Weekly Mix: Minni Havas

Weekly Mix –sarjassa julkaistaan kuullaan sitä, mitä muotoilijatkin. Soittolistoja voi kuulla myös Helsinki Design Weeklyn radio-ohjelmassa. Minni Havas on helsinkiläinen suunnittelija. 

Hei Minni, minkä parissa työskentelet tällä hetkellä?

Minulla on miljoona projektia samaan aikaan! Myös lapseni pitävät minut niin kiireisenä, että loma tarkoittaa minulle oikeastaan sitä, etten pääse niin usein työhuoneelle. Nyt valmistelen keramiikkaprojektin lisäksi veistostyötä. Lapsuuden haaveeni oli aina kuvanveisto ja nyt se on vihdoin tullut osaksi tekemistäni.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Minulla on työhuone Vallilan taiteilijatalossa. Jaan sen siskoni kanssa, joka on teatteri-ilmaisun ohjaaja ja uudelta ammatiltaan puuseppä. Tällä hetkellä piirrän paljon muotikuvituksia, sillä haluaisin oman näyttelyn ensi vuodelle. Teen samalla paljon teknisiä kokeiluja. Pidän siitä, että repertuaaristani löytyy erilaisia tekniikoita. Olikin esimerkiksi kiva, että vilttini pääsi mukaan Fiskarsin Kesäkoti –näyttelyyn.

Luovaan prosessiin liittyy vaiheita joihin pitää kerätä energiaa. Kotona lööbailu on tosi tärkeää. Joskus saatan ajelehtia jopa kuukaudenkin: urheilen, kahvittelen ja nautin pitkiä lounaita… Tällainen on tosi tärkeä osa prosessia ja sitä seuraa aina aktiivinen vaihe. Tiedän esimerkiksi myös sen, että jokaisen projektin jälkeen tarvitsen palautumisaikaa.

Osaan tunnistaa nämä tekemiseni toistuvat kaavat, sillä olen tarkkaillut omaa ammatillista tekemistäni viidentoista vuoden ajan. Joskus projektiin imeytyminen pelottaa ennalta, koska tiedän, että se tulee viemään kaiken. Siinä mielessä on hyvä, että on useita projekteja samaan aikaan, sillä niille voi antaa itsestään eri osia.

Mikä on tärkein ammatillinen saavutuksesi?

Tuntuu, että viimeisen parin vuoden aikana asiat ovat menneet eteenpäin.

Olen tosi tyytyväinen siihen missä olen. Aloitin kuosihommat vuonna 2013 ja tunnen, että olen kehittynyt siinä oikeaan suuntaan. Minulle on tärkeää suunnitella tuotteita käyttöön. Esimerkiksi nuo suunnittelemani viltit kuuluvat osaksi arkea, eivät vitriineihin. Tuotteeni ovat taidetta arkikontekstissa. Mielestäni onnistunut design yhdistää aina kaupallisuuden ja taiteen. Olen myös iloinen jatkuvasta Margiela –yhteistyöstä. MM6 –paitaprinttejä on ihana tehdä mukavan porukan kanssa.

dav

Opiskelin taidetta Lahdessa ja vaatesuunnittelua Taideteollisessa Korkeakoulussa (nyk. Aalto Yliopisto). Olen aina ollut kiinnostunut trendeistä ja havainnoin edelleen muotimaailman vaikutemaailmoja. Minua viehättää siihen liittyvä yhteinen kollektiivinen pilvi, josta imeä värejä. Sitä pilveä voi hyödyntää kaikessa.

Mitä musiikki merkitsee sinulle?

Merkitys vaihtelee kausittain. Viimeisen puolen vuoden aikana olen kuunnellut aika paljon musiikkia, välillä taas on kausia kun on ihan pakko olla hiljaisuudessa. Tuen omaa fiilistäni musiikilla. En ole uskollinen artistille tai tyylisuunnalle. Sen olen huomannut, että piirtäessäni kuuloaistini korostuu. Voin esimerkiksi kuunnella podcastia samaan aikaan kun työskentelen ja sivistää näin itseäni. Koulussakin piirsin aina luennoilla. Joku varmaan ajatteli, että tuo ei keskity, mutta minun kohdallani se on päinvastoin!

Vaihteleeko musiikkimakusi vuodenaikojen mukaan?

Ei. Musiikki on vain olotilojen heijastelua. Viime aikoina olen kuunnellut uutta r’n’btä, lähinnä naislaulajia. Fiilistelen alakulttuureja ja rakastan tanssia hiphopia. Toisaalta myös folk-musiikki koskettaa, varsinkin klassikot kuten Bob Dylan ja Neil Young. Tälle soittolistalle kokosin viime aikojen suosikkejani.

Soittolistan löydät täältä.