Weekly Studio: Rolf Ekroth

Terinit- ja Rolf-mallistot lanseerattiin vuosi sitten Pitti Uomossa Firenzessä. Suunnittelija Rolf Ekroth kertoo kahden brändin pyörittämisen onnesta ja haasteista sekä rakkaudestaan New England Patriotsin pelinrakentajaa Tom Bradyä kohtaan.

Terinit- ja Rolf-mallistot lanseerattiin vuosi sitten Pitti Uomossa Firenzessä. Suunnittelija Rolf Ekroth kertoo kahden brändin pyörittämisen onnesta ja haasteista sekä rakkaudestaan New England Patriotsin pelinrakentajaa Tom Bradyä kohtaan.

 

Minulla on paljon kysyttävää miestenvaatetapahtuma Pitti Uomon tuplalanseerauksesta. Julkaisit siellä oman Rolf-vaatemerkin, ja lisäksi Terinit-brändi lanseerattiin siellä uudelleen. Lähdetään kuitenkin siitä, että suostuit suunnittelemaan Terinitiä sillä ehdolla, että sait samalla rahoituksen omalle merkillesi. Miten se tapahtui?

Keväällä 2018 esittelin Pitti Uomossa Haltin kanssa yhteistyössä tehdyn malliston. Suomi oli sinä vuonna tapahtuman teemamaa. Kun sain osallistumiskutsun, en halunnut ommella vaatteita taas uuteen opiskelijaprojektiin. Otin yhteyttä suomalaisiin yrityksiin, joista Halti vastasi ensimmäisenä. Pääsimme aika nopeasti sopimukseen. Minusta saimme aikaan vahvan malliston, ja se otettiin hyvin vastaan.

Olen aina ollut melko hyvä puhumaan itsestäni, vaikka se on epätyypillistä suomalaiselle. Yleensä suomalaiset ovat ujoja ja vaatimattomia, mutta minä olenkin suomenruotsalainen, joten olen luonteeltani erilainen. Kun olin nuori, isä sanoi aina, että sinä teet sen, minkä tahdot, ja muut sen, minkä pystyvät. Hän kasvatti itseluottamustani ja istutti minuun ajatuksen, että voin tehdä kovasti töitä, jotta saan, mitä haluan. Vanhempien tuki on kaikki kaikessa. Äiti valittaa aina leikillään, etten sano hänestä mitään hyvää haastatteluissa. Hän tuki minua, mutta eri tavalla. Äidille minä aina ensimmäiseksi soitan, olipa hyviä tai huonoja uutisia.

Weekly Studio: fashion designer Rolf EkrothMiten Halti johti Terinit-projektiin?

He olivat kuulleet minusta, koska annoin aika paljon haastatteluja, ja headhunter otti minuun yhteyttä. Olin juuri saanut työtarjouksen isosta pariisilaisesta muotitalosta ja ottamassa sen vastaan, mutta ajattelin, etten häviä siinä mitään, jos käyn sitä ennen tapaamisessa.
Terinitin emoyhtiön Holmberg Brandsin omistaja on erityisen luonteikas tyyppi, todella energinen ja innostuva. Tykkäsin hänestä heti, ja tulimme hyvin toimeen osittain siksi, etten pelkää ilmaista mielipiteitäni. Pääsin tapaamaan muita sijoittajia, ja minulta kyseltiin Haltin sopimuksesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Sanoin suoraan, että ainoa syy tulla heille töihin olisi, jos saisin rahoituksen omallekin vaatemerkille.

Pystytkö kehittämään kahta brändiä pitkällä aikavälillä, jos kumpaankin pitää suunnitella kaksi mallistoa vuodessa?

Tylsistyn helposti, jos ei ole tarpeeksi tekemistä, mutta tällä hetkellä soimaan itseäni vähän, koska nyt on niin paljon tekemistä. Minulla on vain yksi puolipäiväinen assari, joten kaikkea rutiinityötä tekee periaatteessa vain kaksi ihmistä. Olen palkannut mielettömän tiimin, mutta silti on ollut tosi kiireiset puolitoista vuotta.

Haluan kuitenkin jatkaa näiden kahden brändin kehittämistä. Tämä on unelmatyöpaikkani, enkä olisi osannut toivoa mitään parempaa. Saatan joskus kuulostaa kiittämättömältä ja valittaa – se on suurimpia paheitani. Kun olin vielä muotimaailman ulkopuolella, ajattelin, että muoti-ihmiset valittavat koko ajan. Nyt kun olen itse alalla, teen ihan samaa. Ei ole helppoa pidellä kaikkia lankoja käsissään. Hoidan suhteet tehtaisiin, tuottajiin, showroomeihin, agentteihin, liikkeisiin ja kaikkialle. Tämä on silti paras työ ikinä, ja on uskomatonta, että saan tästä palkkaakin.

