Helsinki Design Week Espoossa

Näyttelykeskus WeeGeellä tapahtuu syksyn aikana entistä enemmän, kun Helsinki Design Weekin ja Espoon kaupungin yhteistyö alkaa. Espoo saa oman PechaKucha Nightin ja Design Marketin!

Xmas Design Market WeeGee vie Helsinki Design Week- festivaalilta tutun tunnelman Tapiolaan. Noin neljänkymmenen muotoilualan huippumyyjien tuotteiden joukosta voi löytää upeita joululahjoja. Kaikki muotoilun ammattilaiset voivat hakea myyntipaikkaa täällä 17.10. asti. Saman viikonlopun aikana myös museon näyttelyihin on vapaa pääsy! Tällä hetkellä esittelyssä ovat mm. puolalaisen Alicja Kwaden Trans-For-Men –näyttely. Saastamoisen säätiön tilausteoksen ympärille rakentuva kokonaisuus syventää kuvaa taiteilijan ajankohtaisesta tuotannosta. Berliinissä asuva ja työskentelevä Kwade on palkittu kansainvälisen nykytaiteen nouseva nimi, jonka teoksia on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut esillä niin Venetsian biennaalissa kuin maineikkaissa museoissa.

Toinen äskettäin avattu näyttely on Outi Pieskin. Pieski tunnetaan herkän vaikuttavista tilateoksistaan ja yksityiskohtaisista maalauksistaan, joiden taustalla on ajankohtaisia teemoja. Saamelaistaustaisen Pieskin taiteen keskeisiä aiheita ovat saamelaisten historia ja tulevaisuus, alkuperäiskansojen oikeudet, suhde luontoon sekä kestävä kehitys. Taiteilijan työskentelyä leimaa voimakas halu vaikuttaa ja hän pyrkii aikaansaamaan muutosta myös erilaisin yhteistyöprojektein.

Myös rakennus itsessään on vierailun arvoinen. Professori Aarno Ruusuvuoren (1925-1992) suunnittelema EMMA ja näyttelykeskus WeeGee on suunnitteltu alun perin Weilin & Göös kirjapainoksi. Espoon kaupunki osti kiinteistön 2001 ja se muokattiin näyttely- ja kulttuurikäyttöön. Ruusuvuorta pidetään yhtenä aikansa merkittävimmistä modernistista arkkitehdeista. WeeGee -talo edustaa tyylillisesti ns. betonibrutalismia.

Rakennuksen laajennuksen ja kokoelman katseluvarasto palkittiin Helsinki Design Awardsissa Juryn Valinta –tunnustuksella. Tämä Bryk & Wirkkala -katseluvarasto tuo ensimmäistä kertaa esille Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön laajan kokoelman ja arkiston. Katseluvarasto on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se avaa kokoelmaa uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Tilassa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista. Kokoelma perustuu Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille: luonnoksille, piirustuksille ja valokuville. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon.

Ja hei, ethän unohda: PechaKucha Night WeeGeellä 31.10. klo 19-21. Liput myynnissä nyt täällä