Projektissa syntyvät esineet hyödyntävät molempien maiden tyypillisiä/kansallisia valmistusmetodeja. 

Yhteistyö ja uusien esineiden suunnittelu on ollut uskomattoman helppoa ja mutkatonta. On ollut suuri etuoikeus olla mukana kahden kulttuurin yhteentörmäyksessä. Uskomme, että ensimmäinen pilottiprojekti on asettanut hyvät lähtökohdat tulevaisuuden yhteistyölle.  

 

Andreu Carulla 

Valmistuttuaan tuotesuunnittelijaksi vuonna 2002, Andreu Carulla aloitti uransa työskentelemällä useissa Barcelonan suunnittelutoimistoissa ja opettamalla Gironan teknillisessä korkeakoulussa. Vuonna 2006 hän palasi kotikaupunkiinsa ja perusti suunnittelutoimiston, joka on yksi tämän hetken kokeilevimmista muotoilutoimistoista Espanjassa. 

Mikko Laakkonen 

Mikko Laakkonen on opiskellut huonekalusuunnittelua Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ja tehnyt myöhemmin maisterin tutkinnon Helsingin Taideteollisesta korkeakoulusta. Työskenneltyään useita vuosia eri suunnittelu- ja arkkitehtitoimistoissa, Mikko perusti Studio Mikko Laakkonen vuonna 2004. Studio tarjoaa tuotesuunnittelupalveluja, joissa keskitytään jokapäiväisiin tuotteisiin. Mikon mallit ovat olleet esillä useissa näyttelyissä Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Japanissa.