Kiinnostavia näyttelyitä maaliskuun jokaiselle viikonlopulle!

Helsingin näyttelykeväässä on on esillä akvarellejä jugendkokonaistaideteoksesta, raitapaidosta innoituksen saanutta taidetta sekä leijuva betonimonoliitti.

Taiteilijakollektiivi Studio Driftin näyttelyn keskeisin teos, Drifter, on betoninen leijuva monoliitti. Amos Rexissä esillä olevan amsterdamilaisen kollektiivin innoittajana on ollut Thomas Moren klassikkoteos Utopia (1516), joka kertoo yhteiskunnasta, jossa vallitsee sukupuolten tasa-arvo, jossa ei ole yksityisomistusta ja jossa kaikki kuviteltavissa oleva voidaan rakentaa muovailtavasta ihmeaineesta. Mielikuvituksensa avulla More näyttää ennakoineen betonin jo 200 vuotta ennen sen keksimistä.

Drifter symboloi myös inhimillisiä järjestelmiä: kappaleet ovat suuria, raskaita ja jäykkiä maassa ollessaan, kun taas ilmassa leijuessaan ne vaikuttavat luonnollisilta, vapautuvat painovoimasta ja kykenevät liikkumaan kuten kaikki elolliset olennot.
Amos Rexissä 6.3.–19.5.2019.

Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen: Suur-Merijoen kartanon kirjasto. Signeerannut Eliel Saarinen 1903.

Aikansa julkisin koti

Arkkitehtuurimuseon näyttely esittelee Gesellius, Lindgren, Saarinen -arkkitehtitoimiston valovoimaisimman kokonaistaideteoksen, Suur-Merijoen kartanon (1902–1903). Jugendarkkitehtuurin helmen rakennutti Viipurin maalaiskuntaan sveitsiläissyntyinen, Pietarissa vaikuttanut liikemies, Maximilian Neuscheller. Nuoret suomalaisarkkitehdit suunnittelivat sen tekstiilejä ja valaisimia myöten.

”Nykyajan perspektiivistä tuntuu jännittävältä ajatella, että tilaaja on antanut suunnittelijalle niin laajat valtuudet kokonaistaideteoksen toteuttamiseen. Luottamuksen taiteilijaa kohtaan on täytynyt olla iso”, sanoo näyttelyn kuratoinut amanuenssi Anna Autio.

Näyttelyssa valokeilaan nousevat herkulliset Gesellius, Lindgren, Saarinen -arkkitehtitoimiston akvarellityöt, jotka pastellisävyissään tuntuvat erittäin ajankohtaisilta. Näyttelyn oheisohjelmistossa järjestetään luentoja sekä ryijykursseja.

Arkkitehtuurimuseossa 6.3.–8.9.2019.

Karoliina Hellberg, 2016.

Interiöörejä, joihin uppoutua

Kuvataiteilija Karoliina Hellberg on kiinnostunut interiööreistä sekä siitä miten ihminen rakentaa tilaa ympärilleen. Didrichsenin taidemuseossa Kuusisaaressa on kevään ajan Hellbergin värikylläinen Pro Arte -näyttely. Esillä on maalauksia kankaalle ja paperille, lasiesineitä sekä uniikki tapettiseinä.

Viljo Revellin suunnittelema modernistinen museorakennus, jossa näkyvät myös betonibrutalismin vaikutteet, on vierailemisen arvoinen myös arkkitehtuurikohteena. Rakennus on alunperin toiminut Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin kotina. Museota perustaessaan, he toivoivat “että pienestä museostamme tulisi kaiken kauniin tyyssija, taiteen, luonnon ja arkkitehtuurin, ja että se tuottaisi muille yhtä paljon iloa kuin se on tuottanut meille”. Toive toteutui.

Didrichsenin taidemuseossa 5.5.2019 asti.

Raitapaitojen kauneus

Taiteilija Jacob Dahlgrenin teokset rakentuvat jokapäiväisistä, kaikille tavoitettavista esineistä. Raitamaalausten, -videoiden ja -printtien taustalla ovat raitapaidat, joiden kuoseja on taiteilijan arkistossa toista tuhatta. Dahlgren käyttää materiaalinaan muitakin arkisia esineitä: säilykepurkkeja, kertakäyttömukeja, vaateripustimia, mittatikkuja tai vaikkapa sahoja ja koostaa niistä elegantteja, abstrakteilta näyttäviä kokonaisuuksia.

Esteettisen mielihyvän lisäksi Dahlgrenin teokset yllättävät, ilahduttavat ja parhaimmillaan jalostavat arjen muistuttaen ympäristömme ihmeellisyydestä.

Galerie Anhavassa 7–31.3.2019

 

Weekly Tips -sarja jakaa joka kuukausi menovinkit designin ystäville Helsingissä.