Kolumni: Rima korkeammalle

Helsinki Design Week on varannut päätapahtumapaikakseen Helsingin Olympiastadionin. Stadionkeikka on johdonmukainen liike kasvattaa muotoilualan vaikuttavuutta ja saada sille yhä laajemman ja kansainvälisemmän yleisön huomio. On aika jättää vaatimattomuus ja nostaa rimaa.

Helsinki Design Week on varannut päätapahtumapaikakseen Helsingin Olympiastadionin. Stadionkeikka on johdonmukainen liike kasvattaa muotoilualan vaikuttavuutta ja saada sille yhä laajemman ja kansainvälisemmän yleisön huomio. Jätetään suomalainen vaatimattomuus vähäksi aikaa sivuun. Nostetaan entisestään rimaa.

Niin suomalainen suunnittelu kuin muotoilukoulutuskin ovat maailman parhaimmistoa. Suomalainen palvelumuotoilu on voittanut alan arvostetuimman palkinnon neljä kertaa putkeen. Suomalaiset muotisuunnittelijat ovat saaneet kilpailuvoittoja jo vuosia. Koneen, Marimekon ja Ponssen osakekurssit kohoavat. Aalto-yliopisto on maailman seitsemänneksi paras yliopisto taiteen ja muotoilun alalla.

Rima siis on jo korkealla. Miten paljon saamme sitä yhdessä nostettua?

Ikonisen urheilupyhätön avautuminen pitkän saneerauksen jälkeen on ainutlaatuinen mahdollisuus saada suomalaiset liikkeelle. Ennen Helsinki Design Weekiä Olympiastadionin ohjelmistossa ovat virallinen avajaiskonsertti elokuussa, parit konsertit ja Huuhkajien maaottelu. HDW:llä on kunnia ohjata kävijät tutustumaan kaikkialle rakennukseen. Avaamme 11–13. syyskuuta ovet alkuperäiseksi palautettuun miljööseen sekä uusiin maanalaisiin urheiluhalleihin, juoksuratoihin ja monitoimitiloihin. Uutta nähtävää on paljon, maanalainen laajennus käsittää noin 20.000 neliötä.

Mitä me tuomme Olympiastadionille? Jatkamme samankaltaisella konseptilla kuin viime vuonna suositussa Erottaja 2 -uusrenesanssipalatsissa. Stadionilla yleisö saa tutustua tiloihin maan alla ja päällä. Polun varrella saa nähdä, kokea ja koskettaa muotoilua, arkkitehtuuria, muotia ja graafista suunnittelua. Näyttelyiden lisäksi Olympiastadionin ohjelmistossa tulee olemaan runsaasti muita tapahtumia keskipäivästä myöhäiseen iltaan. HDW huipentuu Lasten viikonloppuun, johon suunnittelijat ovat tänä vuonna tuomassa jännittäviä liikunnallisia elementtejä.

Helsinki Design Week nostaa viestinnässä rimaa mittavalla kampanjalla, jossa osallistuvat yritykset, yhteisöt ja yksityiset tekijät ottavat kantaa teemaamme Sitoutumisen merkit. Se näkyy Olympiastadionille valituissa näyttelyissä ja teoksissa. Teokset kuratoi kansainvälinen kokenut tekijä, jolta ei puutu kunnianhimoa – nimi julkaistaan pian.

Hyppää mukaan kaikkien aikojen designviikolle.

Kari Korkman