Taiteen ja muotoilun keräileminen

Why do people collect? What kind of things will be collected in the future? Helsinki Design Week interviews the collector and Editor-in-Chief Eeropekka Rislakki and the artist Veera Kulju, who designs things for others to collect.

Uniikkituotteiden suosio kasvaa ja niiden keräilyyn liittyy usein paljon tunteita, keräilijän omia kokemuksia ja nostalgiaa. Samanaikaisesti omistamisen merkitys on muuttunut ja tavaraa halutaan vähemmän. Miksi ihmiset keräilevät? Entä millaisia asioita halutaan keräillä tulevaisuudessa? Helsinki Design Weeklyn haastattelussa ovat keräilijä ja päätoimittaja Eeropekka Rislakki ja taiteilija ja muotoilija Veera Kulju, joka tekee esineitä keräiltäväksi.

Minkälainen kokoelma sinulla on, Eeropekka?

“Kokoelmani on varmasti minun näköiseni, eli hyvin sekava. Yksityisten ja julkisten kokoelmien ero on siinä, että julkiset kokoelmat pyrkivät tallentamaan aikaa ja kuvastamaan tiettyä aikakautta. Olen itse lähtenyt liikkeelle aina siitä ajatuksesta, että kaikki mistä minä pidän on oikeassa paikassa, jos se on minulla.”

Arvo on abstraktia – edullisiakin tuotteita voi kerätä. Mistä kokoelman arvo siis oikein muodostuu?

Eeropekka: “Keräily ei todellakaan välttämättä vaadi juurikaan rahaa. Mikä tahansa muuttuu kiinnostavaksi, kun sitä on tarpeeksi paljon! Tapasin kerran Tillikan ravintolassa Tampereella tarjoilijan, joka keräili mainoskyniä. Yli kahdenkymmenen tuhannen kynän kokoelmasta hän oli rakentanut muun muassa lukuisia hyllyjä. Se oli aika vaikuttavaa.”

Veera: “Intohimo ja oma annettu merkitys tai tarve tekemiseen on se, mikä motivoi tekijää luomaan asioita. Keräilijän motiivit ovar parhaillaan samankaltaiset. Vaikka keräilijä ei tuota esinettä, se on osa jatkumoa. Muotoilijat ja taiteilijat ovat siis ikään kuin samalla alueella.”

Eeropekka: “Keräily on kommunikointia, ja samalla tavoin kuin elämänkokemus vaikuttaa taiteilijan teokseen, vaikuttaa se myös keräilijään. En voisi itsekään keräilijänä kiistää, miten vahvasti elämänkokemukseni vaikuttaa siihen miten näen ja koen asioita. “

Kerätäänkö enää asioita vai kerääkö seuraava sukupolvi ennemminkin kokemuksia?

Eeropekka: “Esimerkiksi taidepuolella vakavia keräilijöitä on ylipäänsä hyvin vähän. Tuttavapiirissäni on kuitenkin myös nuoria, alle 30-vuotiaita taiteen keräilijöitä. Koen, että elämysten ja kokemusten keräily on vasta hyvin nuori käsite, vaikka niitä on keräilty jo jonkin aikaa esimerkiksi elämysmatkailun muodossa. Kysymys kuitenkin on, mieltävätkö ihmiset sen keräilyksi.”

Veera: “Teen itse materiaalipohjaista työtä, ja olenkin pohtinut, mikä on koko fyysisen olemisen tulevaisuus ja tullaanko tulevaisuudessa enää edes tarvitsemaan fyysisiä kosketuspintoja?”

 

Kuuntele koko haastattelu ja viikon sähköpotkulautatesti täältä. Ohjelman soittolistan löydät täältä, lue myös miksi arkkitehti Inari Virkkala valitsi juuri Arcade Firen The Suburbs ja Litku Klementin Juna Kainuuseen -kappaleet.

Helsinki Design Weekly perjantaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Ohjelman mahdollistavat kumppanimme, Modeo ja Designmuseo.

Kuva: Hieronymus Francken II (1578–1623): Taiteenystäviä galleriassa / Kansallisgalleria