Helsinki Design Awards finalistit on valittu – äänestä suosikkiasi!

Helsinki Design Awards are given to Finnish designers and design products. The winners are chosen in five different categories. Here is an introduction to the Helsinki Design Awards finalists in the Product and Design Deed of the Year categories.

Helsinki Design Awards palkitsee suomalaisia muotoilijoita ja muotoilutuotteita. Voittajia palkitaan neljässä kategoriassa. Nyt tutustumme Helsinki Design Awardsin Tuote ja Teko -sarjojen finalisteihin. 

Finalistien työt ovat esillä Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikassa Erottaja2-palatsin ensimmäisen kerroksen kaikille avoimissa näyttelytiloissa koko Helsinki Design Weekin ajan. Weeklyn lukijat sekä näyttelyvieraat saavat äänestää suosikkiaan. Äänestyksen perusteella jaetaan yleisön suosikki -palkinto. Äänestä suosikkiasi täällä.

Vuoden teko

Kämp Garden

Kämp Garden kokoaa yhteen suomalaisen muodin tärkeimmät nimet ja nousevat kyvyt. Garden perustuu yhteisöllisyyteen, kestävän kehityksen mukaisiin mallistoihin ja ratkaisuihin sekä kiinnostavaan designiin. Gardenin muodostavat Samuji, R-Collection, èN Hats, Terhi Pölkki, Hálo, Nomen Nescio, Arela, TRE <3 Nide + Klaus Haapaniemi, Jolie sekä ravintolat Le Marché, Haiku Sushi ja Kuuma. Gardenin konseptista, kuratoinnista, viestinnästä ja markkinoinnista vastaa Juni Communication & Production. Tilan on suunnitellut Futudesign ja Lindroos Architects, ilmeen TSTO. Garden on osa My Helsingin Valitse vastuullisemmin -palvelua.

“Muodinala ja retail-ala ovat murroksessa. Garden syntyi tuomaan uutta ajattelua molempiin. Garden mahdollistaa erilaisia kokeiluja ja tarjoaa keskustasijainnin pienille, kiinnostaville yrityksille. Gardenin tavoitteena on olla uudenlaisen kuluttamisen ja kestävän kehityksen rajapinnassa: sen yritykset muun muassa tuottavat korjaus- ja kunnostuspalveluja tuotteilleen. Garden on saanut innostuneen vastaanoton ja lunastanut paikkansa Helsingin keskeisten uusien kohteiden joukossa. Siellä vierailee kuukausittain lähes 100 000 henkeä.

Olemme kaikki Gardenissa otettuja finaaliin pääsystä. Gardenin menestys ja olemassaolo perustuu siellä työskenteleviin ja käyviin ihmisiin. Muodin alan tulee olla tulevaisuudessa eetisempää ja ekologisempaa. Design Awardsin shortlistalle pääseminen tarkoittaa, että olemme menossa kohti oikeaa suuntaa.”

KWUM 

KWUM tarkoittaa koreaksi unelmaa – Fiskarsissa se tarkoittaa Karin Widnäsin museota. Museossa yhdistyvät puu ja keramiikka. Se on oiva esimerkki keramiikan käyttämisestä rakennuksissa. Arkkitehti Tuomo Siitonen on piirtänyt myös viereisen Studio Widnäsin, jossa yhdistyvät taiteilijan koti, työtilat ja galleria.

Suurelta osin Karin Widnäsin omista kokoelmista koostuvien näyttelyiden lisäksi museon vaihtuvissa näyttelyissä nähdään sekä kotimaisten että ulkomaisten keramiikkataiteilijoiden teoksia.

“Tämä huomionosoitus ja tunnustus kannustaa jatkamaan keramiikan korkealaatuisen ammattiosaamisen puolustamista. KWUM toimii ympärivuotisena taide- ja käyttökeramiikan foorumina. Se esittelee taide- ja käyttökeramiikkaa vaihtuvina näyttelyinä ja kokoelmina. Haluan jatkossakin puolustaa studiokeramiikkataiteen asemaa Suomessa ja siirtää eteenpäin sukupolvien aikana kehittynyttä korkeatasoista ymmärrystä materiaaleista ja tekniikoista, jotka ovat jäämässä liian vähälle huomiolle opetuksessa.

KWUM/Unelmani on, että suomalaisen korkeatasoisen muotoilun ja ammattitaitoisen taidekäsityön arvostus jatkuu sekä Suomessa että maailmalla tulevaisuudessakin.”

Samuji

Samuji on vuonna 2009 perustettu luova studio ja lifestyle-brändi. Tavoitteena on tuottaa kestävää ja ajatonta designia: tuotteita jotka palvelevat tarkoitustaan ja joilla on tarina kerrottavanaan. Samuji-tuoteperheeseen kuuluu kahdesti vuodessa esiteltävä naistenvaatemallisto sekä syksyllä 2014 julkaistu Koti-sisustusmallisto. Samujin perustaja ja luova johtaja on suomalainen vaatesuunnittelija Samu-Jussi Koski (s.1975)

Tämä huomionosoitus tulee hyvään saumaan – varsinkin kun oma usko omaan tekemiseen on välillä hieman koetuksella. Nyt koetamme selvitä Samujin kanssa sen historian pahimmasta karikosta. Ja jos selvitään, niin juhlitaan yrityksen 10-vuotista taivalta.

