Weekly Mix: Jenni Väre

Helsinki Design Weekin graafinen suunnittelija Jenni Väre on vastuussa tapahtuman uudesta visuaalisesta ilmeestä, joka julkaistaan tällä viikolla. Musiikilla on hänelle merkittävä rooli sekä työnteon taustalla että vapaa-ajalla. Oikein valittu musiikki voi inspiroida myös suunnittelua ja virittää luovaan tunnetilaan. Vinyylilevyjen keräily on innostanut häntä myös kokeilemaan soittamista DJ-pöydän takana.

Helsinki Design Weekin graafinen suunnittelija Jenni Väre on vastuussa tapahtuman uudesta visuaalisesta ilmeestä, joka julkaistaan tällä viikolla. Musiikilla on hänelle merkittävä rooli sekä työnteon taustalla että vapaa-ajalla. Oikein valittu musiikki voi inspiroida myös suunnittelua ja virittää luovaan tunnetilaan. Vinyylilevyjen keräily on innostanut häntä myös kokeilemaan soittamista DJ-pöydän takana.

Vastaat Helsinki Design Weekin vuoden 2019 festivaali-ilmeestä. Millainen projekti se on ollut?
Aloitin Helsinki Design Weekin graafisena suunnittelijana viime vuoden kesäkuussa. Lähdin mukaan tavallaan projektin puolivälissä, joten työstin viime vuoden ilmettä silloisten suunnitelmien mukaisesti, mutta en itse suunnitellut sitä. Tämä on ensimmäinen vuosi, kun Helsinki Design Week suunnittelee ja toteuttaa ilmeen sisäisesti oman graafikon kanssa. Festivaalin teema vaihtuu vuosittain, mikä näkyy myös sen visuaalisessa ilmeessä. Taustalla säilyy Helsinki Design Weekin oma pohjailme, joka kuitenkin jokaisen vuoden teemaa mukaillen muovautuu jollakin tavalla omanlaisekseen.

Mistä tämän vuoden ilme on saanut inspiraationsa?
Olemme saaneet mielettömän rakennuksen Erottajalta tapahtuman päänäyttämöksi ja siitä on tullut hyvin keskeinen osa tämän vuoden visuaalista ilmettä. Halusin korostaa ilmeessä rakennuksen henkeä ja käyttää konkreettisesti siinä esiintyviä värejä ja tietynlaista koristeellisuutta, joka näkyy esimerkiksi tämän vuoden typografiassa. Lisäksi rakennuksen muotoja on yhdistetty Helsinki Design Weekin perinteiseen niin sanottuun palikka-kuosiin, joka sitoo pohjailmeen yhteen uusien elementtien kanssa.

Erottaja-palatsin ikkunat olivat HDW:n visuaalisen ilmeen lähtökohta.
Alkuperäinen piirustus palatsista.

Olen ymmärtänyt, että olet myös DJ. Pitääkö tämä paikkansa?
Kuulostaa hyvälle, mutta huhut ovat hieman liioiteltuja. Innostuin levyjen pyörittämisestä pari vuotta sitten, kun löysin Huutonetistä 70-luvun Bang & Olufsenin vinyylisoittimen muuttojen mukana kadonneen tilalle.

Olen mukana osuuskunnassa, jossa meillä on muun muassa yhteinen soittoporukka, #eroticlifestyle DJ’s, jonka kanssa olemme soittaneet monenlaisissa kemuissa. Viime kesänä pääsin soittamaan ensimmäistä kertaa yksin Teurastamolla. Tuurasin toista soittajaa ja jäin ensimmäisen kerran yksin soittamaan viimeisen tunnin ajaksi. Se oli todella hauskaa, kun sai ottaa koko pihan haltuun ja nähdä, miten ihmiset reagoivat valitsemiini biiseihin.

Millaista musiikkia kuuntelet?
Hyvää musiikkia! Kuuntelin nuorempana melkein pelkästään rock-musiikkia, mutta nykyisin kaikkea laidasta laitaan. Musiikki on niin vahvasti sidottu aikaan, paikkaan ja tunnetilaan.

Kuuntelen musiikkia lähes koko ajan. Aamutouhujen taustalle laitan usein jotain energisoivaa ja herättävää musiikkia, kuten Räjäyttäjiä. Töitä tehdessä projektin luonne ja työtehtävät asettavat omat rajoitteensa. Musiikki saa innostaa, mutta ei hallita, sillä sen on annettava tilaa ajattelulle ja keskittymiselle. Kotona kuuntelen enimmäkseen vinyylilevyjä. Viikonloppuisin on hauska perata outoja kirpparilöytöjä ja hitaina sunnuntai-aamuina toimii utuinen vanha jazz tai blues.

Mikä on viimeisin konsertti, jossa olet käynyt?
Olin viime perjantaina Tukholmassa kuuntelemassa Nick Cavea. Keikkakonsepti oli tällä kertaa erilainen ilman The Bad Seeds -yhtyettä, lavalla oli vain mies ja piano.

Jennin suunnittelemat kannet Pesola-yhtyeen ”Rakkaudesta Popedaan” -levylle. Käsinpiirretyissä levynkansissa yhdistyvät sekä Popedan rouheus että Pesolan herkkyys.

Saavatko työsi inspiraatiota musiikista?
Musiikki toimii tavallaan soundtrackinä työn ohessa. Tietynlaisessa työssä ajautuu kuuntelemaan siihen sopivaa musiikkia, joka vie sopivaan mielentilaan. Myös musiikin tunnelmasta voi saada ideoita työntekoon.

Nyt kun ilme on julkistettu, mitä seuraavaksi on luvassa?
Ilmeen julkaisemisen jälkeen alkaa varsinainen työ. Pohja on tehty, mutta nyt ryhdymme tuottamaan tarvittavia materiaaleja ilmeen pohjalta. Ilmettä jalostetaan ja viedään kaikkiin eri tuotteisiin, joissa sen pitää näkyä.

Miltä musiikkikesäsi näyttää?
Monet pienemmät festarit ja Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltta kiinnostavat. Lisäksi olisi hauska lähteä festareille myös ulkomaille. Olin viime vuonna Latviassa Positivus-festivaaleilla, joka oli hauska ja erilainen kokemus kuin suomalaisilla festivaaleilla. Jack Whiten The Racounteurs olisi myös ihana nähdä livenä.

Mikä biisi ei kulu koskaan?
Rolling Stonesien Gimme Shelter. Aiheuttaa aina kylmiä väreitä. Kannattaa tutustua biisin tekemiseen liittyvään tarinaan.

Kuuntele Jennin soittolista Spotifyssa.