Kuvittaja Meeri Anneli inspiroituu värikkäästä, piikikkäästä ja pistävästä luonnosta

Australialaisen Cotton On KIDS -vaatemerkin vauvanvaatteisiin printtejä suunnittelevan Meeri Annelin töissä näkyy jotain skandinaavista, sinisten vuorten eläimiä ja erilaisia tekniikoita.

”Yritän luoda yhteyden australialaisuuden ja suomalaisuuden välille”, kertoo tekstiilisuunnittelija Meeri Anneli Skypen kautta kotoaan Australian Geelongista. ”Kun suunnittelen tekstiilejä, haen inspiraatiota suomalaisista merkeistä, esimerkiksi Marimekosta, jotka osaavat kuosit, mutta myös ympäristöstäni, Australian kasveista ja eläimistä, jotka ovat tosi kauniita ja värikkäitä mutta samalla piikikkäitä, pistäviä ja erikoisen karuja.”

Anneli on äidin puolelta suomalainen ja isän puolelta australialainen. Hän huomasi jo nuorena olevansa lahjakas kuvittaja, ja tekstiilit ja ompeleminen alkoivat kiinnostaa opiskeluaikana Länsi-Sydneyn yliopistossa. Anneli suoritti siellä kandidaatintutkintoa taideaineissa. Tutkinnon jälkeen Anneli halusi viettää pidemmän aikaa Suomessa ja haki nykyiseen Aalto-yliopistoon suorittamaan ympäristötaiteen maisterintutkintoa. Aallossa hän jatkoi tekstiilien ja ompelutekniikoiden tutkimusta ja tuotti veistoksellisen installaation.

Valmistuttuaan vuonna 2007 Anneli jäi Suomeen ja meni töihin Globe Hopelle, Seija Lukkalan perustamaan yritykseen, joka valmistaa vaatteita ja asusteita kierrätysmateriaaleista. Anneli oppi kierrättämään ja uusimaan vaatteita ja kiinnostui yhä enemmän kuosisuunnittelusta. Useiden Suomen vuosien jälkeen Anneli palasi kumppaninsa kanssa Australiaan ja asettui asumaan Melbourneen. Hän pääsi töihin kikki.K:hon, tunnettuun ruotsalaiseen paperituoteyritykseen, mutta ei tekstiilisuunnittelu- vaan kuvitustaitojensa ansiosta.

”Olen nuoresta asti osannut piirtää tarkasti ja realistisesti”, Anneli sanoo. ”Olen jatkanut piirtämistä koko ajan, joko omaksi iloksi tai satunnaisten freelance-keikkojen muodossa.”

kikki.K:lla Anneli kokeili paperi- ja muiden tuotteiden suunnittelua ja teki originaalikuvituksia kodintuotteisiin, lasten paperitarvikkeisiin, ikkunasomistuksiin ja kaikkeen siltä väliltä. Hän teki seitsemän kuukautta töitä Uppsalassa, kun elämänkumppani oli siellä opiskelijavaihdossa.

Tekstiileistä kuvittamiseen ja takaisin

Esikoistyttären syntymän aikoihin Anneli toimi jonkin aikaa freelancerina. Hänen kuvitustaitonsa pääsivät oikeuksiinsa lifestyle-brändi Love Maen töissä, kuten bambuastiastojen ja kankaisten seinätarrojen herkissä eläinkuvituksissa, ja yhteistyössä australialaisen lifestyle-brändi Zakkian kanssa, jonka kodintarvikkeisiin hän loi uniikkeja kuvioita. Vuodesta 2016 lähtien Anneli on kuitenkin toiminut kokopäiväisena tekstiilisuunnittelijana ja tehnyt grafiikkaa ja printtejä australialaisen Cotton On KIDS -vaatemerkin vauvanvaatteisiin.

”On ollut kiinnostavaa oppia, mikä on in ja mikä out muotiteollisuudessa ja lastenmuodissa yleensäkin”, Anneli sanoo. ”Jokainen päivä on erilainen, mutta parasta on, kun pääsee kuvittamaan ja suunnittelemaan. Trendiosasto briiffaa minut, ja sitten käytän luovasti taitojani ja mielikuvitustani joko maalaamalla, piirtämällä lyijykynällä tai digitaalisesti.”

 

Annelin Cotton On KIDS -kuosit ovat rohkeita ja graafisia ja ammentavat skandinaavisesta perinteestä. Niissä on väriläikkiä ja realistisia tai mielikuvituksellisia luontoaiheita. Anneli kertoo, että luovuuden ylläpitäminen on välillä haasteellista, koska tuotantotahti on niin kiivas.

”Yksi isoimpia haasteita on tuottaa joka kuukausi uutta kuvaa, joten inspiraatiota täytyy pitää yllä koko ajan. Yritän käyttää kuvittaessa erilaisia menetelmiä ja tekniikoita, koska sitä ei ikinä tiedä, mitä eri tavalla kuvioidessa syntyy. Parhaat ideat syntyvät joskus virheistä tai odottamattomasta sijoittelusta, joten pitää leikitellä ja kokeilla erilaisia juttuja. Jos mikään ei toimi, lähden kävelylle!”

Cotton On KIDS -päätyön ja kahden lapsen äitiyden lisäksi Anneli kehittää luovuuttaan ja ammattitaitoaan freelance-töillä ja omilla projekteilla. Viime vuonna hän lanseerasi uuden Megaflora & Me -merkin, jonka pehmeissä tuotteissa, kuten kasseissa, keittiöpyyhkeissä ja kukkaroissa, on hänen suunnittelemansa kuosit. Annelin ominta tyyliä ovat raikkaat ja rohkeat kuosit, joissa on jotain skandinaavista ja Australian sinisten vuorten kasveja ja eläimiä, koska hän asui vuoristoalueella ensimmäiset kuosit suunnitellessaan.

Instagramille kiitos

Anneli perheineen on nyt asettunut Australian Bellarinen niemimaalla sijaitsevaan Geelongin kaupunkiin, jossa on kuulemma mahtava infrastruktuuri nuorille perheille. Hän kertoo, että kaupungissa tuetaan luovia aloja ja siellä on helppoa yhdistää työ ja perhe-elämä. Kaupungin tukea ja työn ja perheen tasapainoa enemmän Annelin sivuhankkeita ja freelance-työtä edistää kuitenkin sosiaalinen media.

Love Mae’s Night Sky set.

”Instagram on ollut mahtava apu”, hän sanoo. ”Se on auttanut saamaan töitä ja luomaan ja ylläpitämään toimivaa verkostoa. Hienointa on, että ihmiset näkevät töitäni missä päin maailmaa tahansa riippumatta siitä, missä itse olen.”

Vaikka Anneli on kiintynyt elämäänsä Australiassa, hän suhtautuu avoimin mielin mahdollisuuteen palata perheineen jonakin päivänä Eurooppaankin.

”Äitini on isosta perheestä, ja Suomi on ainutlaatuinen verrattuna moniin muihin paikkoihin maailmassa”, hän sanoo. ”Meistä olisi ihanaa, että lapsemmekin saisivat nauttia pohjoismaisesta elämästä.”

 

Kuvat: Meeri Anneli