Ruudt Petersin retrospektiivinäyttely Designmuseon Galleriassa

Näyttely BRON (”alkulähde”) on läpileikkaus Petersin 44-vuotiseen taiteilijauraan, jossa yhdistyvät kokonaisinstallaatioksi koko hänen tuotantonsa aina 1970-luvun alusta lähtien. Näyttely kuljettaa läpi hänen uransa kapinalliseksi kuvatun aikakauden edeten aina nykyhetkeen asti. Hänen suunnittelussaan yhdistyvät niin kulttuurit, tavat sekä traditiot kuin monipuolinen materiaalien käyttö.

Peters loi jo hyvin varhaisessa vaiheessa omintakeisen ja kuvanveistoksellisen tyylisuuntansa. Hollantilainen korusuunnittelu oli hyvin kaavamaista vielä 1970-luvulla, eikä Peters viihtynyt sen asettamissa rajoissa. Hänen pitämissään näyttelyissä aina 90-luvun alusta asti on löydettävissä sama veistoksellisuus. Monumentaaliset installaatiot kohoavat näyttelytiloissa kätkien sisäänsä suunnittelijan tekemät korut. Peters haluaa installoivan esitysmuodon kautta osoittaa, kuinka merkityksellinen korutaiteelle on se ympäristö, jossa se esitetään.

Weeklylle Peters kertoi ajattelevansa korujen sosiaalista vuorovaikutteisuutta. ”Kommunikoimme kantamiemme korujen kautta hyvin henkilökohtaisella tavalla. Välitämme viestin, johon vastaanottaja aina reagoi.”

Petersin yhdessä Leo Versteijlen kanssa tuottama näyttely BRON nähtiin ensimmäisen kerran CODA museossa Apeldoornissa Hollannissa vuonna 2017. Sen jälkeen näyttely on kiertänyt Virossa ja Kiinassa, josta se tuotiin Helsinkiin.

Näyttely on esillä Designmuseon Galleriassa 25.1.-17.3.2019