Fashion designer Rolf Ekroth's studioEn ollut Firenzen Palazzo Puccissa lanseerauksen aikaan, mutta olen nähnyt valokuvia, ja tuplanäytös vaikutti aika teatraaliselta. Mikä siinä oli ajatuksena?

Meistä se oli enemmän vitsikästä kuin tietoisen teatraalista; siis kontrasti rakennuksen klassisen sisustuksen ja hiihtoasuissa pöytälätkää pelaavien tyyppien välillä. Firenze on niin kaunis, että olisi outoa, jos sitä ei ottaisi mukaan näytökseen. Sieluttomia varastoja piisaa maailman sivu, joten miksei voisi hyödyntää kauniita puitteita, kun niitä kerran on.

Tunnetko painetta tehdä entistä näyttävämpiä näytöksiä?

En osaa sanoa. Mietimme vain, mitä saisimme aikaan pienellä budjetillamme. Jos toteutus ei olisi rahasta kiinni, voisi tulla aika pahaa jälkeä, koska minulla on välillä niin tökerö maku. Siksi on niin tärkeää, että Tuomas Laitinen on mukana tiimissäni. Hän kyseenalaistaa hölmömmät impulssini.

Hyvä, että mainitsit Tuomaksen. Halusinkin kysyä, miten suhteenne on kehittynyt opettajasta ja oppilaasta kollegoiksi, kun hän toimii stailaajana ja neuvonantajanasi.

Tuomas oli paras opettajani Aallossa. Hän suosii mustaa huumoria ja sanoo suoraan, mikä on huonoa ja mikä hyvää ja mitä pitää kehittää. Ei ole helppoa kuulla, ettei osaa, mutta vielä vaikeampaa on joutua sanomaan se jollekin ääneen. Arvostan kovasti sitä, miten Tuomas on muokannut minua, kuorinut luuloni pois ja ohjannut oikeisiin suuntiin. Meillä on vahva suhde, ja luotan häneen sataprosenttisesti. Heti kun sain Holmbergin sopimuksen, soitin Tuomakselle, koska tiesin, että tarvitsen hänet mukaan.

Fashion designer Rolf Ekroth's studio
Vuonna 1949 perustettu suomalainen urheiluvaatebrändi Terinit oli 80-luvulla tunnettu erityisesti Matti Nykäsen hyppyhaalareista.

Voitko kertoa ajatuksistasi Terinitin uudelleenlanseerauksen taustalla. Miten käänsit aikanaan tunnetun urheiluvaatebrändin katumuodin suuntaan?

En itse asiassa ollut kuullutkaan merkistä ennen tätä hommaa. Se oli suosiossa 1980-luvulla, enkä minä siihen aikaan katsonut, mitä merkkejä vaatteissa oli. Leikin silloin vielä Legoilla… Mutta kun selasin Terinitin vanhoja katalogeja, löysin heti kiinnostavia tuotteita ja detaljeja. Se on vakiotapani toimia suunnittelijana. Etsin kiinnostavia vanhoja vaatteita, tutkin niiden detaljeja ja sovellan niitä omaan suunnitteluun.

Näin malleissa heti paljon potentiaalia, mutta samalla mietimme myös merkin historiaa ja mitä siitä voisi ammentaa. Terinit liittyy läheisesti mäkihyppyyn ja talviurheiluun, joten halusimme, että ne olisivat mukana sen ilmeessä.

Meille muotoutui aika nopeasti käsitys siitä, miten kehittää merkkiä. Tiesimme mihin hintaluokkaan ja paikkaan asettuisimme markkinoilla. Meillä oli mielessä muutamia hyviä esimerkkejä.

Mitä esimerkiksi?

Haluamme, että Terinit on muotimerkki ja nimenomaan katumuotia. Meillä oli mielessä esimerkiksi Martine Rosen Napa, Stone Island Shadow Project, Alyx, MISBHV, Heron Preston. Halusimme mukaan siihen porukkaan.

