Riippuu vaatteista, miten hahmotamme kehomme

Palkittu muotisuunnittelija Teija Eilola luo arkkitehtonisen minimalistisia vaatteita nykyaikaisille naisille. Eilola kertoo, millaista on rakentaa brändiä yhdestä maailman muotipääkaupungeista, jota brexit hämmentää.

Palkittu muotisuunnittelija Teija Eilola luo arkkitehtonisen minimalistisia vaatteita nykyaikaisille naisille. Eilola kertoo, millaista on rakentaa brändiä yhdestä maailman muotipääkaupungeista, jota brexit hämmentää.

Muotisuunnittelija Teija Eilola on asunut Englannissa melkein yhtä kauan kuin synnyinmaassaan Suomessa. Hän aloitti opinnot Kent Institute of Art and Designin eurooppalaisen muotisuunnittelun ohjelmassa vuonna 1998. Muotisuunnittelun välineiden ja tekniikoiden lisäksi kurssiohjelmassa painotettiin kielitaitoa ja sen kehittämistä vuoden ulkomaanvaihdolla, jonka Eilola suoritti Ranskassa. Hän voitti viimeisenä opiskeluvuonnan opiskelijoiden suunnittelupalkinnon ja haki Royal College of Artin maisteriohjelmaan.

Teija Eilola.

”Vaikka suomalainen koulutustaustani ei ollut taidealalta, minulla oli sen pohjalta hyvät käsityötaidot verrattuna muihin opiskelijoihin”, Eilola sanoo. ”Pystyin myös jäsentämään ja kirjoittamaan pohdiskelevia esseitä, ja minulla kesti jonkin aikaa kääntää tämä akateemisempi asenne ja suhtautua eri tavalla muotoiluun.”

RCA:ssa Eilola hioi estetiikkaansa ja kehitti teknisiä taitojaan pienessä ja sitoutuneessa opiskelijajoukossa. Vaikka Eilola suunnittelee nykyisin enimmäkseen naisten vaatteita, hän suoritti koulussa perinteisen räätälikurssin, jonka jäljet näkyvät hänen työssään edelleen.

”Perinteiset räätälintaidot todella auttavat ymmärtämään, miten muotoilla ja muovata materiaali sopimaan vartaloon”, hän selittää. ”Siinä oppii muokkaamaan kaksiulotteisesta materiaalista kolmiulotteisen tuotoksen jo ennen kuin vaate ommellaan. Lisäksi oppii suunnittelemaan rauhassa ja arvostamaan materiaalia ja sen luonnetta.”

Teija

Vuonna 2012 Eilola valittiin kolmen parhaan joukkoon Ison-Britannian arvostetun Fashion Fringe -palkinnon saajaksi. Finalistina hän sai bisnesmentorikseen Burberryn Christopher Baileyn ja suunnitteli Lontoon muotiviikon loppuesitykseen kokoelman, jonka ideana oli ”suomalainen tyttö, joka menee juhliin ja kävelee niiden jälkeen kotiin lumisen metsän halki”. Tämän SS13-kokoelman myötä lanseerattiin myös nimikkomerkki Teija.

Eilolan suunnittelu pohjaa vieläkin ensimmäisen kokoelman arkkitehtoniseen minimalismiin, joka jalostuu ja kehittyy aina uuden sesongin mukaan.

”Yritän olla tekemättä liian pitkiä loikkia kokoelmasta toiseen, koska se voi näyttää levottomalta”, hän sanoo. ”Tuotemerkillä on ehdottomasti oma DNA sen suhteen, miten vaatteet leikataan ja mitä tekniikoita käytetään. Toistuvia ominaisuuksia ovat esimerkiksi pudotetut olkasaumat ja viktoriaaniset ristipistokuviot.”

Perinteisten menetelmien ja minimalismin lisäksi Eilolan tyylin tunnistaa ilmavista, veistoksellisista ääriviivoista. Naisten muodissa vaihtoehdot tuntuvat usein rajoittuvan muodollisiin työasuihin tai yliseksikkäisiin vapaa-ajan vaatteisiin, joten Teijan visio naisellisuudesta tuntuu aika raikkaalta.

”Jakkupuku ja seksikäs mekko ovat vanhanaikaisia ja epämiellyttäviä normeja naisten pukeutumisessa”, Eilola sanoo. ”Moni haluaa pukeutua niihin, joten niille on markkinoita, mutta minä haen yllättävämpiä ja haastavampia ääriviivoja.”

Eilola painottaa, ettei vaatetta pidä arvioida vain ulkonäön perusteella ripustimelta. Vaatteita pitää sovittaa, jotta ymmärtää kunnolla, miltä ne tuntuvat päällä ja millaisen muodon ne antavat omalle keholle.

”Vaatteen leikkausta ei aina näe henkarissa”, hän sanoo. ”Vaate pitää pukea päälle. Kun itse pukeudun suunnittelemiini vaatteisiin, tunnen oloni vähän söpöksi mutta myös vahvaksi ja kiinnostavaksi. Vaatteet muuttavat tapaamme hahmottaa oma keho, ja se on tärkein ohjenuorani suunnittelijana.”

Suunnittelijana brexit-maassa

Ison-Britannian poliittinen tilanne on epävakaa. Onko Eilola huolissaan malliston pyörittämisestä Lontoosta käsin? Hän sanoo, että brändillä on ollut tuuria, koska sen käytössä on valmistajia ympäri maailmaa, joten vaihtoehtoja on paljon, jos asiat vaikeutuvat Euroopassa.

Brexitin aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta Eilolan mielestä Lontoo on hyvä paikka rakentaa muotibrändiä. Hän selittää, että opiskelijoista ollaan ylpeitä ja heihin uskotaan, olivatpa he brittejä tai kotoisin muista maista. Opiskelijoille ja vastavalmistuneille on monia tukihankkeita, ja lisäksi mentorointiohjelmat auttavat heitä saamaan jalansijaa ja edistämään uraa valmistumisen jälkeen. Esimerkiksi viime vuonna Eilola sai BFC:n muotisäätiön palkinnon. Säätiö myöntää apurahoja ja tarjoaa mentorointia aloitteleville tuotemerkeille.

Koska Lontoo on yksi maailman muotipääkaupungeista, siellä suunnittelijoilla on tiivis yhteisö, Eilola kertoo. Suunnittelijat tapaavat ammattilaistapahtumissa ja keskustelevat avoimesti brändeistään ja alalla pärjäämisestä. Vaikka brexit aiheuttaa epävarmuutta ja hankaluuksia, Lontoo on edelleen hyvä vaihtoehto muotibisneksen tyyssijaksi, koska alalle on tarjolla niin laajalti tukea.

”Poliittinen tilanne on harmillinen, sillä uskon vahvasti eurooppalaisuuteen”, Eilola sanoo. ”Lontoo on brexitin jälkeen varmasti erilainen paikka yrittää, mutta vielä ei pysty sanomaan millainen. Pitää vain jatkaa ja katsoa, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.”

Kuvat: Raf Stahelin