Helsinki Design Week 2020 Olympiastadionilla

Helsinki Design Week ottaa ensi syksynä haltuun Olympiastadionin. Vuodesta 2016 jatkunut perusteellinen korjaustyö päättyy loppukesästä 2020, kun uudistunut stadion avataan jälleen kaupunkilaisille.

Helsinki Design Week ottaa ensi syksynä haltuun Olympiastadionin. Vuodesta 2016 jatkunut perusteellinen korjaustyö päättyy loppukesästä 2020, kun uudistunut stadion avataan jälleen kaupunkilaisille.

Rakennus, jonka historiaan kuuluu urheilukilpailujen lisäksi lukuisia konsertteja, massatapahtumia ja kansanjuhlia, on täydellinen tapahtumapaikka Helsinki Design Weekille, joka kokoaa yhteen monialaiset suunnittelujoukkueet ja tuo näytille parasta muotoilua, niin Suomesta kuin maailmaltakin.

Olympiastadionilla Helsinki Design Week myös tavoittaa uusia yleisöjä, kun muotoilun juhlaviikon aikana stadikalla vietetään avajaisviikkoja.

”Olympiastadion on kohtaamispaikka ja iloitsemme siitä, että meillä mahdollisuus kanssakäymiseen ja yhteistyöhön muotoilualan kanssa. Helsinki Design Week tuo uudenlaisia toimintamuotoja ja yllättäviäkin kohtaamisia stadionin ainutlaatuiseen ja uudistettuun ympäristöön”, toteaa Olympiastadionin markkinointi- ja viestintäjohtaja Marju Paju.

Tänä syksynä Helsinki Design Week täytti viisi kerrosta uus-renessanssipalatsissa aivan Helsingin ytimessä.

“Erottaja 2:n saama suosio osoitti, että kaupunkifestivaalilta toivotaan keskeisiä näyttely- ja tapahtumatiloja. Palatsin jälkeen piti löytää rakennus, joka olisi yhtä lailla yllättävä ja vaikuttava – mutta ihan erilainen. Monumentaalinen Olympiastadion vastaa upeasti haasteeseen. Se tarjoaa yllättävän ympäristön Helsinki Design Weekin ohjelmistolle ja mahtavan mahdollisuuden laajentaa sisältöjä”, designviikon johtaja Kari Korkman.

Olympiavoittaja-arkkitehti

Stadionin on suunnitellut olympiavoittaja. Arkkitehtuuri oli olympialaisten kilpailulaji vuoteen 1982 asti. Olympialaisissa kilpailtiin taidelajeissa vuosina 1912–1948. Palkintoja jaettiin arkkitehtuurin lisäksi muun muassa kaupunkisuunnittelulle, graafiselle suunnittelulle, mitalien muotoilulle ja patsaille.

Stadionin suunnittellija Yrjö Lindegren voitti Lontoon olympialaisissa 1948 taidelajien kaupunkisuunnittelusarjassa kultamitalin.

Puhdaslinjaista funktionalismia edustavan stadionin on Lindgrenin ja Toivo Jäntin suunnittelema. Vuonna 1938 avattu Olympiastadion on merkittävä arkkitehtuurihelmi, maamerkki ja osa suomalaista identiteettiä. Stadionin uudistaminen mahdollistaa sille toisen modernin elämän.

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelun on toteuttanut arkkitehtitoimistot K2S ja NRT asiantuntijoinaan Wessel de Jonge architecten ja White arkitekter.

Helsingin Olympiastadionin kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki ja sitä hallinnoi Stadion-säätiö. Rakennuttajana hankkeessa toimii Helsingin kaupunkiympäristön toimialan Rakennuttaja.

Millaiset olisivat muotoilun olympialaiset vuonna 2020? 

Tapahtumapaikkana stadion tukee Helsinki Design Weekin teemaa, joka on Sitoutumisen merkit.

”Suunnittelijoiden työhön kuuluva tulevaisuuteen katsominen, pitkälinjainen tuotteiden ja palveluiden kehitys edellyttää sitoutumista. Ilmastokriisissä ei ole varaa tuottaa mitään, jonka vaikutuksista emme ole täysin varmoja. Uusien, parempien tapojen oppiminen vaatii meiltä omistautumista muutokselle. HDW esittelee muotoilun huippuja, ja eri alojen parhaimmille on Olympiastadion oikea paikka”, sanoo ohjelmajohtaja Anni Korkman.

Helsinki Design Week järjestetään 3.–13.9.2020.