World Cup oli meneillään, kun aloin suunnitella ensimmäistä mallistoa. Katselin sitä telkkarista ja piirsin tuhansia luonnoksia. Merkin olemus muotoutui aika nopeasti. Pitää olla muutama hyvä idea, ja niistä ensimmäinen oli jääkiekkopaita, mutta neuleena. Siitä sain suuntaa eteenpäin. Sitten tarvittiin tietysti mäkihyppyasuja. Haluan hyödyntää menneiden tuotteiden detaljeja, mutta vähän kerrallaan, muutama per sesonki. Niin homma pysyy hauskana. Terinitin pitää olla kevyt ja hauska, vähän omintakeinenkin.

Onko vaikeaa pitää kaksi vaatemerkkiä erillään?

Hyvä kysymys. Viime sesongin jälkeen saimme ostajilta palautetta, että olisi parempi, jos brändit olisivat lähempänä toisiaan eikä pidettäisi yllä kahta niin erillistä identiteettiä. Olemme juuri yhdistämässä merkkejä niin, että Terinit on urheilullisempi, edullisempi ja laajalevikkisempi versio Rolf-merkistäni.

Fashion designer Rolf Ekroth's studio

Tuntuiko pahalta saada sellaista palautetta, kun merkit on alun perin suunniteltu erilleen?

Tämä voi olla ikäkysymys. Olin vanhempi kuin muut, kun pääsin opiskelemaan Aaltoon. Siinä vaiheessa tiesin jo, etten ole aina paras kaikessa… Toisaalta kuvittelen usein, että olen kuitenkin paras kaikessa. Minun oli helppoa ottaa vastaan palautetta opiskeluaikana, ja sama pätee nyt kun olen alalla.

Mikä oli perusteluna brändien lähentämiselle?

Se palvelee kumpaakin merkkiä, koska ne eivät vahvistuneet erillään. Haluamme jatkossa tehdä näytöksiä, ja Rolfin mallistossa on vain 70–80 tuotetta, mikä ei riitä täysimittaiseen näytökseen. Terinitin mallisto mukaan luettuna meillä on tarpeeksi tuotteita näytökseen, ja voimme jakaa näytösten kustannukset, mikä on juuri nyt järkevä vaihtoehto. Ostajatkin saavat sitten selkeämmän käsityksen vaihtoehdoista ja voivat valita Rolfin, joka on kalliimpi merkki, tai Terinitin, jos asiakkaat tykkäävät tyylistä, mutta haluavat edullisempaa. Idea kuulosti järkevältä heti, kun saimme palautteen.

Fashion designer Rolf Ekroth's studio

Kummassakin mallistossa on kiinnostavia teknisiä materiaaleja. Miksi ne tekninen kiinnostaa sinua?

Tunnen luonnostaan vetoa kiiltäviin asioihin. Olen kiinnostunut teknisistä materiaaleista, koska urheilin koko lapsuuteni ja nuoruuteni. Tykkään pukeutua niihin ja työstää niitä. Lisäksi käytän paljon japanilaisia tekstiilejä. Koulukaverini Yuki Kawakami johdatti minut niiden maailmaan. Teimme ensimmäisen mallistoni yhdessä toisena opiskeluvuotenani Aallossa, ja siitä lähtien yhteistyö on ollut niin vaivatonta, että olen halunnut jatkaa sitä kaikissa mallistoissa.

Kerron hänelle ideani, ja hän kehittää sen perusteella mahtavia juttuja. Sitten matkustan Japaniin katsomaan, mitä hän on saanut aikaan. Valitettavasti tuotteista tulee niin kalliita, ettei niitä voi toteuttaa kuin pari per mallisto. Yukin myötä kiinnostuin yhä enemmän japanilaisista materiaaleista, ja nyt niitä on 30 prosentissa mallistosta.

Panostin tämän sesongin Terinit-mallistossa entistä enemmän ympäristöystävällisyyteen. Noin puolet vaatteista on tehty kierrätysmateriaaleista, ja yritämme kasvattaa osuuden ensin 75 ja sitten 100 prosenttiin. Tuotamme niin pieniä määriä, että on mahdotonta tehdä kaikki kierrätetystä, mutta pienet merkit ovat minusta kaiken kaikkiaan joka tapauksessa isoja paljon ympäristöystävällisempiä. Maksamme kaikille, jotka ovat mukana vaatteiden valmistuksessa. Vaikka pyrimme jo toimimaan eettisesti oikein, aina voi parantaa.

Suunnittelet urheilullista katumuotia miehille, ja nykyisin puhutaan paljon toksisesta maskuliinisuudesta. Kuinka paljon mietit kulttuurin käsitystä miehisyydestä, kun suunnittelet vaatteita?

Aihetta joutuu vähän kiertelemään. En juurikaan mieti asiaa suunnitteluprosessin aikana. Vaikka eroja on, en ole koskaan pitänyt naisia ja miehiä erilaisina, ja olen aina kohdellut sukupuolia yhtäläisesti.

