Helsinki Design Week 2018 kannusti kohtaamisiin ja yhteistyöhön

Syyskuussa järjestetyn festivaalin teema TRUST toimi lähtökohtana lukuisille kaupungissa järjestetyille muotoilutapahtumille, työpajoille ja keskustelutilaisuuksille. Kaiken kaikkiaan lähes 230 tapahtuman voimin kaupunkiympäristössä läsnä ollut festivaali tarjosi tänä vuonna myös entistä enemmän tekemistä lapsille. Kaupunkijuhla keräsi tänä vuonna ennätysmäisesti yli 170 000 kävijää.

Neljännettätoista kertaa vietetty festivaali tarkasteli erityisesti luottamuksen merkitystä muotoiluprosessissa. Teema kannusti avoimuuteen muotoilijoiden ja heidän suunnittelemiensa tuotteiden sekä palveluiden käyttäjien kesken. Perinteisten muotoilujen alojen lisäksi näkökulmia etsittiin muun muassa digitaalisten asiakaskokemusten ja kaupunkisuunnittelun konteksteissa. Festivaali rakentui tänä vuonna yhteistyössä noin 150 tapahtumajärjestäjän kanssa.

Tämän vuoden festivaalikeskus pystytettiin Keskuskadulle konttien muodossa. Paikan päällä pystyi mm. seuraamaan lukuisia keskusteluja ja tutustumaan Woltin Design Delivered -konseptiin.

”Helsinki Design Week on perustanut koko toimintansa verkostojen varaan. Avoin toiminta-alustamme tarjoaa suomalaisille ja kansainvälisille sidosryhmillemme mahdollisuuden osallistua festivaaliin ja esitellä toimintaansa ja solmia yhteistyökumppanuuksia. Vuositeemamme ’TRUST’ oli kannanotto myös verkostoitumisen tärkeydestä”, Helsinki Design Weekin toimitusjohtaja Kari Korkman kertoo.

Ruokatiedon kanssa yhteistyössä järjestetty New Market esitteli tänä vuonna suomalaista lähiruokaa ja sen innovaatioita.

 

Turbiinisalissa pystyi kiertämään ja kuuntelemaan WeJazzin kuratoimaa Vinyl Marketia. LP-levyjen lisäksi musiikin ystäville tarjoutui mahdollisuus kuunnella seurata muotoilusta ja musiikista käytäviä keskusteluja.

Kaupunkifestivaali mahdollisti myös aiempaa lähestyttävämmän keskusteluyhteyden kaupungin ja sen asukkaiden välille. Päätapahtumapaikkana toiminut kaupungintalo kutsui kaupunkilaiset tutustumaan useisiin kaupungintilan tulevaisuutta käsitteleviin tapahtumiin ja paikalla esillä oleviin näyttelyihin.

Yksi tämän vuoden installaatioista oli kuvanveistäjä Man Yau:n Nexus 10, joka oli nähtävissä Stockmannin tavaratalossa. Teos liittyi vahvasti tämän vuoden teemaan TRUST.

Lasten designviikko tarjosi työkaluja muotoiluajatteluun

Ensimmäistä kertaa järjestetty Lasten designviikko sisälsi lukuisia täyteen varattuja työpajoja päätapahtumapaikalla kaupunginmuseolla.

Muotoilutoimisto NEON suunnitteli tämän vuoden Chatroulette-installaation yhdessä lasten kanssa.

– ”Design thinking eli muotoiluajattelu on tulevaisuuden kannalta välttämättömyys. Näin ollen haluamme antaa lapsille – tulevaisuuden suunnittelijoille ja rakentajille – työkaluja nähdä asioita eri vinkkeleistä. Nämä taidot ovat hyvä oppia jo nuorena, jotta niiden käyttö luonnistuu vanhempana automaattisesti”, Lasten designviikon tuottaja Helena Fernström kuvailee.

Lasten designviikon avajaiset järjestettiin kaupungintalolla 7.9.

Viikko päättyi tuttuun tapaan koko perheen rakastamaan Lasten viikonloppuun Suvilahden Kattilahallissa, jossa työpajojen lisäksi tehdä löytyjä Little Marketista lastentuotteisiin keskittyviltä brändeiltä.

Perinteisesti Suvilahden Kattilahallissa järjestetty Lasten viikonloppu tarjosi lapsiperheille mahdollisuuden osallistua muotoilutyöpajoihin ja ostaa tunnettujen lastevaatebrändien uutuuksia Little Marketista.

Lasten designviikko ulottui myös kaupungintalolle, jossa sen avajaisia virallisesti vietettiin. Rakennus toimi Käpylän yhtenäiskoulun ja CURL-kollektiivin tukikohtana lähtiessään tutkimaan kaupunkia kehollisin ja kokemusta painottavin menetelmin. Aulassa oli lisäksi mahdollisuus tutustua muun muassa Pihla Meskasen Tilapeli-installaatioon, jonka mahdollisti Askon säätiö.

Pihla Meskasen installaatio Tilapeli.

Festivaali on monen tekijän summa

Haluamme kiittää tämän vuoden Helsinki Design Weekin kävijöitä, tapahtumajärjestäjiä ja mahdollistajia. Kiitos pääyhteistyökumppanillemme Helsingin kaupungille sekä kumppaneillemme Clarion Hotelsille, Evermadelle, Kuudennelle, Granolle, Tallink Siljalle, Whimille ja mediakumppanillemme Bassolle. Kiitos myös tukijoillemme Taiteen edistämiskeskukselle sekä Opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Helsinki Design Weekin avajaisia vietettiin 6.9. viikkoa aiemmin avatussa Amos Rexissä.

Nähdään Helsinki Design Weekillä 5.-15.9.2019!