Weekly Mix: Matti Tuominen

Art Director Matti Tuominen on synkässä menneisyydessään soittanut bassoa, mutta on sittemmin mieltynyt lempeisiin säveliin eikä pelkää hiljentää musiikkia kokonaan kuullakseen kaupungin äänet. Hän teki soittalistan Reaktor x LEGO -koodikouluun.

Art Director Matti Tuominen on synkässä menneisyydessään soittanut bassoa, mutta on sittemmin mieltynyt lempeisiin säveliin eikä pelkää hiljentää musiikkia kokonaan kuullakseen kaupungin äänet. Hän teki soittolistan Reaktorin ja Legon koodikouluun.

Kokosit upean soittolistan HDW:n Lasten viikonloppua varten! Kerro siitä vähän.

Kiva kuulla, koska tehtävä kuulosti aluksi vähän pelottavalta. Että piti koota soittolista lapsille. Se ei todellakaan ole osaamisaluettani. Onneksi tajusin, että soittolistan avulla houkutellaan kävijöitä Reaktor x LEGO -koodikoulutapahtumaan. Toivottavasti kappaleista tykätään!

Listalla on monenlaista musiikkia. Oliko sinulla mielessäsi jokin teema?

Jossakin takaraivossa minulla soi varmasti kuvitteellisia robottiääniä, sellaista kilinää ja kolinaa. Lisäsin listaan myös pehmeää elektroa, joka kuulostaa kenties inhimillisemmältä. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaa! Lista on tosiaan aikamoinen sekoitus.

Kappalevalikoima ei aliarvioi nuorempiakaan kuuntelijoita. Millä tavalla haluaisit ihmisten kuuntelevan soittolistaa?

Jos vain mahdollista, kappaleita olisi hyvä kuunnella hiljaisessa tilassa, jotta niiden nyanssit ja pitkät, rauhalliset kaaret pääsisivät oikeuksiinsa. En kuitenkaan haluaa ohjeistaa ihmisiä sen tarkemmin. Tunnelmat, äänimaisemat ja tempo vaikuttavat ihmisiin niin eri tavoin.

Millainen ateria soittolistaan sopii?

Ehkä myöhäisen aamun lämmittävä puuro? Suosittelen jättämään kuulokkeet, mutta jokainen toki tyylillään.

Kuulostaa hyvältä. Millaisia töitä olet viime aikoina tehnyt?

Aloitin juuri projektissa, jonka kohteena ovat krooniset sairaudet. Minulle on tärkeää olla mukana merkityksellisissä projekteissa, kuten koodikoulussa ja tässä uusimmassa terveyteen liittyvässä.

Koodaamalla parantamaan maailmaa! Pitäisikö kaikkien opetella koodaamista?

Minusta kaikkien pitäisi ainakin kokeilla. Tekniikka näyttelee yhä suurempaa roolia elämässämme iästä riippumatta. Kaikista ei tarvitse tulla ohjelmistokehittäjiä, mutta viime kädessä on mielestäni kyse demokratian periaatteista. Meillä kaikilla pitäisi olla mahdollisuus oppia uusinta tekniikkaa ja ymmärtää uutta tietoa. Koodikoulu rohkaisee juuri siihen tarjoamalla matalan kynnyksen mahdollisuuksia oppia koodaamista, samalla hälventäen tekniikkaan liittyviä pelkoja ja stereotypioita. Reaktorin ja Helsingin yliopiston Tekoälyn perusteet -kurssi on hyvä alku. Se on kuulemma todella suosittu!

 

Mikä on koodin merkitys tulevaisuudessa?

Tämä on mielestäni tärkeä kysymys. Minusta koodauksen rooli vain kasvaa, ja siitä on sekä hyviä että huonoja seurauksia. Toivon, että ihmiset suhtautuisivat tekniikkaan uteliaasti ja samalla kriittisesti. On selvää, että tekniikan avulla voidaan ratkaista valtavasti esimerkiksi terveyteen, demokratiaan ja ilmastokriisiin liittyviä haasteita, mutta siihen liittyy myös suuri vastuu. Meidän on esimerkiksi tunnistettava algoritmien vaikutus elämäämme. Uskon kuitenkin, että muutos edellyttää yhteiskunnan ja elämäntavan muuttamista. Tekniikka yksin ei siihen pysty.

Mikä koodikieli on suosikkisi?

Hauska kysymys. En itse asiassa koodaa itse paljoakaan 🙂 Olen kokeillut HTML:ää koulussa, mutta en mitään sen vakavampaa. AD:nä minun pitää tietysti ymmärtää koodaamista, jotta osaan kommunikoida devaajien kanssa, mutta jätän hardcore-hommat alan varsinaisille ammattilaisille.

Mitä musiikki sinulle merkitsee?

Minullahan on pitkä musiikkitausta. Kävin pitkään soittotunneilla ja musiikkiopistossa, ja soitin aina bändeissä. Synkässä menneisyydessäni soitin jopa bassoa, siksi olenkin hyvin kiinnostunut matalista taajuuksista. Jossakin vaiheessa haaveilin jopa jazzmuusikon urasta, mutta aika varhain kuitenkin ymmärsin, että mun korvani eivät riitä niin haastavaan hommaan. Nykyään kuuntelen musiikkia sujuvasti.

Millaista musiikkia yleensä kuuntelet?

Riippuu ehdottomasti mielialasta ja työprojektista. Työstän paljon tekstiä, mihin yleensä sopii instrumentaalinen musiikki. Musiikki vaikuttaa paljon mielialaan, mutta omien tunteiden ei pitäisi antaa vaikuttaa suunnitteluun, joten yritän pitää siinä aika matalaa profiilia. Toisaalta jos nukuttaa, on ihanaa syventää tunnetta rauhallisella musiikilla ja vajota uneliaaseen äänimaisemaan. Musiikin avulla pääsee sitten taas äkkiä takaisin vauhtiinkin!

Kuunteletko musiikkia työmatkalla?

En, pidän kovin kaupungin äänistä.

Mitä kappaletta kuuntelet yhä uudelleen?

John Coltranen Giant Steps.

Onko sinulla musiikillisia paheita? Mitä piilotat Spotifyissa?

Ei varsinaisesti. Olen niin vanha, etten enää välitä muiden mielipiteistä. Tai toisaalta… Onkohan profiilini des julkinen?

Suomalainen strategia-, suunnittelu- ja teknologiayritys Reaktor on kehittänyt Reaktor x LEGO -robottikoodikoulun, jossa lapsille opetetaan hauskalla ja helpolla tavalla koodauksen perusteet. Annantalossa 14.9. klo 10–16, vapaa pääsy.