Myös Erottajanaukio valmistuu Helsinki Design Weekillä

Ruotsalaistaiteilija Eva Langen Usko Toivo Rakkaus -taideteos paljastetaan Erottajanaukiolla 13. syyskuuta.

Ruotsalaistaiteilija Eva Langen Usko Toivo Rakkaus -taideteos paljastetaan Erottajanaukiolla 13. syyskuuta.

Eva Langen taideteos Tro Hopp Kärlek -taideteos on osa Kaksi maata – yksi tulevaisuus -taidehanketta, joka nostaa esiin Suomen ja Ruotsin satoja vuosia jatkuneen läheisen suhteen.

”Ajatuksena on muistuttaa tulevia sukupolvia pitkästä yhteisestä historiastamme sekä nykyisistä yhteyksistä ja tulevaisuudesta. Ensimmäinen teos, suomalaistaiteilija Marja Kanervon Vuosi Luvut, julkistettiin Tukholman Engelbrektsplanilla elokuussa 2017. Nyt vuorossa on Eva Langen teos Helsingissä”, hankkeen vetäjä Henry Wiklund kertoo.

Taideteos lahjoitetaan Helsingin kaupungille ja liitetään Helsingin taidemuseon HAMin kokoelmiin. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori toivoo, että kaupunkilaiset ottavat sekä taideteoksen, että uudistetun Erottajan aukion omakseen.

”Julkinen tila on kaupungin kasvot ja tärkeä osa tätä ovat Helsingin monet kaupunkitilaan sijoitetut taideteokset. Erottajan aukio on erityisen keskeinen ja perinteikäs paikka, joten on hienoa saada sinne teos, joka juhlistaa Suomen 100-vuotiasta historiaa, Suomen ja Ruotsin välistä yhteyttä, ja viimeistelee aukion uuden ilmeen”, Jan Vapaavuori sanoo.

Taideteos Tro Hopp Kärlek koostuu neljästä graniitti- ja teräsveistoksesta.

”Taideteos ei lähtenyt nimestä – en pyrkinyt tietoisesti siihen suuntaan. Erottaja veistoksen sijoituspaikkana oli sen sijaan haastava. Tyhjä aukio keskellä Helsinkiä, kaunis Svenska Teaternin rakennus taustalla. Monen yrityksen kautta teos sai kuitenkin muotonsa ja ilmoitti selvästi nimekseen Usko Toivo Rakkaus”, Eva Lange sanoo.

Eva Lange on Ruotsin kuninkaallisen taideakatemian jäsen, joka sai hiljattain ensimmäisenä naisena arvostetun Sergel-palkinnon elämäntyöstään. Lange nimeää yhdeksi inspiraation lähteekseen suomalaisrunoilija Gunnar Björlingin.

”Björling, Osip Mandelstam ja Inger Christensen ovat suuria taiteellisia esikuviani. Ylipäätään sanat, samoin kuin erilaiset äänet, kuten tuuli, innoittavat minua”, Lange kertoo.

Eva Langen taideteos Tro Hopp Kärlek paljastetaan Erottajalla perjantaina 13. syyskuuta 2019 klo 15. Luvassa on juhlapuheita ja elävää musiikkia.