Graafikko Laura Suuronen pelasti Los Angelesin filharmonisen orkesterin ilmeen

Palkittu graafinen suunnittelija Laura Suuronen luo kauniita ja autenttisia kuvia asiakkaille, joiden projektit kaipaavat uudenlaista näkemystä. Hän kertoo kuulumisiaan Weekly Abroad -sarjaan Los Angelesin kodistaan Kaliforniasta.

Palkittu graafinen suunnittelija Laura Suuronen luo kauniita ja autenttisia kuvia asiakkaille, joiden projektit kaipaavat uudenlaista näkemystä. Hän kertoo kuulumisiaan Weekly Abroad -sarjaan Los Angelesin kodistaan Kaliforniasta.

“Minusta tuntui, että piti asettua aloilleen”, Laura Suuronen sanoo Skypen kautta Los Angelesin kodistaan. “Vaikka liikkuva elämä kuulostaa kovin hauskalta ja jännittävältä, olen elänyt tosi pitkään välitilassa, ja nyt haluan vain tehdä työtäni, saada asioita valmiiksi ja elää vähän elämääni.”

Ennen Losiin asettumista Suuronen viipyili kiinnostavissa paikoissa. Teininä hän asui perheensä kanssa Nykin lähiössä, mutta palasi sitten Helsinkiin ja pääsi Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan graafista suunnittelua. Suuronen pelasi tuolloin maahockeyta kansainvälisellä tasolla, mikä johdatti hänet epäsuorasti valitsemaan opiskelualaksi graafisen suunnittelun teollisen muotoilun sijasta.

“Ajattelin aina, että ryhdyn tekemään jotain tosi käytännöllistä, kuten teollista muotoilua, mutta opiskelin ensin kuvallista ilmaisua Pekka Halosen akatemiassa ja jatkoin sieltä Taikkiin”, hän kertoo. “Tunnustelin juttuja ja menin sen mukaan, mikä tuntui oikealta.”

Pekka Halosen akatemian aikana Suuronen meni työharjoitteluun Max Rumpusille, mobiilisofta-startuppiin, joka palkkasi hänet listoilleen kandin tutkinnon suorittamisen aikaan. Rumpusilla tehtiin monenlaisia projekteja moniin eri medioihin. Kokemus valmisteli Suurosta nykyiseen monialaiseen lähestymistapaan. Rumpusin jälkeen hän työskenteli jonkin aikaa Hasan & Partnersilla. Siellä tehtiin mainoskampanjoita, taidekirjoja ja graafisia ilmeitä isoille asiakkaille. Iltaisin Suuronen suunnitteli freelancerina Losin pienille levymerkeille.

Jossain vaiheessa hän tajusi haluavansa lähemmäs Amerikan kasvavaa asiakaskuntaa. Toisaalta tuntui tärkeältä pysyä suhteellisen lähellä suomalaisiakin asiakkaita. Lontoo vaikutti ensin hyvältä vaihtoehdolta, kunnes selvisi, että kahden eri maan asiakkaiden välissä oleminen olikin kamalan hankalaa. Suuronen valitsi USA:n ja muutti Los Angelesiin kaksi vuotta sitten.

Filharmonisuus

Suuronen kertoo erottuvansa Kalifornian runsailla graafisen suunnittelun markkinoilla herkällä ja tuoreella eurooppalaisella näkemyksellään ja saaneensa mainetta latteiden töiden pelastajana.

“Viime aikoina olen seivannut paljon muiden projekteja”, hän selittää. “Alkuperäinen työ on ollut ehkä vähän laimea, eikä ole tuottanut sitä, mitä asiakas on halunnut. Minut tilataan usein keksimään uusia ideoita ja miettimään, miten autenttisella kerronnalla voisi luoda jotain kaunista, jottei tärkeää projektia tarvitse haudata.”

Filharmonisen orkesterin ilme perustui paperiveistoksille.

Suurosen viimeisimpiä projekteja on ollut ohjelmaesitteen ja mainoskampanjan laatiminen Los Angelesin filharmoniselle orkesterille, joka on maailman parhaita sinfoniaorkestereita. Suuronen kertoo, että orkesteri vietti vasta 100-vuotisjuhliaan ja halusi jatkaa jännittävää teemaa myös tulevaisuuteen.

”LA Phil” tilasi ensin erikoisohjelman kannen, ja sen jälkeen Suuronen suunnitteli sarjan abstrakteja paperiveistoksia, jotka orkesterin oma design-tiimi sovitti myöhemmin julkaisumuotoon. Muutamaa kuukautta myöhemmin orkesterista otettiin taas yhteyttä ja pyydettiin ehdotuksia uusista konsepteista jumittavaan kausikampanjaan.

Orkesteri oli ensin käyttänyt ulkopuolista toimistoa ja siirtänyt sen jälkeen suunnittelun talon sisälle, mutta kampanjasta puuttui edelleen tarvittavaa potkua. Suuronen kutsuttiin apuun. Hän yhdisti tiukassa aikataulussa soittajien ja instrumenttien valokuvia visuaalisiin ideoihin ja hyödynsi uuden kauden brändäämisessä rohkean värikkäitä paperiveistoksiaan.

“Musiikillinen johtaja Gustavo Dudamel uskoo vahvasti yhteisön voimaan ja siihen, että ihmisille annetaan ääni musiikin ja yhteen tuomiseen kautta. Aloitin siitä”, Suuronen kertoo. “Päädyin kuvittamaan muusikkojen äänet abstraktisti paperiveistosten kautta.”

Enkelten kaupunki

Suuronen työskentelee vielä satunnaisesti suomalaisille asiakkaille. Vuoden 2017 maailmannäyttelyn Suomen paviljongin ilme on yksi viimeisimpiä töitä. Suuri osa asiakkaista löytyy kuitenkin Losista.

“Siellä on Hollywood ja iso musiikkiteollisuus. Teknologia-ala on kasvanut valtavasti, muotiskenekin kasvaa, ja taidemuseot ovat iso buumi”, Suuronen kertoo. “Losissa tapahtuu todella kiinnostavia asioita, ja lisäksi täällä on valtavasti erilaisia mahdollisuuksia, joita ei muualta löydy.”

Suurosen ulkoilmastudio.

Kysyttäessä, voittaako Etelä-Kalifornian tunnetusti lauhkea ilmasto Helsingin tai Lontoon, Suuronen nauraa ja sanoo, että takana on märin talvi yli sataan vuoteen. Sateesta huolimatta hän nauttii LA:n vapaasta ”villin lännen” asenteesta.

“Täällä ei ole vanhaa kulttuuriperinnettä niin kuin Euroopassa eikä vain yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita”, Suuronen sanoo. “Kaupungissa on huonotkin puolensa, mutta täällä on paljon vapaampaa kuin missään muualla, missä olen asunut.”

Potretti: Olivia Hemaratanatorn