Vuoden tuote

Norden-kirves

Norden-kirveiden suunnitteluun on ammennettu Fiskarsin 370-vuotisesta historiasta ja käsityöperinteistä, sekä nykyteknologiasta ja Fiskarsin oman tuotekehityksen innovaatioista. Norden-kirveissä yhdistyvät palkittu design ja uudenlainen teknologia, joka ratkaisee markkinoilla olevien puuvartisten kirveiden tyypilliset haasteet. Terän ja hikkoripuuvarren liitännästä on pystytty tekemään särkymätön valamalla sen päälle lasikuituvahvisteista FiberComp-polyamidia. Kirveiden terä on valmistettu kahdesti karkaistusta hiiliteräksestä ja tarttumaton PTFE-pinnoite takaa, ettei terä jää kiinni puuhun.

Vuonna 1649 Fiskarsin ruukissa perustettu yritys rohkaisee arjen luovuuteen ensiluokkaisen muotoilun avulla. Fiskars on valmistanut maailman parhaita kirveitä jo yli 300 vuoden ajan.

“Arvostamme ehdokkuutta todella paljon. Se kertoo siitä, että olemme onnistuneet suunnittelemaan korkealaatuisen ja muotoilultaan erityisen tuotteen. Norden-kirveet ovat eräällä tapaa Fiskarsin paluu juurilleen. Meillä on yli 300 vuoden kokemus kirveiden valmistamisesta, mutta emme ole vuosikymmeniin tehneet puuvartisia kirveitä.”

Hiilipörssi

Puolangan Kempaksen alueella ennallistamistyöt ovat jo pitkällä. Kempas on yksi ensimmäisiä Hiilipörssi-kohteita. Valokuva: Risto Sulkava.

Hiilipörssi on Suomen luonnonsuojeluliiton hiilihyvitys- ja ennallistamispalvelu, jolla turvataan suomalaisten soiden hiilivarastot, lisätään suoluonnon monimuotoisuutta ja parannetaan vesistöjen tilaa palauttamalla suot niille kuuluvaan arvoon ja luonnontilaan. Sijoittaminen Hiilipörssiin yhdessä oman hiilijalanjäljen pienentämisen kanssa on paras tapa ponnistella ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Hiilipörssin suunnittelun takana on monimuotoinen joukko eri alojen osaajia ja asiantuntijoita. Ydinjoukko on kahdeksanhenkinen ja sen muodostavat Suomen luonnonsuojeluliiton ekosysteemibiologi Risto Sulkava, maaseutututkija Heikki Susiluoma, suobiologi Olli Turunen, kulttuuriasiantuntija Ilkka Kuukka ja konseptisuunnittelija Hanna Linkola. Työryhmään kuuluvat myös palvelumuotoilija Outi Ugas (SustainOnline), sisällöntuottaja Jenni Happonen ja verkkosivuvelho Erno Lipponen (Web-veistämö).

“Ehdokkuus Vuoden tuotteeksi on merkki siitä, että olemme onnistuneet myös konseptin kirkastamisessa ja tuotteen muotoilussa, mikä näin monimuotoisessa ja laaja-alaisessa projektissa  on ollut ajoittain todella haastavaa. On myös suuri ilo nähdä, että muotoilu toimialana alkaa ottaa luonnon varallisuuteen ja monimuotoisuuden vaalimiseen liittyvät kysymykset tosissaan – viherpesuun olemme luultavasti kyllästyneet kaikki.

Hiilipörssin vastaanotto oli tyrmäävän positiivinen: avajaisten jälkeisenä aamuna koossa oli jo 10 000 euroa ja tällä hetkellä varallisuutta on jo 700 000 euroa. Hiilipörssissä osallistujia on palautteen perusteella viehättänyt sen kotimaisuuden lisäksi palvelun käytännönläheisyys ja monipuolisuus. Pienelläkin sijoituksella pääsee mukaan ja mikä parasta, vaikutus kotimaan luontoon ja lajistoon on suora ja konkreettinen.”

Varjo VR-1

Varjo VR-1 on maailman ensimmäinen täydellisellä ihmissilmän tasoisella resoluutiolla toimiva virtuaalitodellisuustuote. Varjo on vuonna 2016 perustettu suomalainen teknologiayritys joka valmistaa maailman johtavia VR/XR-tuotteita ammattilaiskäyttöön.

“Varjon visiona on ollut mullistaa ihmisen luovuus ja tehokkuus ikonisilla tuotteilla jotka saumattomasti yhdistävät todellisuuden ja virtuaalisen maailman. Tuotteiden tekemisessä ei ole tehty kompromisseja ja Varjon VR-1 tuote on noussut kansainväliseksi puheenaiheeksi ja keulakuvaksi siitä miten tulevaisuutta luodaan huipputeknologian ja huippumuotoilun yhdistelmällä.

Olemme otettuja ja iloisia siitä että onnistuneen huippumuotoilun ja huipputeknologian yhdistäminen on saanut huomiota niin kansainvälisesti kuin myös Suomessakin.”

Tuomaristo

Finalistit on valinnut tuomaristo, johon kuuluvat muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola, ilmastonmuutosstrategioiden ja systeemisten ratkaisujen asiantuntija Jussi Impiö, kuraattori Suvi Saloniemi, professori Yrjö Sotamaa, suunnittelija Aleksi Kuokka. Tuomariston puheenjohtaja on Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman. He valitsevat finalisteista myös voittajat. Lisäksi 11.9. pidettävässä palkintojenjakotilaisuudessa jaetaan Vuoden lupaus ja Elämäntyö -palkinnot.

Äänestä suosikkiasi täällä.

Lue lisää Helsinki Design Awards näyttelystä.