Menovinkit marraskuun hämärään

Marraskuussa käydään näyttelyissä, nautitaan arkkitehtuurielokuvista ja keskustellaan muotoilun merkityksestä. Joulun lähestyessä kannattaa myös kierrellä designmyyjäisissä etsimässä kestäviä ja vastuullisesti valmistettuja lahjoja. Weekly Tips kokosi kuukauden parhaat menovinkit.

Marraskuussa käydään näyttelyissä, nautitaan arkkitehtuurielokuvista ja keskustellaan muotoilun merkityksestä. Joulun lähestyessä kannattaa myös kierrellä designmyyjäisissä etsimässä kestäviä ja vastuullisesti valmistettuja lahjoja. Weekly Tips kokosi kuukauden parhaat menovinkit.

 

Maison Louis Carré 60 vuotta -juhlanäyttely

Finlandia-talon Galleria Verandassa esitellään Elina Brotheruksen ja Jari Jetsosen valokuvia Alvar Aallon suunnitelemasta Maison Louis Carrésta. Talo on Alvar Aallon ainoa teos Ranskassa ja yksi merkittävimmistä Aallon suunnittelemista yksityiskodeista. Näyttely kertoo talon kiehtovan historian nykytaiteen kautta. 

Aallon arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneille on myös luvassa mielenkiintoista puheohjelmaa. Lauantaina 16.11. pääsemme kurkistamaan, millainen talo oli Louis ja Olga Carrén aikana Jari Jetsosen tunnelmallisten kuvien kautta. Tilaisuuden juontajana toimii Rakennustiedon viestintäjohtaja Petri Neuvonen. Seuraavana viikonloppuna Artek Helsingin myymäläpäällikkö Ulla Rutanen keskustelee Avotakan päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoman kanssa Aallon muotoilun merkityksestä ja tilasta nykykodeissa. 

Pääsymaksu keskustelutilaisuuksiin on 12€, joka sisältää näyttelyä varten suunnitellun Carré-leivoksen ja lasin ranskalaista Alvar-kuohuviiniä, kahvin tai teen. Jäsenhinta 6€

Aallon kolmessa talossa: koti, kirjasto, kirkkolauantaina 16.11.2019 klo 16 – 17
Alvar Aalto nykykodeissa – lauantai 23.11.2019 klo 16 – 17
Maison Louis Carré 60 vuotta–valokuvanäyttely
Finlandia-talo – Galleria Veranda 8.10.2019–5.12.2019

Matti Klenell x Iittala -juhlanäyttely
Muotoilija ja taiteilija Matti Klenell juhlii vuosikymmenen mittaista yhteistyötään Iittalan kanssa. Pitkän ja menestyksekkään kumppanuuden kunniaksi Iittala ja Arabia Muotoilukeskuksessa avautuu marraskuussa 2019 Klenellin tuotannolle omistettu näyttely.

Matti Klenell ja Iittala – 10 vuotta vuoropuhelua

Iittala & Arabia Design Centressä juhlitaan muotoilija ja taiteilija Matti Klenellin vuosikymmenen mittaista yhteistyötään Iittalan kanssa. Muotoilukeskuksessa avautuu ruotsalaisen muotoilijan tuotannolle omistettu näyttely, jonka teemana on vuoropuhelu. Klenelliä pääsee tapaamaan lauantaina 16.11. kello 13–14. Samalla juhlistetaan Iittala & Arabia Design Centren 3-vuotissyntymäpäiviä ja joulun aloitusta. Tarjolla on glögiä ja piparkakkuja. 

MATTI KLENELL JA IITTALA – 10 vuotta vuoropuhelua
Iittala & Arabia Design Centre – Design Lab Galleria 16.11.2019–15.3.2020

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely 2019

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon on saanut muotoilutoimisto Aivanin kuudesta partnerista muodostuva työryhmä: Jarkko Jämsén, Minka Koukkunen, Aleksi Kuokka, Antti Mäkelä, Aki Suvanto ja Saku Sysiö. Aivanin töitä on esillä Designmuseon näyttelyssä. Monialaisen suunnittelutoimiston keskeisiä liiketoiminta-alueita ovat brändi- ja tilasuunnittelu, tuotemuotoilu ja strateginen muotoilu. Asiakkaina on niin isoja kuin pieniäkin yrityksiä sekä Suomesta että ulkomailta.

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely 2019
Designmuseon Galleria 8.11.2019–12.1.2020

Suunnittelutoimisto Aivan, Kay Franck -palkinto
Kaj Franck -palkinnon saaneen suunnittelutoimisto Aivanin töitä on esillä Designmuseossa 12.1.2020 asti. Kuva: Paavo Lehtonen

Ark Rex -elokuvafestivaalit

Arkkitehtuuridokumentti- ja elokuvafestivaali Ark Rex juhlistaa satavuotiasta Bauhausia. Amos Rexissä järjestettävä tapahtuma pureutuu arkkitehti Walter Gropiuksen laatimaan Bauhaus-manifestiin ja maailmankuulun Bauhausin perintöön. Mukana on Bauhausiin ja sen tuotantoon johdattelevien dokumenttien lisäksi draamaelokuvia sekä rakennetun ympäristön ajankohtaisiin ilmiöihin, haasteisiin ja ongelmiin pureutuvia elokuvia. Ohjelmassa myös elokuvien ohella taustoittavia ja syventäviä esitelmiä. 

Ark Rex
Amos Rex 29.–30.11.2019

Xmas Design Market WeeGee

Näyttelykeskus WeeGee ja Helsinki Design Week tuottavat inspiroivan joulun ajan designtapahtuman, jossa on mukana 50 designyritystä ja muotoilijaa tuotteineen. WeeGeen museoiden työpajoissa pääsee luomaan itse ja ravintola Lumière WeeGee tarjoaa jouluisia makuja ranskalaisella twistillä. We Jazz Djs vastaa tapahtuman musiikista. WeeGeen museoihin ja tapahtumaan on vapaa pääsy koko viikonlopun.

Xmas Design Market WeeGee
Näyttelykeskus WeeGee 23.–24.11.2019

Ornamon Design Joulu 2019

Ornamon Design Joulu -tapahtuma kokoaa kotimaisen designin ja taidekäsityön ammattilaiset yhteen Helsingin Kaapelitehtaalle itsenäisyyspäivänä ja sen jälkeisenä viikonloppuna. Tarjolla on muotoilua ja taidekäsityötä, vaatteita, asusteita, tekstiilejä, koruja, piensarjatuotantoa, taidekäsityötä ja grafiikkaa. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Ornamon Design Joulu
Kaapelitehdas 6.–8.12.2019

TOKYOn joulumyyjäiset

Nykytaiteen museo Kiasmassa järjestetään vuosittaiset TOKYOn joulumyyjäiset. Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijat myyvät tapahtumassa upeita töitään. Myynnissä on muun muassa grafiikkaa, sarjakuvia, koruja, lasitaidetta, keramiikkaa, astioita, kankaita, valaisimia, magneetteja, vaatteita ja asusteita, valokuvia, leluja, rintaneuloja, piparkakkutaloja ja paljon, paljon muuta. Myyjäiset järjestetään aulassa, jonne on vapaa pääsy ilman museolippuakin.

TOKYOn joulumyyjäiset 
Kiasma 29.1–1.12.2019

 

Ensimmäinen kuva: Aleksi Poutanen / Helsinki Design Week