Helsinki on Pekingin designviikon teemakaupunki vuonna 2020

Helsinki on kutsuttu syyskuussa järjestettävän Beijing Design Weekin 2020 teemakaupungiksi. Tapahtumissa esitellään Helsinkiä, muotoiluosaamisen edelläkävijää. 

Helsinki on kutsuttu syyskuussa järjestettävän Beijing Design Weekin 2020 teemakaupungiksi. Tapahtumissa esitellään Helsinkiä, muotoiluosaamisen edelläkävijää. 


Beijing Design Week on Aasian suurin ja merkittävin muotoilufestivaali. Festivaalilla on vuosittain yli viisi miljoona kävijää. Teemakaupunki -statuksen on Helsinkiä ennen saanut yhdeksän kaupunkia, muun muassa Mexico City, Kööpenhamina, Lontoo ja Amsterdam. 

Helsingin ohjelman suunnittelusta vastaa Luovi Productions Oy, joka tuottaa myös Helsinki Design Weekiä.

Helsinki tuo kumppaneidensa kanssa Pekingiin tapahtumia ja työpajoja, joissa tuodaan esille muotoiluosaamisen merkitystä kaupungin kehittämisessä. Helsinki on profiloitunut kansainvälisesti edelläkävijäksi muotoilun hyödyntämisessä ja sen merkityksen laajentamisessa. Hyvinvoinnin, kaupunkikehityksen ja opetusalan innovaatioiden kautta esitellään, kuinka muotoilulla tehdään helsinkiläisille parempaa arkea.

Beijing Design Week 2019
Vuonna 2019 Pekingin designviikon ohjelmaan kuului lähes tuhat eri tapahtumaa ympäri kaupunkia.

”Pekingiin rakentuu yhdessä Helsingin kaupungin, muotoilutoimijoiden, oppilaitosten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa uudenlainen, vuorovaikutteinen tapahtumakokonaisuus”, kertoo Helsinki Design Weekin toimitusjohtaja Kari Korkman

”Staattisten näyttelyiden sijaan on tarkoitus luoda alustoja keskusteluille, työpajoille ja uutta esitteleville laboratorioille. Niiden välityksellä tuodaan esille Helsingin vahvuuksia muotoilukaupunkina”, painottaa markkinointipäällikkö Sanna Forsström, joka vastaa kokonaisuudesta Helsingin kaupungin puolelta. 

Yksittäisen vientiponnistuksen sijaan Pekingiin pyritään luomaan tapahtumakonsepti, jota voidaan hyödyntää myös muilla Kiinan designviikoilla tulevina vuosina. 

Pekingin ja Helsingin yhteistyö käynnistyi viime syyskuussa, kun Peking oli osana Helsinki Design Weekin 2019 ohjelmaa. Experiencing Beijing -seminaarissa ja Erottaja 2 -palatsin näyttelyssä tutustuttiin muun muassa maiden kulttuurialojen yhteistyöhön.

Helsinki Design Week 2019 Experiencing Beijing -näyttely
Helsinki Design Weekin 2019 päätapahtumapaikalla Erottaja 2:ssa järjestettiin Beijing – Harmony and Liveable Cultural Capital -näyttely, joka esitteli Pekingin kaupunkikehitystä sekä nuorten suunnittelijoiden ja arkkitehtien töitä.

Beijing Design Week järjestetään 22.9.–7.10.2020. 

Helsingin kaupunki ja Helsinki Design Weekiä tuottava Luovi Productions hakee mukaan Beijing Design Weekille  yhteistyökumppaneita, joilla on halua olla rakentamassa uudenlaista ohjelmakonseptia ja samalla kasvattaa kansainvälistä tunnettuuttaan.