Helsinki Design Week avaa Erottajan palatsin

Valtion omistuksessa yli 100 vuotta ollut palatsi Helsingin Erottajalla avaa vihdoin ovensa suurelle yleisölle. Helsinki Design Week tuo arkkitehtonisesti poikkeuksellisen näyttäviin tiloihin syyskuussa Oppimisilmasto-teemaan liittyviä näyttelyitä, työpajoja ja juhlia. Festivaalin ajan yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä rakennus sisältä, sillä heti tapahtuman jälkeen rakennuksessa alkaa mittava remontti.

Erottajalla sijaitseva, aiemmin valtion omistuksessa ollut uusrenessanssipalatsi avautuu syyskuussa ensi kertaa yleisölle. Aiemmin Tullihallituksen talona tunnetussa rakennuksessa järjestetään Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week 5.–15.9.2019.

”Meillä on ensimmäisen kerran historiamme aikana käytössämme palatsi aivan Helsingin sydämessä. Se tarjoaa upeat puitteet 15-vuotisjuhlanäyttelyllemme ja muulle ohjelmistolle”, sanoo festivaalin perustaja ja toimitusjohtaja Kari Korkman.

Helsinki Design Week -festivaali on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua rakennukseen. Heti festivaalin jälkeen alkavassa remontissa kiinteistöön rakennetaan korkealaatuisia toimistoja, ja talo sulkeutuu jälleen yleisöltä.

Yhdysvaltalaisen BlackRockin omistamalla, Suomen valtion entisellä rakennuksella on merkittävä kulttuurihistoriallinen arvo ja kiinnostava historia. Vuonna 1891 valmistunut talo on arkkitehtonisesti poikkeuksellisen näyttävä sekä sisältä että ulkoa. Se on toiminut vuosisatojen saatossa kotina merkkihenkilöille ja yli 100 vuoden ajan useiden valtion virastojen toimistona. Kiinteistössä on asunut muun muassa oopperalaulaja Aino Ackté. Nyt talo on saanut nimen Erottaja2.

Designfestivaali avaa ovia

Helsinki Design Weekin teema on tänä vuonna Oppimisilmasto. Festivaali rakentaa avoimen, kannustavan, kunnioittavan ja yllättävän oppimisilmaston Erottaja2:n kerroksiin. Talo täyttyy näyttelyistä, työpajoista, juhlista ja installaatioista. Ohjelmaa on luvassa kaikenikäisille kävijöille.

Jo 15. kertaa järjestettävä HDW on aiemminkin ottanut käyttöönsä unohtuneita tai kaupunkilaisilta suljettuja tiloja, kuten Tulli- ja Pakkahuoneen, Teurastamon sekä Jätkäsaaren satamamakasiinin.

Kaiken kaikkiaan Helsinki Design Weekiin kuuluu yhteensä noin 250 tapahtumaa, jotka levittäytyvät Erottaja2:n lisäksi myös muualle kaupunkiin. Viime vuonna pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali keräsi yhteensä 170 000 kävijää.

Kakluunit ja kattoruusukkeet

Erottaja 2:n kiinteistö koostuu kolmesta rakennuksesta. Erottajankadun puoleisen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer, jonka käsialaa on myös Ateneumin taidemuseo. Uusrenessanssipalatsin ulkoseiniä peittävät massiiviset koristeet ja kulmaerkkeriä kannattavat näyttävät atlantit, eli mieshahmoiset kannattajapatsaat. Sisätilojen arvokkuutta korostavat lukemattomat yksityiskohdat, kuten freskot, kattoruusukkeet, holvikaaret, pilarit, jykevät pariovet sekä koristeelliset kakluunit.

Vuonna 2018 rakennuksen osti yhdysvaltalainen BlackRock ja kiinteistön kehittämisestä ja vuokrauksesta vastaa paikallisena kumppanina suomalainen Trevian Asset Management. BlackRock remontoi historiallisesti arvokkaan kiinteistön laadukkaiksi toimistotiloiksi vaarantamatta sen kulttuurihistoriallista perintöä. BlackRock ja Trevian ovat vahvasti sitoutuneet kunnioittamaan rakennuksen arvoa ja suojeltuja osia remontissa. Muutostyöt suunnitellaan läheisessä yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Kuvat: dynamo&son