Fashion designer Rolf Ekroth's studio

Tarkoitin ehkä enemmän sitä, että millaisen miehen näet pukeutuvan vaatteisiisi? Ne eivät varsinaisesti noudata perinteistä miesten tai edes urheilullista pukeutumista.

En usko, että asiakkaamme oikeasti välittävät yhtään, mitä muut ihmiset ajattelevat. Terinitille on tulossa paljon isoja juttuja, ja vaikka osa niistä on tosi värikkäitä, ne eivät minusta ole naisellisia tai epämiehekkäitä. Pidän valitusta väristä, ja minusta se toimii hyvin mallistossamme. En ajattele miehiä, jotka eivät pukeudu vaatteisiimme.

Olin teini 1990-luvulla, joten kaikki mallini viittaavat sinne. Siihen aikaan oli muodissa, että tytöt pukeutuivat miesten vaatteisiin ja naisilla oli löysät housut. En tosiaankaan yritä luoda unisex-mallistoa, inhoan unisexiä. Mutta minulla on takaraivossa ajatus, että vaatteet näyttävät hyviltä myös naisten päällä. Unisex voi merkitä tasa-arvoa, mikä on hyvä asia, mutta se voi pakottaa ihmiset samaan muottiin eikä rohkaise yksilölliseen ajatteluun. Siksi en pidä koko käsitteestä, vaikka sitähän me periaatteessa juuri teemme.

Studiossasi on ihanan isoja ja kaoottisia kangaskasoja. Onko tämä se tila, missä suunnittelet kumpaakin mallistoa?

Kyllä, täällä se tapahtuu. Täällä on nyt vähän sotkuisempaa kuin haluaisin, koska olen muutaman päivän päästä lähdössä Japaniin ja pitää valmistautua reissuun. Tila ei ole iso, mutta riittää meille toistaiseksi. Täällä on Rolfin seinä, ja muutaman metrin päässä on Terinitin seinä. Pidämme asiat erillään ja samalla yhdessä. Yritämme pitää balanssin niin, että kumpikin brändi saa yhtä paljon tilaa.

Fashion designer Rolf Ekroth's studio
New England Patriots -pipo on tärkeä talismaani joukkueen fanille.

Onko täällä mitään onnenkalua tai talismaania?

Itse asiassa on. New England Patriots -pipo. Olen vannoutunut Tom Brady -fani. Näin hänestä muutama vuosi sitten dokumentin nimeltä The Brady 6, ja se teki ison vaikutuksen. En tiennyt mitään hänen taustastaan, mutta hänen elämänsä vaikutti täydelliseltä. Hänellä oli uran alussa paljon vastoinkäymisiä, kun kukaan ei uskonut häneen. En halua esittää mitään marttyyriä, mutta kun aloin opiskella muotia Aalto-yliopistossa, tunsin uivani vastavirtaan, koska tulin pokerin pelaamisen ja sosiaalityön parista.

En väitä, että tarinani on mikään sankaritarina, mutta pipo edustaa minulle toivoa. Fanitan kovasti New England Patriotsia. Joukkue pelaa aina sunnuntaisian, ja assarini näkee kyllä maanantaiaamun tunnelmistani, miten peli on mennyt. Hyökkäyspeli huolestuttaa minua tällä hetkellä kovasti. Tom Bradyllä ei ole työkaluja siihen. Tämä pitää ehdottomasti kirjoittaa mukaan haastatteluun.

Sanoit, että olet vähän vanhempi kuin vastavalmistuneet yleensä. Tällainen uran vaihtaminen, uudelleen kouluttautuminen ja uralle pääsyn tuki on kai mahdollista vain Suomen kaltaisessa maassa, osittain ilmaisen korkeakoulutuksen ansiosta.

Se on yksi syy, miksen lähtenyt töihin ulkomaille valmistumisen jälkeen. Minulla on tosi hyvä diili näiden kahden merkin kanssa, ja olen erittäin kiitollinen kaikesta, mitä olen saanut Suomelta ja Suomen hallitukselta. Minulla oli rahapula, koska olin lopettanut kaiken entisen, joten menin sosiaalityöntekijän puheille, joka lupasi auttaa vuokranmaksussa. Sain opiskella ilmaiseksi mahtavan ammatin ja samaan aikaan sosiaalitukea. Suomen tukijärjestelmän ottaa helposti itsestäänselvyytenä ja unohtaa, mutta se on todella upea juttu.

www.rolfekroth.eu