Weekly Abroad: Zina Kranck toimii Design Directorina Legolla

Suunnittelija Zina Kranck toi värit Nokian harmaisiin puhelimiin, koska ennen muita ominaisuuksia ihminen huomaa värit. Nyt hän johtaa graafisten suunnittelijoiden tiimiä Legolla ja miettii, mitä legoukoilla on päällään.

Suunnittelija Zina Kranck toi värit Nokian harmaisiin puhelimiin, koska ennen muita ominaisuuksia ihminen huomaa värit. Nyt hän johtaa graafisten suunnittelijoiden tiimiä Legolla ja miettii, mitä legoukoilla on päällään.

Vuodesta 2016 olet työskennellyt Design Directorina Legon graafisen suunnittelun tiimissä. Olet sanonut, että se on unelmatyösi. Miksi?

Kun yksityisyrittäjänä huomasin että olin todella yksinyrittäjä, lähdin niin sanotusti korjaamaan tilannetta. Mietin mitä työltäni haluaisin, ja päädyin sitten lopuksi unelmatyöhöni. Työlläni on isompi tarkoitus, se on kansainvälistä ja saan johtaa luovaa tiimiä. 

Mitä työhösi kuuluu?

Johdan noin 40 henkistä ryhmää, joka suunnittelee Legon tuotegrafiikka ja erikoismateriaalit kuten tekstiilit, verkot, nauhat ja foliot. Koulutukseltaan suunnittelijat ovat enimmäkseen graafisia suunnittelijoita ja tekstiilisuunnittelijoita, mutta joukkoon kuuluu myös muutama insinööri ja talousosaaja.

Vaikka työhömme kuuluu viikottain leikkimistä ja työympäristömme on värikäs ja leikkisä ihan joka tasolla, itse työn on oltava erittäin kurinalaista. Olemme linkki pitkässä maailmanlaajuisessa tuotekehitysketjussa, jossa ei ole varaa tehdä asioita uudelleen, kun portti on jo ohitettu. Jokainen tietää tämän, ja varsinkin minun työhön kuuluu ajoittain enimmäkseen oikeiden resurssien löytäminen ja koordinointi.

Mitä kaikkea tiimisi tekee?  

Kun suunnitellaan tuotteita isolla brändillä, keskeiseksi asiaksi muodostuu eri ala-ryhmien omat universumit: niiden luominen, ylläpitäminen ja kehittely. Legolla on lähes 30 eri ala-brändiä, kuten Lego City, Lego Friends, Lego Ninjago, Technic, Duplo jne. Jokaiselle luodaan oma maailman ja tarina, jota kerrotaan eri tavoin tuotteissa. Oletko esimerkiksi huomannut, että Lego-ukot Cityssä ovat aina keltaisia, kun ne Lego Star Warsissa ne eivät ikinä ole keltaisia? Myös yksityiskohdat hahmojen vaatteissa ovat erilaisia. Cityssä ne ovat paljon enemmän piirrossarjamaisia kuin StarWarsissa, jossa aina yritetään kuvata oikea Star Wars -hahmo mahdollisimman hyvin. Meillä Legolla huumori on myös aina mukana kaikessa suunnittelussa, mutta sitäkin pitää miettiä ja arvioida eri tavalla eri tuotemerkeille ja ikäryhmille.

Legon samurai-hahmolla on päällään punainen haarniska ja mukanaan kaksi miekkaa.

Miten Lego eroaa aikaisemmista firmoista, joissa olet työskennellyt?

Lego Systems A/S:n omistaa Kirk Kristiansenin perhe. Heille maailman lapset ovat koko ajan kaiken tekemisen keskiössä. Legon missio on ”To inspire and develop the builders of tomorrow”. Tämä antaa tekemiselle merkityksen, ja siitä kumpuavat muutkin asiat, jotka erottavat Legon aikaisemmista työpaikoistani.

Olit Nokian Insight & innovation -ryhmässä, joka tutki tulevaisuuden trendejä. Mitä ammennat Nokian vuosista nykyisessä työssäsi?

Nokian vuodet ovat jo todella kaukana, lähdin sieltä 2005. Minun näkyvin työni Nokialla oli ehdottomasti ottaa värisuunnittelussa mallia muodin alalta. Silloin tehtiin vielä tylsiä harmaita muovi-palikoita. Se oli yllättävän suuri haaste suunnittelun sekä logistiikan näkökulmasta keskellä räjähdysmäistä kasvua. Tapa ajatella ja organisoida suunnittelutyö omana alueenaan, samalla yhteistä päämäärää tavoitellen, on ehdottomasti asia, jota olen jatkanut Nokiankin jälkeen.

Olet erityisen innostunut väreistä. Miksi värit ovat niin tärkeitä?

Kaikella on väri, jokaisella materiaalilla ja tuotteella. Mustakin on väri.
Ensimmäinen työnantajani, muotisuunnittelija Ruotsissa, opetti minulle, että ihminen rekisteröi värin ensin. Vasta sen jälkeen aivot huomioivat muut asiat, kuten muodon ja laadun. Olen pitänyt tämän opin mukanani siitä asti. Ehkä juuri se teki myös Nokiasta aikoinaan niin värikkään, ja ehkä se onkin yksi syistä jonka takia viihdyn niin hyvin Legolla.

Lego-isoäidin suunnittelussa on kiinnitetty huomiota pieniinkin yksityiskohtiin. Isoäidillä on aina mukanaan kissa ja kori.

Olet työskennellyt kansainvälisissä tehtävissä. Ovatko työmahdollisuudet vieneet sinut mennessään vai oletko tietoisesti hakeutunut kansainväliselle uralle?

Ensimmäisessä työpaikassani sain heti kokea, kuinka minun työpanokseni näkyi firman kansainvälisessä bisneksessä. Siitä asti olen halunnut vaikuttaa kansainvälisesti. Minulla on ollut tiimi jopa Kiinassa ja Los Angelesissa saakka, mutta itse olen asunut ulkomailla vain Ruotsissa ja Tanskassa. Sillä ei ole ollut minulle niin väliä missä itse olen istunut, eli työt ovat tulleet luokseni.

Mitä sanoisit suunnittelijalle, joka haluaa Suomesta töihin ulkomaille?

Ulkomailla työskentely on aina erilaista kuin kotona. Kestää todennäköisesti pidempään päästä jyvälle siitä, mitä oikeasti ollaan täällä tekemässä ja ennen kaikkea miten. Mutta kun sen on tehnyt, ja kun on sinut sen asian kanssa että perhe ja kaverit eivät ole lähellä, sitä tuo firmaan jotain, mitä se ei muuten voisi saada. Ja se näkemys ja kokemus ei ole arvokasta vain yritykselle, vaan myös itselle. Olen kiitollinen siitä, että en ole jättänyt lähtemättä!

Billundin Lego-talossa kävijät voivat muun muassa rakentaa unelmiensa lego-hahmon.

Entäs jollekin, joka haluaa löytää paikkansa tanskalaisesta, mahtavan historian omaavasta designyrityksestä?

Design Legolla on äärimmäisen kansainvälistä. Minun tiimissä on jo 14 kansalaisuutta, ja ylipäänsä meillä Billundissa tietenkin on vielä paljon enemmän. Suurin osa suunnittelutyöstä tehdään meillä täällä, mutta toki muualtakin löytyy mahdollisuuksia. Tämä on mahtava yritys, joka tarjoaa ennennäkemättömiä etuuksia ja mahdollisuuksia. Meitä Suomalaisia ei täällä ole designtiimissä kuin muutama, vielä…