Miehet puhuvat pienistä mökeistään

Täyttääkö mökki ihmisen pakottavan pesänrakennuksen tarpeen? Tiivistyykö pieneen kaupunkimökkiin kesämökkeilyn ydin? Entä kuka mökin saa suunnitella ja rakentaa ja kenen lupa siihen tarvitaan?

Täyttääkö mökki ihmisen pakottavan pesänrakennuksen tarpeen? Tiivistyykö pieneen kaupunkimökkiin kesämökkeilyn ydin? Entä kuka mökin saa suunnitella ja rakentaa ja kenen lupa siihen tarvitaan?

Kevään viimeisessä podcast-jaksossa keskustellaan mökkeilystä ja uusista ekologisista mökkiratkaisuista yhdessä arkkitehti Harri Hautajärven, muotoilija Robin Falckin sekä ekologisiin materiaaleihin perehtyneen rakennusinsinööri Toni Goltzin kanssa.

Luomukoti sijaitsee tämän kesän ajan Lohjajärven rannalla.

Miten mökki määritellään? Miten se eroaa talosta?

Harri: “Tämä on todella mielenkiintoinen kysymys. Tässäkin ilmiössä voidaan mennä muinaiseen Roomaan asti, jossa rikkailla oli maaseutuhuvilat tai palatseja, jonne he saattoivat mennä, kun kaupunkielämä alkoi kyllästyttämään. Mökkeilyssä kyse on hyvin samanlaisesta ilmiöstä. Suomeen tämä ilmiö rantautui 1800-luvun alussa, jolloin rakennettiin ensimmäisiä kesäasuntoja ja -huviloita. 1920-luvun lopulla ulkomailta Suomeen rantautui uusi muoti Weekend- eli viikonloppumaja, jotka olivat arkkitehtien suunnittelemia pieniä mökkejä. 1930-luvulla suunniteltiin pieniä saunamajoja ja silloin alettiin käyttämään ensimmäistä kertaa kesämökki-temiä. 1960- ja 1970-luvuilta lähtien kesämökkejä rakennettiin hyvin paljon ja nyt meillä on Suomessa noin puoli miljoonaa kesämökkiä ja -huvilaa. Oletan, että meillä on niitä enemmän asukaslukuun suhteutettuna kuin missään muualla maailmassa.”

Nolla on Vallisaaressa.

Sekä Robinin suunnittelema Nolla että Tonin Luomukoti on rakennettu ekologisista materiaaleista. Mitä materiaaleja niissä on käytetty?

Robin: “Ekologisen mökin suunnittelu on periaatteessa melko monimutkainen kysymys. Yksi asia on itse mökin rakentaminen. Nolla-mökissä käytettiin Suomessa tuotettua havuvaneria ja muita mahdollisimman lähellä rakennusmaata tuotettuja materiaaleja, jotta materiaalien toimittaminen vaatisi mahdollisimman lyhyen matkan. Jos mökki valmistetaan ekologisista, lähellä tuotetuista materiaaleista ja puusta, sen hiilijalanjälki on hyvin pieni. Mutta kun kaavaan lisätään ihminen, haasteita alkaa esiintyä. On tutkittava, miten ihminen käyttäytyy siinä tilassa.”

Toni: “Luomukoti on valmistettu kemiaalittomista materiaaleista. Siinä on ulkopuolella kuusipäre ja lämpökäsitelty mänty. Kotimainen hamppukuitu toimii eristeenä ja runko on valmistettu männystä ja kuusesta. Lattioissa ja sisärakenteissa on käytetty myös pääasiassa mäntyä ja kuusta sekä sisäkuoressa haapaa, joka on kauniin vaalea ja tuoksuu hyvältä.”

Harrin Merimaja on Kivinokassa.

Onko lähimökkeily ratkaisu ekologiseen mökkeilyyn?

Robin: “On tärkeää, että olemassa olevia mökkejä oikeasti käytetään ja että niihin pääsee mahdollisimman helposti. Nykyään puhutaan paljon siitä, että perheet ajavat tuntien matkan perjantaina töiden jälkeen mökille ja sunnuntaina takaisin. On mietittävä pystyttäisiinkö mökkejä sijoittamaan lähemmäs tai pystyttäisiinkö määrittämään alueita, joihin ihmiset pääsisivät helposti julkisilla kulkuneuvoilla.”

Harri: “Suomi keskittyy muutamaan kasvukeskukseen, mikä tulee lisäämään ihmisten tarvetta päästä luontoon. Esimerkiksi Helsingissä puistoalueitakin hyödynnetään rakentamiskäyttöön, sitä mukaa kun väkiluku kasvaa. Kysyntää tämän kaltaisille siirtolapuutarha- ja kesämaja-alueille on paljonkin. Joitakin on tehty lisää muun muassa Espooseen, mutta niitä tarvittaisiin vielä paljon enemmän ja niitä voisi rakentaa kaupunkien ympärille. Alueiden ja mökkien suunnittelusta voisi järjestää myös kilpailuja.

Puhumme paljon vaatimattomien ja pienten mökkien suunnittelusta, mutta todellisuudessa Suomessa nuoremmat sukupolvet silti edellyttävät mökiltään kaikkia mukavuuksia. Trendi on, että rakennetaan melko suuria kakkoskoteja, joissa on esimerkiksi koneellinen ilmanvaihto ja jäähdytyslaitteet ja monesti niissä on enemmän mukavuuksia kuin kaupunkiasunnossa.“

Kuuntele koko haastattelu täältä. Ohjelman soittolistan valitsi graafinen suunnittelija Jenni Väre, joka on vastuussa Helsinki Design Weekin vuoden 2019 ilmeestä. Ilme julkistetaan 12.6.!

Helsinki Design Weekly jää kesätauolle. Voit kuunnella jaksoja podcastina Podcast-sovelluksesta, Spotifystä tai Radio Helsingin nettisivuilta.

Ohjelman mahdollistivat kumppanimme Modeo ja Designmuseo.

 

Kuvat: Nolla / Neste, Luomukoti ja Paavo Martikainen